Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Närpiö, LInd's Kök, Maria Berg, kasvihuoneravintola, tilausravintola


Tunnelmallinen Lind's Kök. Kuvat: Britt Lind

Välimeren tunnelmissa Närpiössä

Närpiö tunnetaan tomaattituotannostaan – yli puolet kotimaisista tomaateista tulee täältä. Pienen sivutien varrelta, valtatie 8:n tuntumasta löytyy kasvihuoneravintola Lind’s Kök – Lindin Keittiö. Täällä vallitsee kesä talven hankien keskelläkin.


  Lind’s Kök on ainutlaatuinen kasvihuone-ravintola Suomessa. Hienon konseptin takana on tarmokas Maria Berg, joka on palkittu vuonna 2006 Finlandssvenska Marthaförbundetin ruokakulttuuripalkinnolla. Myös Närpiön Kaupunki on myöntänyt ravintolalle Vuoden Yrittäjä -palkinnon vuonna 2008.

Köynnösten katveessa

  Kasvihuoneympäristöön rakennetun ravintolan sisällä kasvaa mitä eksoottisimpia lajeja ja ilmassa häivähtää hienokseltaan erilaisten yrttien tuoksu. Lattiat on rakennettu närpiöläisestä graniitista ja luonnonkivestä. Tomaatti- ja sitruspuiden katveessa istuessaan voisi suorastaan ajatella siirtyneensä eteläisemmille leveysasteille. Vaikka ollaankin kasvihuoneessa, olo on silti miellyttävän lämmin – siitä pitää huolen monista eri osista koostuva lämmitysjärjestelmä.

Seitsemän ruokalajin tomaattimenu

   Vieraita hemmotellaan valinnan runsaudella. Lind’s Kökissä voi maistella alueen ruokaerikoisuuksien ohella Marian omia gourmet-herkkuja. Ja Närpiössä kun ollaan, myös tomaatti ja kurkku näyttelevät merkittävää roolia valikoimassa. Tilauksesta on tarjolla mm. Seitsemän ruokalajin tomaattimenu Närpiöläiseen tapaan, jossa alkuruokavaihtoehtoina on kermaista tomaattikeittoa oliiveilla ja fetajuustolla höystettynä tai tomaattivuokaa ja mätimoussea katkaravuilla koristeltuna.

   – Usein mielikuvana on, että tarjoamme vain kasvisruokia, Maria kertoo. – Meiltä saa kuitenkin niin lihaa kuin kalaakin. Tässäkin menussa on lämpimänä ruokana tarjolla sekä kalaa että kahta eri lihavaihtoehtoa lisukkeineen. Toki meiltä löytyy myös hienoja kasvisvaihtoehtoja pääruuiksi, hän sanoo.

   Marian ruokalistasta ei puutu mielikuvitusta: jälkiruokana tarjottava tomaattijäätelö kurkkuliköörikastikkeella tai tomaatti-zabaglione hedelmien kera ovat pari jännittävimpiä vaihtoehtoja. Seisova lounaspöytä on erityisesti bussiryhmien suosiossa, ja siinä on aina tarjolla jotakin tomaattia sisältävää jälkiruokaa. Halukkailla on myös mahdollisuus kokeilla Marian omia reseptejä kotikeittiössään: reseptit on koottu yksien kansien sisään omaksi keittokirjakseen, jota on myynnissä paikan päällä.

Isänpäivälounaalle tai joulupöytään

   Lind’s Kök on avoinna kesäisin mutta tilauksesta myös vuoden ympäri sekä erilaisten teemojen puitteissa. Esimerkiksi pyhäinpäivää juhlistetaan buffee-tarjoilulla ja jälkiruokapöydällä. Isänpäivän aikaan on niin ikään erityinen juhlalounas. Joulupöytää voi varata jo marraskuulta aina 22.12.2013 asti. Se on riemastuttavan erilainen sisältäen mm. ruccolasalaattia taatelien, homejuuston, meloonin ja saksanpähkinän kanssa. Pöydästä löytyy perinteisten lanttu- ja porkkanalaatikoiden ohella myös sellaisia erikoisuuksia kuin Yrtti & pelargooni -silakka sekä Samettikukka-graavilohi tai kotona valmistettu Eemeli-makkara.

   Lind’s Kökin suosituin spesialiteetti on Neuvottoman Erikoinen, jota tullaan nauttimaan ryhmässä kauempaakin: – Siinä pöytiin kannetaan kaikkea savustetuista katkaravuista herkullisiin pikkukastikkeisiin, maukasta lihaa ja makunystyröitä hivelevää kalaa. Jälkiruokana tarjoiltava Crescendo on erinomaisen makea päätös ruokaelämykselle, Maria kuvailee.

Mansikka- ja valkosipulicoctailia sekä muita erikoisuuksia

   Lindin Buffetissa perinteiset herkut, kuten suutarinlohi, täydentyvät ihanasti sellaisilla erikoisuuksilla kuin mansikka- ja valkosipulicoctail sekä kasvihuoneen sekoitus.

   Lindin Buffetissa on tarjolla runsaasti myös erilaisia hedelmiä ja vihanneksia, joita voi sekoittaa toiveidensa mukaisesti. Jälkiruokana siihen sisältyy pikantti tomaatti-pannacotta.Buffet on tarjolla tilauspohjaisesti minimissään 15 hengen ryhmille.

   – Halutessa voidaan ottaa pienempiäkin ryhmiä mukaan, jos jokin suurempi ryhmä on varannut tarjoilun, Maria Berg vinkkaa.

  Ehkä yksi parhaista elämyksistä Lindin Keittiössä inspiroivan ympäristön ja jännittävän ruokalistan ohella on mahdollisuus saada nauttia hedelmiä ja vihanneksia näin runsaasti ja monella tapaa samalla kertaa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »