Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Närpiö, Öjskogsparken, Bengtsgården, apteekkimuseo, Oskar Hagan maalaiskauppa, koulutupa, vanhan ajan koulupäivä, kesäteatteri, Närpiön teatteri, Närpiön murre


Bengtsgården. Kuvat: Närpes hembygdsförening

Öjskogsparken
– pala menneiden aikojen idylliä

Närpiössä vaalitaan paikallista kulttuuriperintöä, johon voi parhaiten tutustua kotiseutuyhdistyksen ylläpitämässä Öjskogparkenissa. Monipuolisessa kohteessa vierähtää helposti tovi jos toinenkin. Alueeseen voi tutustua myös oppaan johdolla.


  Öjskogsparkenin alueelle siirretty Bengtsgården ostettiin 1920-luvulla Närpiön kotiseutuyhdistyksen aloittaessa museotoimintaa. Bengtsin talossa oli viettänyt lapsuutensa muun muassa taiteilija Carl Bengts (1876–1934). Ennen siirtoa talo oli toiminut sekä majatalona että kulkutautisairaalana. Muuton jälkeen päärakennuksen tupa sisustettiin vanhaan tapaan nurkkatakkoineen, kerrossänkyineen sekä seinänvieruspenkkeineen.

Ainutlaatuinen apteekkimuseo

  Öjskogsparkenin apteekkimuseo on apteekkari Karl-Erik Källströmin elämäntyö. Museon kokoelma on vaikuttava kattaen yli 3000 esinettä.

   – Valikoima on niin laaja, että sitä voisi käyttää apteekkina tänäkin päivänä, Cay Irjala Närpiön kotiseutuyhdistyksestä toteaa.

   Museossa saa hyvän kuvan 1900-luvun alun apteekkitoiminnasta. Lääkekasvit kuivattiin ja hienonnettiin laboratorion esivalmisteluhuoneessa, ja itse laboratoriossa säilytettiin, sekoitettiin ja valmistettiin lääkkeet. Laboratoriossa on kattava valikoima välineistöä mikroskoopeista aina tinktuurapuristimiin, ja morttelihylly notkuu mitä erilaisimpia mortteleita. Paikan erikoisuus on Saksassa valmistettu kirkonkello, joka huonon sointinsa takia käännettiin ylösalaisin ja myytiin mortteliksi.Myyntiosa on sisustettu 1900-luvun alun tyyliin lääkepulloineen ja resepteineen. Sodan vaikutus näkyy täällä kuten maalaiskaupassakin: apteekkiin on kerätty sodanaikaisia ensiapusiteitä, ja tiskillä on tarjolla emalisilmiä!

Wanhan ajan maalaiskauppa

   Oskar Hagan maalaiskauppa rakennettiin kylän keskustaan vuonna 1895, ja kauppa toimi yli 70 vuotta säilyttäen alkuperäisen muotonsa. Öjskogsparkeniin 1970-luvulla siirretystä kaupasta löytyy yli 700 tuotetta, joista valtaosa on 1940–1950-luvuilta. Niinpä kaupassa voi nähdä runsaasti sota-ajan esineitä, mm. paperikenkiä ja -housuja. Esillä on myös tuon ajan elintarvikkeita ja pakkauksia.

Koulutupa

  Alueen vanha koulutupa toimi kouluna 1861–1920, ja se käsittää luokkahuoneen lisäksi opettajan asuntona toimineen pienen kamarin. Koulutuvalla järjestetään tilauksesta vanhan ajan koulupäiviä, jotka sisältävät myös vanhan ajan leikkejä ja ruokaa. Lisäksi oppilaat saavat pukeutua vanhan ajan vaatteisiin.Päivä on lapsille todellinen elämys antaen mahdollisuuden elää päivän isoäidin lapsuuden tapaan.

Teatteria paikallismurteella

  Öjskogsparkenin kesän kohokohtia ovat Närpiön teatterin esitykset, joita voi seurata muutama vuosi sitten uudistetusta 400-paikkaisesta pyörivästä katsomosta. Erityislaatuiseksi teatterin tekee siellä kuultava ruotsinkielinen Närpiön murre, joka on lähes kaikkien esiintyjien äidinkieli. Vaalimansa murteen kautta paikallisteatteri ilmaisee mehevällä tavalla inhimillisen käyttäytymisen koko kirjoa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen ja Eeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »