Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Maalahti, Åminnen lomakylä, Ulla-Maj Pinola, Esa Pinola, Merenkurkun venemuseo


Kaksi vuotta sitten valmistuneessa päärakennuksessa on sekä toimivat tilat kahvila-ravintolalle että ajanmukaiset kokous- ja huoltotilat lomakylän asiakkaille. Kuva: Ann-Britt Pada

Vierailulla Åminnen lomakylässä

On sateisenharmaa lokakuun iltapäivä. Suuntaan autoni kohti Maalahtea, sillä olen menossa tapaamaan Åminnen lomakylän yrittäjäpariskuntaa, Ulla-Maj ja Esa Pinolaa.


  Lomakylä sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kunnan keskustasta, aivan meren rannalla. Pysäköin autoni asfaltoidulle pysäköintialueelle uuden, kauniin päärakennuksen eteen. Syyspäivän hämärtyvässä valossa eteeni levittäytyy leirintäalueen laaja, tasainen ruohokenttä, joka päättyy rauhallisesti aaltoilevaan mereen. Astun sisään talon pääovesta lomakylän vastaanottopisteeseen, jossa minut toivottaa tervetulleeksi Ulla-Maj ja Esa sekä heidän vanhemman tyttärensä perhe muutaman kuukauden ikäisine tyttövauvoineen.

Maapohja merestä


  Esittäytymisen jälkeen pääsen tutustumaan alueeseen ja sen palveluihin. Pariskunta on pyörittänyt lomakylää yhtäjaksoisesti vuodesta 1999, ja se on tällä hetkellä Vaasan ympäristössä ainoa yksityisessä omistuksessa oleva lomakylä ja leirintäalue.

  Ihmetellessäni laajaa ja tasaista ruohokenttää Esa kertoo, että ennen sotia sekä sen jälkeen tältä alueelta kaivettiin savea tiilien tuotantoa varten, eli käytännössä koko ranta-alue oli savenottopaikkaa. Kun 1960-luvulla ruopattiin lähistöllä kulkevaa veneväylää, tuotiin merenpohjasta nostettu liete tälle alueelle. Tasoittamisen jälkeen siihen kylvettiin ruohoa.

  – Vuodesta 1969 alkaen paikalla on sitten ollut lomakylä ja leirintäalue, selittää Esa.

Kehittämistä ja rakentamista

  Pinolat ovat hoitaneet Åminnen lomakylää viimeiset lähes 15 vuotta, ja tänä aikana alue on läpikäynyt monia muutoksia. Alueella on 20 erikokoista ja -tasoista mökkiä. Alkuperäiset mökit on joko purettu tai kunnostettu ja uusia mökkejä on rakennettu. Tällä hetkellä majoitustilaa on yhteensä noin 70–80 hengelle.

  Kaksi vuotta sitten Pinolat purkivat vanhan päärakennuksen ja rakensivat tilalle uuden, jossa on toimivat tilat modernille, A-oikeuksin varustetulle kahvila-ravintolalle. Lisäksi rakennuksessa on ajanmukaiset kokous- ja huoltotilat lomakylän asiakkaille.  Alueella on myös 30 hengen ravintolakota, grillikota, rantasauna ja kotasauna ulkoporealtaineen. Esan mukaan seuraavaksi on tarkoitus rakentaa tasokkaita talviasuttavia mökkejä.

  – Niille olisi kysyntää jo nyt, mutta täytyy kiiruhtaa hitaasti, hän sanoo hymyillen.

Tilaa riittää kesälläkin

  Lomakyläalueen kokonaispinta-ala on hulppeat viisi hehtaaria. Sähköistettyjä vaunupaikkoja on virallisesti 20, mutta Esan mukaan ranta-alueelle mahtuu asuntovaunuja ja -autoja reippaasti enemmänkin. Samoin on myös telttailijoiden kanssa – tilaa riittää. Ja mikä parasta, telttakiilat on helppo hakata kivettömään maahan.

   Lomakylän sesonki alkaa toukokuussa, jolloin alueelle alkaa tulla ulkomaalaisia asiakkaita. Keväisiä vieraita ovat myös yhdistykset, jotka tulevat Åminneen pitämään kokouksiaan ja nauttimaan paikan rauhasta, hyvästä ruuasta ja palvelusta. Alue on myös motoristien ja polkupyöräilijöiden suosiossa. Pinolat tietävät kokemuksesta, että kotimaiset lomamatkailijat saapuvat yleensä vasta juhannuksen jälkeen.

Hyvä ruoka, vielä parempi palvelu

   Lomakylän kahvila-ravintola on alueen sydän. Sesongin aikana ravintolassa voi ruokailla klo 11 lähtien aina iltamyöhään saakka. Ravintolasta saa myös kahvia, leivonnaisia ja virvokkeita. Kesäisin ravintola-kahvila on avoinna joka päivä, mutta sesongin ulkopuolella se on avoinna vain viikonloppuisin.

  – Ryhmille järjestämme ryhmäruokailuja toivomusten mukaan, ravintolasta ja ruuanvalmistuksesta vastaava Ulla-Maj vakuuttaa.

  – Me pyrimme palvelemaan asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla vuoden- ja kellonajasta riippumatta, Ulla-Maj jatkaa.

  Aikaa on vierähtänyt ystävällisen isäntäperheen parissa. Olen saanut tutustua heidän kotiinsa ja työhönsä, joita on vaikea erottaa toisistaan. Heidän ystävällisyyteensä ja tapansa hoitaa lomakyläänsä on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Lomakylän tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä toiminnassa on mukana jo toinen sukupolvi. Nuorempi tytär on mukana koko ajan, ja vanhempikin on auttamassa sesongin aikaan.

  Vielä ennen lähtöäni puhumme hetken perheasioista, ja intoudun puhumaan poikamme jalkapalloharrastuksesta. Kotimatkallani muistelen hymyillen Ulla-Maj kommenttia nostaessaan pienen tyttärentyttärensä syliinsä.

  – Tästä tytöstä ei tule jalkapalloilijaa, siitä pelaamisesta kun tulee väärät sääret!

Suomen suurin venemuseo

  Kesällä Åminnessa vieraillessa kannattaa ehdottomasti käydä lomakylästä vain muutaman sadan metrin päässä sijaitsevassa Merenkurkun venemuseossa, jonka esineistö on suorastaan mykistävä. Siellä on yli 3000 luetteloitua kalastukseen, hylkeenpyyntiin, tukinuittoon ja saaristolaiselämään liittyvää esinettä vuosilta 1820–1993. Esillä on venemoottoreita, moottorikelkkoja ja niiden edeltäjiä, yli 90 käyttövenettä sekä yhdestä puusta koverrettuja ruuhia eri puolilta Pohjanmaata. Näyttelyesineet on sijoitettu teemojen mukaan kahteentoista eri rakennukseen.


Yksi Merenkurkun venemuseon rakennuksista. Kuva: Malax Museiförening r.f.
  Veneiden joukossa on useita harvinaisuuksia, kuten Sakari Topeliuksen vihreä ”Gröngölingen”-jolla 1800-luvulta. Venemuseo kertoo myös naisista, joiden jokapäiväisessä elämässä meri, kalastus ja veneet olivat osa arjen rutiineita.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »