Nro 5-2013
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjanlahden Rantatie, Vaasa, Vaasan kauppahalli, Juustomaa, Hannele Laitinen, tasting, Bistro A.W.Stenfors, lounas, juusto-viini-illat


Juusto-viini-illoissa tutustutaan eri juustolajeihin. Kuvat: Juustomaa

Herkkuja arkeen ja juhlaan Juustomaasta

Juustomaa Vaasassa on juustonystävän taivas. Sinihome-, gouda- tai kermajuusto, arki tai juhla. Mitä Juustomaasta ei löydy, sitä ei tarvita.


  Vaasalainen Hannele Laitinen on unelmatyössään. Juustonautiskelija päätti seitsemisen vuotta sitten tehdä intohimosta ammatin, ja sen päätöksen seurauksena hänestä tuli Vaasan virallinen juuston suurlähettiläs.

  Juustomaan tiski on täynnä tavaraa: ulkomaisia erikoisuuksia, suosittuja klassikoita ja kotimaisten pienten juustoloiden tuotteita. Perusvalikoimassa on noin 150 lajiketta – sesonkina kuten jouluna, valikoima helposti tuplaantuu. Perusvalikoimakaan ei ole läpi vuoden sama, vaan Laitinen kuuntelee herkällä korvalla asiakkaiden toiveita ja haistelee itse ”uusia tuulia”.

Asiantuntija päihittää markettitarjonnan

  Laitisen perustaessa Juustomaata korkealaatuisten juustojen tarjonta ja tietämys oli Vaasassa vaatimatonta. Toisin on nyt. Ihmiset harrastavat nykyisin paljon ruuan laittoa, ja syömisestä ja ruuasta nautitaan ihan eri tavalla kuin ennen. Asiantuntijan osaamista arvostetaan.

  – Ihmiset matkustavat enemmän yhä eksoottisempiin kohteisiin. He törmäävät uusiin makuihin ja ideoihin, joita haluavat sitten toteuttaa myös kotona, Laitinen kertoo.

  – Kysynnän kasvaessa myös markettien tarjonta on kasvanut, mutta itse haluan tarjota jotain sellaista, jota ei vakuumista löydä. Haluan tarjota aina ”vähän enemmän”, esimerkiksi käsintehtyjä tai pidempään kypsytettyjä juustoja.  Lukuisien juustolajikkeiden lisäksi Juustomaassa on pieni lounastiski, josta mukaan voi ostaa lounassalaattia kilohinnalla sekä käsintehtyjä juustopiirakoita, joissa Laitisen lupauksen mukaan on ”maku kohdallaan”. Tarjontaa täydentävät erilaiset juustotarjottimelle tarvittavat lisukkeet kuten hillot ja keksit.

Juustoja ja viinejä iltojen iloksi

  Monipuolinen juustotiski on näkyvin osa Juustomaan toimintaa, mutta paljon tapahtuu myös ”tiskin takana”. Hannele Laitinen järjestää säännöllisesti juusto-viini-iltoja, joissa porukalla nautitaan juustoista ja maistellaan viinejä. Illat ovat hyvin suosittuja yhdistysten, yritysten sekä työ- ja kaveriporukoiden illanistujaisohjelmana. Laitinen nauttii illoista vähintään yhtä paljon kuin asiakkaansa:

  – Onnistunut ilta on sellainen, josta asiakkaat lähtevät kotiin posket innosta punoittaen, jotakin uutta kokeneena.  Juusto-viini-illat järjestetään joko asiakkaan tiloissa tai Laitisen Bistro A.W.Stenforsin salissa. Päiväsaikaan 33-paikkainen, kauppahallissa sijaitseva bistro on suosittu lounasravintola, jonka ruokaisat ja runsaat salaatit ja herkulliset klubileivät houkuttelevat erityisesti lähiympäristön toimistotyöläisiä. Bistrossa vannotaan tiukasti tuoreuden ja henkilökohtaisen palvelun nimeen:

  – Kaikki salaattiaineet haetaan aina aamuisin tukusta niin että mitään ei seisoteta kylmässä. Käytämme aina ”naapureidemme” tuotteita eli kalat ja lihat ostetaan aina tuoreina kauppahallin muilta yrittäjiltä, Laitinen kertoo.

  Salaattien lisäksi bistrossa voi nauttia lämpimän keitto- tai buffetlounaan. Kaikki ruuat tehdään alusta asti itse eikä valmiskastikkeita tai puolivalmisteita käytetä.

  Juustomaan ja Bistron tuoreimmat uutiset löytyvät internetistä.

  – Bistrolla on Facebookissa oma sivu ja Juustomaalla ryhmä, johon voi liittyä, vinkkaa Laitinen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »