Nro 5-2013
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Matkan varrelta, Matleena Ikonen


Matleena Ikonen on Matkailu kotimaassa.fi -lehden toimittaja, joka kirjoittaa kolumnissaan matkan varrella tekemistään havainnoista. Kuva: Petteri Ikonen, www.kuvaan.fi

Talviunille

  Siinä se seisoo, hiljaisena ja tyhjänä – perheenjäsen, jota en alun perin edes halunnut, mutta joka on osoittanut tarpeellisuutensa meidän perheellemme: Matkaaja 7000, meidän perheen asuntovaunu.

  Puiden tiputettua lehtensä, mustan taivaan viskoessa jäistä sadetta, joutsenten kokoontuessa pelloille ja kääntäessä nokkansa kohti lämpöä, on aika päästää perheenjäsen ansaitulle talvilevolle. Tyhjennämme kaapit kahvi- ja sokeripurkeista, viemme astiat sisälle pesuun, siivoamme pois petivaatteet ja kierrätämme tyhjät oluttölkit takaisin kauppaan.

  Asuntovaunun tyhjentäminen ja siistiminen on talveenlaskeutumisrituaali parhaimmillaan, samaa sarjaa terassikalujen varastoinnin, grillin huputtamisen ja puutarhalyhtyjen ripustamisen kanssa. Valmistautumista horrokseen, pimeään aikaan, jolloin iltaisin istutaan tiiviisti sisällä lämpimässä, kynttilän hehkussa, uutta kesää odottaen.

  Rituaaliin kuuluu menneen kesän ja sen tapahtumien muisteleminen, kaikkien niiden kertojen kelaaminen kun aisa nostettiin koukkuun ja matka alkoi – kun penkki oli lastattu energiajuomilla, suolapähkinöillä ja karkilla. Hymyileminen sille muistolle kun kaatosateessa istuttiin leirintäalueella Biltemasta ostetun halvan (”vain 79 €!!”, muisti mieheni innoissaan ilmoittaa moneen kertaan) katoksen alla ja jännitettiin, sortuuko katos vesimassan alla. Eikä sortunut. Rituaaliin kuuluu kanssa-autoilijoiden törkeiden ohittelujen päivittely, uusien leirintäaluetuttavuuksien nimien muistelu – ja ennen kaikkea, iloitseminen siitä, että saimme tehdä kaiken sen. Vaunu on osoittautunut korvaamattomaksi matkakumppaniksi meille ja koirillemme, siellä meillä on oma tila, oma rauha, oma lupa.

  Viimeinen vilkaisu mieheni itse tekemään ”makuuhuoneosastoon”, kieltämättä aika rumaan sohvaryhmään ja itse ompelemiini verhoihin, joiden toivoin tekevän koppilomasta hieman kotoisemman. Siistiä on. Ovi kiinni, talvi saa tulla.

  Hyvää yötä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »