Nro 1-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Tampere, Vapriikki, museokeskus, Afrodite, näyttely, kauneus, rakkaus, erotiikka


Nainen ja peili -terrakottapatsas, Kreikka, Boeotia, 300-250 eaa. Kuva: Rijksmuseum van Odheden.

Afrodite nousee
vaahdosta
Vapriikkiin

Afroditen valtakunta -näyttely johdattaa katsojat kauneuden, rakkauden ja erotiikan maailmaan. Näyttely pystytetään maaliskuussa Museokeskus Vapriikkiin Tampereelle.


  Tunnetun kreikkalaisen myytin mukaan kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatar syntyi meren hopeanhohtoisesta vaahdosta kauneimpana kaikista naisista. Koko Välimeren alueella tunnetulla jumalattarella oli monta nimeä: Afrodite, Venus, Hathor ja Ishtar.

Afroditen kahdet kasvot

   Antiikin aikaan kaunis ulkonäkö, rakkaus ja perhe olivat aivan yhtä tavoiteltuja kuin nykyisinkin. Niiden saavuttamiseksi turvauduttiin Afroditen suojelukseen. Myöskään voiteita, meikkejä ja parfyymejä ei säästelty.

  Vapriikin näyttelyssä antiikin ajan Kreikan, Rooman, Egyptin ja Mesopotamian naiset kaunistautuvat, rakastuvat, nauttivat erotiikasta, menevät naimisiin ja saavat lapsia.

  Näyttelyssä esitellään myös Afroditen toinen puoli: turhamaisuus, mustasukkaisuus ja väkivaltaisuus. Rakkaus voi päättyä riitaan, eroon tai puolison kuolemaan.

Kyyhky ja kultaomena

   Näyttelyyn tulee esille noin 300 esinettä Alankomaiden kansallismuseon arkeologisesta kokoelmasta Rijksmuseum van Oudhedenistä Leidenistä. Suurin osa esineistä on aikakaudelta 0–500 ennen ajanlaskun alkua.


Kultainen sormus,Rooma, Italia, 100-200 jaa.Käsien yhteenliittäminen oli osa roomalaista hääseremoniaa. Sormus on voinut olla häälahja.Kuva: Rijksmuseum van Odheden.
  Afroditesta on tehty useita tunnettuja taideteoksia, ja niissä hänet on yleensä kuvattu täydellisen kauniiksi naiseksi. Usein kuva-aiheena on Afroditen syntymä: meren vaahdosta nouseva jumalatar, jonka upeaa vartaloa peittää vain muutama rihmankiertämä.

  Afroditen tunnuksia olivat muun muassa kyyhkynen ja kultainen omena, jonka Afrodite sai tarun mukaan Parikselta ennen Troijan sotaa.

  Vapriikin Afrodite-näyttely tarjoaa elämyksellistä katseltavaa sekä paljon mielenkiintoista tietoa antiikin naisten elämästä ja mystisestä rakkauden jumalattaresta, jonka suojelukseen naiset usein turvautuivat.

Koko perheen museo

   Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla. Talo tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Vuosittain ohjelmistossa on kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Afroditen lisäksi vuoden 2014 muut vaihtuvat näyttelyt kertovat tamperelaisista vaikuttavista naisista, Suomen Trikoon 1960-luvun Revontuli-brändistä sekä lasten elämästä Rudolf Koivun kuvittamana.

  Vapriikissa pääsee tutustumaan muun muassa Suomen Jääkiekkomuseoon, joka on yksi maailman kuudesta lajin historiaan erikoistuneesta museosta. Perusnäyttely esittelee monipuolisesti jääkiekon suomalaista ja kansainvälistä historiaa. Muita mielenkiintoisia näyttelyitä on esillä Kenkämuseossa, Nukkemuseossa ja Luonnontieteellisessä museossa. Lisäksi kävijöitä palvelevat Museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa, jonka antia ovat hyvä kirjallisuusvalikoima, mieluisat lahjat ja mukavat tuliaiset.

Afroditen valtakunta -näyttely on esillä Vapriikissa 21.3.–19.10.2014.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »