Nro 1-2014
Luokittelu: Uusimaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Raasepori, Tammisaari, museokeskus EKTA, Helene Schjerfbeck, museohalli, Porvaristalo, Lindbladin talo, Harry Holmström, omakuva


Porvaristalon föörmaaki. Kuva: Eva Tordera Nuño

Aikamatka puukaupunkiin
ja Schjerfbeckin sieluun

Historiallinen puukaupunki – yksityiskohtien runsaus. Taidemaalari Helene Schjerfbeck – pelkistyksen lumoavuus. Tammisaaren museokeskus EKTA tarjoaa monipuolista apetta kulttuurinnälkäisille.


  Tammisaaren torin lähellä sijaitseva museokeskus rakentuu monista eri rakennuksista. Käyntikohteita ovat museohalli, Porvaristalo ja Lindbladin taloon rakennettu valokuvaamo.

  Alkuperäinen punatiilinen museohalli rakennettiin vuonna 1963. Tässä kolmikerroksisessa vanhassa osassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Uusi osa avattiin vuonna 2006, ja siellä pääsee perehtymään seudun historiasta kertovaan pysyväisnäyttelyyn Kaikkien aikojen Tammisaari. Näyttely johdattaa katsojansa aikamatkalle Länsi-Uudenmaan historiaan. Uusin pysyväisnäyttely on Helene Schjerfbeckin elämä ja taide.

Porvariselämän ytimessä

  Porvaristalossa on säilynyt alkuperäinen kaksikerroksinen asuintalo ja niin ikään alkuperäinen ulkorakennusrivistö. Miljöö näyttää, miten varakas käsityöläinen asui ja eli 1800-luvulla.

  Keltainen päärakennus on peräisin 1790-luvulta, ja tyylillisesti talon eri huoneet edustavat kustavilaisuutta, myöhäisbiedermeieria ja uusrokokoota. Punamullatussa ulkorakennusrivistössä sijaitsevat kellari, renkitupa, leivintupa, ruoka-aitta, puuliiteri, vaunuvaja, talli, navetta ja ulkokäymälä.

Etsimessä Lindblad

  Lindbladin talossa voi tutustua 1950-luvun pienkaupunkivalokuvaajan työtiloihin. Näyttelyn perustana on tammisaarelaisen valokuvaajan Harry Holmströmin tekemä noin tuhannen esineen lahjoitus. Itse rakennus, mansardikattoinen Lindbladin talo, on rakennettu jo 1730-luvulla. Nykypaikalleen se on siirretty 1960-luvulla.

  Kävijä pääsee kurkistamaan kuvaamon sydämeen, ateljeehen, missä itse valokuvaus tapahtui sekä kehittämisen ja vedostuksen ytimeen eli pimiöön. Tiloihin on kalustettu myös kauppapuoti filmeineen, kameroineen ja kuvakehyksineen. Tämän lisäksi tiloissa on myös pieni kameranäyttely.

Schjerfbeckin silmin

  Taidemaalari Helene Schjerfbeckin tuotanto on EKTAn upeaa antia. Esillä on mestarin elämää ja taidetta valottava pysyväisnäyttely.

  Helene Schjerfbeck asui Tammisaaressa vuosina 1925–1941, ja alue oli taidemaalarille monella tavalla merkittävä. Useat hänen maisemistaan on maalattu seudulla, ja hänen sukujuurensa molempien vanhempien puolelta ovat Tammisaaressa. Näyttelyssä on esillä Schjerfbeckin taideteoksia ja tarve-esineitä, kuten hänen monista taideteoksistaankin tuttu keinutuolinsa.

Pelkistäjä, keskittäjä

  Läpi elämänsä Schjerfbeck maalasi omakuvia, jotka taltioivat koruttomasti taiteilijan elämänkaarta. Hän loi omakuvia, joissa hän kuvasi rohkeasti ikääntymistään paljastaen samalla ruumiinsa ja sielunsa rehellisesti muiden nähtäväksi.


Helene Schjerfbeck: Omakuva v. 1895, 37,5 x 30 cm, öljy kankaalle. Tammisaaren museo 
Vuosien saatossa posket kapenivat ja muuttuivat yhä koruttomammiksi. Vähän ennen kuolemaansa Schjerfbeck kuvasi itsensä enää vain muutamalla harkitulla, mutta tunnistettavalla vedolla. Pitkän elämänsä aikana Schjerfbeck onnistuikin viemään pelkistämisen ja keskittämisen taidon huippuunsa.Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »