Nro 2-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Samppalinnan kesäteatteri, Matti ja Teppo, the Blues Brothers, Heikki Sankari, Sami Hintsanen, Petja Lähden, Ismo Kallio


Sami Hintsanen Mattina ja Petja Lähde Teppona Samppalinnan kesäteatterissa. Kuva: Harri Hinkka

Matti ja Teppo meet
the Blues Brothers

Tänä kesänä Samppalinnan kesäteatterissa rokataan kuuluisien veljesten tahtiin.


  Samppalinnan kesäteatteri Turussa luottaa tänä kesänä oman kaupungin poikiin. Matti ja Teppo – The Turku Brothers -musiikkikomedia on veljestarina: kertomus veljeydestä, musiikkibisneksestä ja hieman myös turkulaisuudesta.

  – Näytelmä ei ole henkilökuva eikä dokumentti henkilöistä Matti ja Teppo Ruohonen. Ennemminkin se on satu ilmiöstä nimeltä Matti ja Teppo, kertoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Heikki Sankari.

  – Matti ja Teppo ovat suomalaisessa musiikkimaailmassa synnyttäneet aivan omanlaisensa ilmiön – kaikki tietävät, keitä Matti ja Teppo ovat. Näytelmässä pureudutaan juuri siihen ilmiöön: miten se syntyy, voimistuu ja elää.

   Samppalinnassa ei siis nähdä paljastusmusikaalia siitä, mitä tapahtuu Ruohosen veljesten elämässä oikeasti. Se on fiktio, jonka jotkut juonenkäänteet pohjautuvat löyhästi todellisuuteen, mutta Sankarin mukaan se on ennemminkin ”mitä jos” -näytelmä siitä, mitä olisi voinut tapahtua.

Ennakkoluulottomasti kotimaista

   Matti ja Teppo – The Turku Brothers jatkaa viime vuosina suosituksi tullutta näytelmälajityyppiä, jossa suomalaisten musiikintekijöiden tuotantoa käsikirjoitetaan näyttämölle. Tampereella suomirock-musikaali Vuonna -85 pyöri täysille saleille monta vuotta ja taipui elokuvaksi asti, Lahdessa lavalla nähtiin viime vuonna Sleepy Sleepers -musikaali Kuka Mitä Häh?, ja Turussakin kaupunginteatterissa pyörinyt Kakola pohjautui turkulaisten muusikkojen musiikkiin. Heikki Sankari näkee, että nykyään näytelmäkirjailijat luottavat siihen, että aiheiden ei tarvitse olla ”korkealta poimittuja”, vaan näytelmiä uskalletaan kirjoittaa kotimaisista lähtökohdista.

  – Nykyään tekijöillä on enemmän itseluottamusta ja näkemystä kotimaisiin aiheisiin – suhtaudutaan luottavaisemmin kotimaiseen tuotantoon, Sankari pohtii.

  – Meillä Mattia ja Teppoa aiheena on pyöritelty jo aika kauan. Nyt tuntui olevan hyvä aika toteuttaa se.

Erilaiset veljesparit tarinan keskiössä

   Matin ja Tepon pitkältä uralta löytyy hittejä helposti kymmeniä. Samppalinnan lavalla niitäkin kuullaan, mutta esitys ei perustu pelkästään niihin. Lisämakua ja vauhdikkaita juonenkäänteitä tuo musikaaliin toisen kuuluisan veljesparin, the Blues Brothersin, musiikki. Turkulaisten iskelmät ja amerikkalaisten rock-sävelmät kuljettavat juonta käsi kädessä eteenpäin tarinassa, jossa turkulainen tekemisenhalu yhdistyy globaaliin musiikkibisnekseen.

   Matti ja Teppo – the Turku Brothers luottaa roolituksessa kotimaisen musiikkiteatterin koviin ammattilaisiin: päärooleissa Mattina ja Teppona nähdään Sami Hintsanen Mattina ja Petja Lähde Teppona, ja näiden isänä pitkän linjan näyttelijä ja yleisön suosikki Ismo Kallio.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »