Nro 2-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: kesänäytelmä, Suomen Teatteriopisto, Keisarin uudet vaatteet, Tampereen Komediateatteri, Anu Raipia, Tony Sikström, Harri Penttilä, Ronja Alatalo


Päärooleissa nähdään Harri Penttilä ja Ronja Alatalo. Kuva: Komediateatteri / Peero Lakanen

Keisarin uudet vaatteet
riemastuttaa suuria ja pieniä

Suomen Teatteriopiston kesänäytelmänä nähdään kesällä 2014 H.C. Andersenin satuun pohjautuva Keisarin uudet vaatteet. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Anu Raipia ja se esitetään Tampereen Komediateatterin päänäyttämöllä.


  Ohjaaja Anu Raipiaa kiehtoi erityisesti Keisarin uusien vaatteiden tematiikka. Tarinassa päähenkilö haluaa kaikkea mahdollista ihanaa ja kiiltävää.

  – Käsikirjoitusta laatiessani rakensin tuota ideaa vieläkin pidemmälle. Tässä näytelmässä päähenkilö on varsinainen materialisti, joka siitäkin huolimatta, ettei valtiolla ole yhtään rahaa, haluaa aina vain enemmän ja enemmän.

  – On sinänsä mielenkiintoista, kuinka meitä ihmisiä manipuloidaan tänä päivänä hankkimaan kaikenlaista, mitä emme itse asiassa tarvitsisi lainkaan, Raipia pohtii. – Näytelmässä tämä kulminoituu tilanteeseen, jossa jopa näkymättömät vaatteet ovat todella upeat, jos vain muut niin sanovat.

  – Alkuperäisen sadun idea on niin hauska, kun päähenkilö ei tajua ollenkaan olevansa nakuna, vaan kuvittelee olevansa hieno, Raipia naurahtaa.

  Alun perin näytelmästä piti tulla pienimuotoinen lastennäytelmä, mutta Raipian yllätykseksi siitä kasvoikin kuuden näyttelijän musikaali. Käsikirjoitusta tehdessään hän huomasi, että tarina alkoi elää hänen sisällään laulukappaleiden dialogin muodossa. Näin syntyi ajatus lauluista ministereiden ja huijareiden esittäminä.

  Laulujen tekstitys on Raipian käsialaa ja kappaleet on säveltänyt Tony Sikström.

  – Tony oivalsi jo puolesta sanasta, minkä tyyppistä toteutusta kulloinkin etsin, ja esityksen musiikki syntyi todella helposti yhteistyössä hänen kanssaan, Raipia toteaa.

  Anu Raipia koki produktion erityisen antoisana juuri siksi, että hän on oivaltanut paljon uutta sitä tehdessään. Omalla tavallaan se on myös ollut uusi aluevaltaus.

  – Aiemmin olen tehnyt lähinnä pienimuotoisia tekstejä, lukuun ottamatta Tirkistelyä-näytelmää, jonka toteutimme yhdessä Panu Raipian kanssa, hän sanoo.

  Musiikkinäytelmän rooleissa nähdään Harri Penttilä, Ronja Alatalo, Jukka Saarinen, Sini Salo, Jere Riihinen ja Merituulia Pöysti. Ronja Alataloa lukuun ottamatta kaikki esiintyjät ovat aikuisia. Muutamassa näytöksessä yhä koulua käyvää Ronjaa tuuraa Alli Untala. Musiikkinäytelmän koreografina toimii Sanna Neuvonen ja puvustuksesta vastaa Kaisa Savolainen.

  Keisarin uudet vaatteet puhuttelee katsojaa monella tasolla. Ikäsuositus on yli 3-vuotiaille, mutta vanha tarina riemastuttaa tuoreella otteellaan ja näppärillä teksteillään kaiken ikäisiä. Ensi-ilta on 12.5.2014 ja näytelmän kesto on väliaikoineen puolitoista tuntia.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »