Nro 2-2014
Luokittelu: Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pirkanmaa, kulttuuri, Tampere, Perttu Pesä, tapahtumat

Pirkanmaan kulttuurikierros


Laikunlava on tamperelaisten oma kesäestradi, joka sykkii tapahtumia toukokuusta alkusyksyyn aivan kaupungin sydämessä! Kuva: Tampereen kaupunki

Tampere tapahtumien keskipisteessä

Sympaattinen ja maanläheinen, kansainvälinen, kotoisa, mutta tarpeeksi iso, sykkivä ja soiva Tampere on Pirkanmaan vetovoimainen napa ja monipuolisten tapahtumien metropoli.


  Suomalaiset tuntevat Tampereen perinteisesti Särkänniemen, Pyynikin, jääkiekon, Eppu Normaalin, Pikku Kakkosen ja mustanmakkaran kotina. Viime vuosina Tampere on nostanut profiiliaan myös monipuolisten tapahtumien näyttämönä, ja erityisesti musiikkitapahtumat Tammerfest ja nuorten Blockfest etunenässä ovat tuoneet Tamperetta esille myös valtakunnallisessa tapahtumakentässä.

Tapahtumat vetovoimaisuuden veturina

   Tampereella järjestetään vuosittain yli 4000 erikokoista tapahtumaa, joiden suora liikevaihto on noin 120–150 miljoonaa euroa. Kun tähän lisätään välilliset tulot majoituksesta, ravitsemuksesta ja muusta oheistoiminnasta, tapahtumat tuovat kaupunkiin satoja miljoonia euroja vuodessa ja työllistävät tuhansia ihmisiä. Tampereella onkin herätty huomaamaan tapahtumien merkitys alueen elinkeinoelämälle ja taloudelle, ja siksi kaupunkiin halutaan tulevaisuudessa entistä enemmän eri alojen suurtapahtumia.   – Urheilun ja kulttuurin suurtapahtumat profiloivat kaupunkia myönteisesti, tekevät sitä tunnetuksi myös maailmalla ja siten parantavat alueen vetovoimaisuutta. Kaupunkilaisten lisäksi tapahtumista hyötyvät tamperelainen matkailuelinkeino, kaupat ja palveluyritykset, sanoo tapahtumajohtaja Perttu Pesä, joka vetää Tampereella muutama vuosi sitten perustettua kaupungin tapahtumatoimistoa. Tapahtumatoimisto toimii yhdessä kulttuuri- ja urheilutapahtumien järjestäjien kanssa, ja tarjoaa palveluita tapahtumajärjestäjille ja hankkii aktiivisesti kaupunkiin uusia suurtapahtumia.

Tampere on hyvä isäntä

   Perttu Pesä pitää Tamperetta erinomaisena tapahtumakaupunkina.

  – Tampere tunnetaan hyvänä isäntänä ja luotettavana kumppanina. Tänne on helppo tulla, ja täällä on helppo olla ja kulkea.

  – Tampereen talousalue on Pohjoismaiden kuudenneksi suurin talousalue. Meillä on vilkas kansainvälinen lentokenttä, hyvät fasiliteetit ja viihtyisä kaupunki, joka on helppo ottaa haltuun.

Tapahtumia myös talvelle

   Suomessa eletään hyvin pitkälle vuodenaikojen mukaan: kesäviikonloppuisin erilaiset tapahtumat kilpailevat kävijöistä koko maassa, kun taas syys- ja talvikaudella eletään hiljaiseloa myös tapahtumarintamalla. Perttu Pesä tietää, että kysymys ympärivuotisesta tapahtumatarjonnasta on ikuinen.

  – Perinteisestihän Suomessa eletään toukokuusta syyskuun loppuun. Lokakuussa laitetaan verhot kiinni ja mennään mökkiin mököttämään. Teemme aktiivista yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, jotta saisimme kehitettyä kaupunkiin toimintaa myös talvikaudelle.


Tampereen Valoviikkojen kunniaksi koko kaupunki valaistaan erilaisin valokuvioin keskellä pimeintä talvea.
   Tampereen talvikaudelle on oman asemansa vakiinnuttanut jo äskettäin päättyneet Tampereen Elokuvajuhlat, joita on vietetty jo vuodesta 1970. Pohjoismaiden vanhin ja suurin lyhytelokuvafestivaali tuo vuosittain kaupunkiin tuhansia ihmisiä niin Suomesta kuin ulkomailta. Perttu Pesä toivoo, että jatkossa yhä useammat kansainväliset vieraat löytäisivät Suomesta myös Tampereen seudun Helsingin ja Lapin lisäksi.

   – Haluaisimme toki haukata kansainvälisen turismin omenaa, Pesä muotoilee.

   – Pääsääntöisesti kaikki kansainväliset delegaatiot, joita olen isännöinyt, ovat positiivisesti yllättyneitä Tampereesta ja ottaneet kaupungin omakseen. Kaikki, jotka tulevat tänne, ihastuvat, mutta haasteena onkin saada ihmiset tänne – kukaan ei tiedä, mikä Tampere on. Sen eteen teemme jatkuvasti töitä.

Kansainvälistä näkyvyyttä urheilutapahtumilla

   Tapahtumat ovatkin oivallinen tapa herättää kansainvälistä kiinnostusta. Erityisesti erilaiset kansainväliset urheilutapahtumat tuovat kaupunkiin ulkolaista mediaa, ja niiden välittämän kuvan, äänen ja palstamillimetritilan saavuttamiseksi ei minkään kaupungin markkinointiresurssit riittäisi.

   – Esimerkiksi toukokuussa Tampereella ajettava Speedwayn MM-sarjan osakilpailu televisioidaan yli sataan maahan. Ei sellaista näkyvyyttä voi rahalla ostaa, Perttu Pesä sanoo.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »