Nro 2-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pirkanmaan kulttuurikierros, Pirkkala, bussikierros, Valte, arkeologia, Reipin kotiseutumuseo, Reipin tila, kulttuuri, kuvataide, veistospuisto, Pirkkala Sculpture, Pirkkalan kirkko

Pirkanmaan kulttuurikierros


Pirkkalan kirkko. Kuva: Pirkkalan kunta

Pirkkala on modernia menoa ja maalaisromantiikkaa

Tampereen kyljessä sijaitseva Pirkkala on yksi väestöltään nopeimmin kasvavista kunnista Pirkanmaalla.


  Pirkkala on moderni, elävä ja kaupunkimainen kunta, jossa sijaitsevat paitsi monet elinvoimaiset yritykset, myös Tampere-Pirkkalan lentoasema ja Satakunnan lennoston päätukikohta. Historiallinen Pirkkala on myös idyllinen maaseutukunta, jossa pääsee maaseudun syleilyyn vain muutaman kilometrin päässä keskustasta. Keskustan helmi on Vähäjärvi vehreine ympäristöineen.

Pirkkalan monet kasvot paljastuvat bussikierroksilla

  Matkailijalle Pirkkala tarjoaa mielenkiintoisen matkan esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Helpoin ja antoisin tapa ottaa kunta haltuun on osallistua kunnan järjestämille opastetuille bussikierroksille, joita järjestetään kesäaikana erilaisten teemojen ympärillä.

  Yleiskierroksella tutustutaan muinaisen ja nykyisen Pirkkalan vaiheisiin kunnan kiinnostavimpien kohteiden kautta. Kierroksella havainnollistetaan Pirkkalan keskustan rakentumista nykyisen kaltaiseksi, kaupunkimaisen viihtyisäksi asuinpaikaksi vapaa-aika- ja koulukeskuksineen, kunnantaloineen ja yrityksineen. Kierroksen kulttuurikohteista mainitsemisen arvoisia ovat esimerkiksi v.1921 valmistunut Pirkkalan vanha kirkko sekä Suupantorilla vierailijaa tervehtivä Valte.


Peruspirkkalalainen Valte kuntakeskuksessa.
Valte on näköispatsas Valte Niemisestä, jonka peruspirkkalalaisen hahmon kuvanveistäjä Villu Jaanisoo ikuisti kunnan 75-vuotisjuhlien kunniaksi pystytettyyn patsaaseen vuonna 1998.

   Arkeologiakierroksella kuljetaan muinaisten pirkkalalaisten jalanjäljissä Pirkkalankylän arkeologisten kaivausten maisemissa, ja tutustutaan Pirkanmaan maakuntamuseon alueella tekemiin, valtakunnallisesti merkittäviin löytöihin Pirkkalan pitäjänmakasiinin valokuvanäyttelyssä.


Pirkkalankylän arkeologisissa kaivauksissa löytynyt luulusikka. Kuva: Teemu Tiainen
   Maaseutukierroksella nähdään, miten Pirkkalassa idyllinen maalaismaisema ja urbaani kaupunkiympäristö yhdistyvät toisiinsa ainutlaatuisella tavalla. Kierroksella keskitytään pirkkalalaiseen agraarikulttuuriin ja elämänmenoon. Reipin kotiseutumuseossa tehdään pieni aikamatka pirkkalalaiseen paikallishistoriaan ja elävään maaseutukulttuuriin. Museon välittömässä läheisyydessä sijaitsevalla Reipin tilalla voi tutustua lampaisiin, hevosiin, maalaisrakennuksiin, peltoaukeisiin, hakamaihin ja katajaketoihin – aitoon maalaistunnelmaan vain muutaman kilometrin päässä Pirkkalan keskustasta ja Tampere-Pirkkalan lentoasemalta.

   Kulttuurikierroksella vieraillaan Pirkkalan merkittävimmissä taide- ja kulttuurikohteissa ja tehdään katsaus kunnan monimuotoiseen arkkitehtuuriin. Pirkkala tunnetaan kuvataiteistaan ja monet merkittävät taiteilijat ovat asuttaneet kuntaa eri aikoina, heistä kenties kuuluisimpina Allan Salo, Armas Raunio ja Lennu Juvela. Nykytaiteilijoiden polvea edustaa mm. kivimosaiikkitaiteilija Ritva Luukkanen. Kierroksella vieraillaan myös veistospuistossa, joka on 2000-luvulla järjestettyjen, kansainvälisten Pirkkala Sculpture -veistostapahtumien synnyttämä kulttuurinähtävyys.

Perinteistä poikkeava kirkko

  Arkkitehtonisesti yksi Pirkkalan kiinnostavimmista kohteista on kunnan kirkko, joka tänä vuonna täyttää 20 vuotta. Erityisen kirkosta tekee sen moderni ulkoasu, jossa kuitenkin näkyy kirkkoarkkitehtuurin vuosituhantinen perinne.

  Kirkko on valkea, ja sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Simo ja Käpy Paavilainen. Kirkkorakennuksen ulkoasu sai kirkon valmistuttua ristiriitaisen vastaanoton perinteisestä kirkosta poikkeavan modernin ilmeensä vuoksi: rakennusta ei ensi silmäykseltä välttämättä miellä kirkoksi, mutta sen valoisuus kuvaa hyvin kristinuskon olemusta; iloa ja rauhaa ja syntien anteeksiantamusta.

  Arkkitehtuurin aiheena oli Pyhä joki, ja suunnittelussa pidettiin tärkeänä luonnonläheisyyttä. Kirkko sijaitseekin vehreän kasvuston ja peltolaidunten lomassa, ja kirkkosalista aukeaa näkymä luonnon helmaan koko kirkkosalin korkuisen ikkunan kautta.

Antakaa lasten tulla…

  Jos on Pirkkalan kirkon ulkoasu perinteisestä poikkeava, niin on myös sen sisus. Kirkkosalista tekee merkillepantavan seitsemän hiljentymispaikkaa, jotka poikkeavat perinteisestä luterilaisesta kirkosta. Hiljentymispaikat kuvaavat Jeesuksen seitsemää sanaa ristillä, ja niiden äärellä kirkossa kävijä voi sytyttää kynttilän omaan elämäntilanteeseensa parhaiten sopivan kuvan eteen. Hiljentymispaikkojen taulut ovat kaksiosaiset; toinen osa on aina akryyli- ja öljyvärein maalattu ja toinen metalligrafiikan tekniikoilla syövytettyä kuparia. Taulut on maalannut tamperelainen kuvataiteilija Tuula Lehtinen.

  Kirkon suunnittelussa on otettu myös lapset huomioon: kirkkosalin laidalla on lastenhuone, jonne perheen pienimmät voivat mennä toimitusten ajaksi leikkimään. Kestävällä lasi-ikkunalla kirkkosalista erotettu leikkihuone on suunniteltu siten, että jumalanpalvelusten äänet kuuluvat leikkihuoneeseen, mutta lasten äänet eivät kuulu saliin.

Myös alttariltaan Pirkkalan kirkko eroaa perinteisistä kirkoista. Pirkkalan kirkossa ei nimittäin ole lainkaan alttaritaulua, vaan sen tilalla on pilvimäinen alttariseinä, jonka on pinnoittanut ohuttasoitteella ja pellavaöljyllä graafikko ja web-suunnittelija Olli Saari. Alttarilla oleva krusifiksi ja kulkueristi ovat Ossi Somman teoksia.

  Kuluvan vuoden marraskuu on Pirkkalan kirkon juhlakuukausi, jonka aikana järjestetään erilaisia tapahtumia kirkon 20-vuotisen historian kunniaksi. Tulossa on mm. konsertteja ja muita tapahtumia. Aivan kunnan keskustan tuntumassa sijaitseva kirkko toimii tiekirkkona, ja kesäisin kirkon oppaat järjestävät esittelyjä arkisin.

Opastetut bussikierrokset

Bussikierrosten kesto on noin 3 tuntia. Tarkemmat aikataulut julkaistaan kevään aikana Pirkkalan kunnan nettisivuilla, www.pirkkala.fi. Ilmoittautumiset maksuttomille kierroksille: Anu Pohjanraito, anu.pohjanraito@pirkkala.fi, puh. 040 133 5713. Ilmoittautumiset kierroksille tulee tehdä viimeistään viikkoa etukäteen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »