Nro 2-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kustavi, majoitus, mökki, Tamminiemen lomamökit, Juuvannin merenrantamökit, Boathouse, saaristomaja, Laura Peterzens, Kustavin Kalatuvat, Lomavalkama


Raikas meri-ilma rentouttaa. Kuva: Kustavin kunta

Nauti merellisyydestä
ja nuku hyvin

Idyllinen Kustavi tarjoaa useita erilaisia mökkivaihtoehtoja merellisissä maisemissa.


Omaa rauhaa luonnon helmassa

   Tamminiemen lomamökit Kustavin Laupusissa sijaitsevat suositun Saariston Rengastien varrella. Tamminiemessä on kuusi erikokoista mökkiä, joita vuokrataan sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen majoittumiseen – myös vuosisopimukset ovat mahdollisia.

   Tamminiemen mökeistä pienin on mitoitettu kahdelle hengelle ja suurimpaan mahtuu jopa kahdeksan henkilöä. Jokaisessa mökissä on oma sauna, ruuanlaittomahdollisuus, yleisimmät kodinkoneet sekä astiat ja petivaatteet, ja kaikille mökeille pääsee autolla perille asti.


Tamminiemen lomamökit
   Suloiset mökit sijaitsevat kukin omassa rauhassaan luonnollisesti meren rannalla, josta on mukava lähteä vaikkapa soutelemaan tai uimaan ilta-auringon valossa. Soutuvene on mökkivuokralaisten käytössä vuokrahintaan. Rannalla on myös veneenlaskupaikka, minkä vuoksi Tamminiemen mökit ovat kalastajien suosiossa varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

Saaristoelämyksiä ympäri vuoden

   Aitoon saaristolaistunnelmaan pääsee helposti Juuvannin merenrantamökeissä Vartsalassa. Juuvannin perinteiset hirsimökit ovat vuokrattavissa sekä lyhyt- että pitempiaikaiseen käyttöön ympäri vuoden.


Juuvannin merenrantamökit
   Juuvannin mökit sijaitsevat mäntyjen koristelemalla, kallioisella rannalla, josta aukeaa upea merinäköala jokaiselle omarantaiselle mökille – eli tunnelma on kuin tulisi omalle mökilleen. Kaikkiin mökkeihin tulee lämmin vesi, ja osassa on myös sisä-wc. Kalastuksesta kiinnostuneille lähivedet tarjoavat loistavat puitteet päästä kustavilaisen kalan makuun, ja mökkiläisten käytössä olevalla soutuveneellä on helppo lähteä kokeilemaan kalaonneaan. Saaliin voi itse valmistaa illalliseksi mökkien yhteisellä kalansavustuspaikalla.

   Mökkien vuokraan kuuluu myös polkupyöriä, ja lisämaksusta voi vuokrata kanootteja. Juuvannin mökeiltä pääsee helposti ja nopeasti tutustumaan myös muuhun saaristoon: yhteysalus Ahvenanmaalle kulkee sopivan pyörämatkan päästä Vuosnaisista, ja jos oikein pääsee polkemisen makuun, voi Juuvannin mökeiltä pyöräillä Saariston Rengastien yhteysaluksille Laupusiin tai Heponiemeen.

Sataman menossa mukana

   Viime kesänä avattu saaristomaja Boathouse Kustavin vierasvenesataman välittömässä läheisyydessä on oiva majoituspaikka sille, joka nauttii olla mukana sataman menossa. Yhdeksän hotellitasoista yhden huoneen saaristomajaa valmistuu vapuksi tarjoten kesäaikaan persoonallisen ja ainutlaatuisen majoittumiselämyksen.


Yhden huoneen boathouse-rakennukset sijaitsevat sataman läheisyydessä.
   Boathousen saaristolaistyylinen sisustus perinteisine kaislakattoineen ja pystylaudoituksineen saa mielikuvituksen lentämään menneisiin kalastajakyliin, ja jokaisesta huoneesta aukeavalla isolla terassilla sataman hyörinää katsellessa voi viihdyttää itseään pitkäänkin. Jokaisessa huoneessa on oma wc, ja sataman suihkut ovat majoittujien käytössä vuokrahintaan.

   Boathouse on osa satamakokonaisuutta, johon kuuluu suojaisa venesatama, saaristoherkkuja tarjoileva viihtyisä ravintola sekä Laura Peterzensin uniikkeja tekstiilejä myyvä rantamyymälä.

Kalaisten vesien äärellä

   Kustavin Kalatuvat Vuosnaisissa on palvellut lomalaisia jo 25 vuoden ajan. Aivan Ahvenanmaan lauttasataman läheisyydessä sijaitseva yritys vuokraa kahdeksaa mökkiä, joista neljä on täysin varusteltuja ja täyttää vaativammankin majoittujan toiveet. Isompiin, saunallisiin mökkeihin majoittuu 4–6 henkilöä, ja niiden keittiöissä on hella, mikroaaltouuni, jääkaappi ja kahvinkeitin. Saunalliset mökit ovat vuokrattavissa ympäri vuoden.

   Pienemmät, vaatimattomammat mökit ovat ns. yöpymismökkejä, joissa ei ole saunaa, mutta myös näiden mökkien keittiöissä on ruuanlaittomahdollisuus keittolevyineen, jääkaappeineen ja mikroaaltouuneineen. Pienempiin mökkeihin majoittuu neljä henkilöä.

   Jos lomansa haluaa viettää täysin lomaillen, voi ruuanlaitosta antaa periksi ja nauttia lounasta Kalatupien ravintolassa, jossa tarjoillaan päivittäin kalapitoista saaristolaisruokaa. Kalastuksesta kiinnostuneille on tarjolla perämoottorilla varustettuja soutuveneitä vuokrattavaksi, ja kaupan päälle saa isännältä hyvät neuvot antoisista kalavesistä.

Päihteetöntä rauhaa

   Lomavalkama Kustavin keskustan tuntumassa on tarjonnut rauhallista loma-asumista koko perheelle jo vuodesta 1967. Lomavalkaman alue on ollut alusta asti täysin päihteetön, ja muumitaloineen ja turvallisine hiekkarantoineen se on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.


Lomavalkaman alue on päihteetön.
   Meren rannalla sijaitsevassa Lomavalkamassa on majoituspaikkoja niin mökeissä ja rivitaloissa kuin vene-, teltta- ja vaunupaikoillakin. Vuodepaikkoja on talvisin viitisenkymmentä, kesäisin sata. Paikka on rauhallisen sijaintinsa ja hyvien palveluidensa ansiosta paitsi matkailijoiden, myös leirikoulu- ja rippikouluryhmien suosiossa. Noin kymmenen hehtaarin kokoinen alue on monipuolinen, ja siellä voidaan järjestää tilauksesta erilaisia luontoon liittyviä aktiviteetteja. Viime vuosina suosioon on noussut erityisesti geokätköily.

   Lomavalkaman ravintolasta saa ruokaa ympäri vuoden, mutta talvisaikaan varaukset kannattaa tehdä etukäteen. Kesäisin ravintola tarjoaa aamiaista ja lounasta päivittäin.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »