Nro 2-2014
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Tapahtumat ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Mustasaari, Korsholman Musiikkijuhlat, Korholm Music Festival, Henri Sigfridsson, Aikiko Sigfridsson, Sakari oramo, Rastrelli Cello Quartet, Trio ZilliacusPerssonRaitinen, Janne Thomsen, Weber-kvartetti, Artende-kvartetti, Duo Gelland, Sebastian Fagerlund, Monica Johnson

Korsholman Musiikkijuhlat 30.7.–6.8.2014


Rastrelli Sello Quartet, Suolaamo, Björköby. Kuva: Svenna Martens

Pohjoinen Ulottuvuus
Korsholman Musiikkijuhlilla

Korsholman Musiikkijuhlat avaa ikkunan pohjoiskalotin musiikin monimuotoiseen kirjoon. Musiikin aarreaitoista on poimittu niin tunnettujen kuin vähemmän tunnetumpienkin säveltäjien herkkupaloja viimeisten kahdensadan vuoden ajalta. Taiteellisena johtajana toimii jo toista vuotta professori, pianisti Henri Sigfridsson.


  Festivaalien tapahtumapaikkana toimivat kirkot, konserttisalit ja museot ympäri Pohjanmaata. Paikalle saapuu loistavia kotimaisia ja eurooppalaisia taiteilijoita esittämään niin modernia kuin vanhaakin pohjoismaista musiikkia. Mustasaaren kirkossa 30.7.2014 pidettävää avajaiskonserttia johtaa Sakari Oramo.


Suomalainen Artende-kvartetti Raippaluodon saaristokirkossa. Kuva: Svenna Martens
Juhlilla esiintyvät mm. Rastrelli Cello Quartet, Jousitrio Trio ZilliacusPerssonRaitinen, tanskalainen Janne Thomsen, huilu, Weber-kvartetti ja Artende-kvartetti, puhumattakaan musiikkijuhlien taiteellisesta johtajasta, pianisti Henri Sigfridssonista, ja tämän pianistivaimosta Akiko Sigfridssonista. Konserteissa kuullaan yhteensä yli 30 eri orkesterin ja taiteilijan esityksiä eri puolilta maailmaa.

Etnistä väriä ja pohjolan syviä säveliä

   Musiikkijuhlat tekee myös vierailun Ruotsin puolelle Euroopan kulttuuripääkaupunkivuottaan viettävään Uumajaan. Luvassa on kaksi konserttia, joissa esitetään musiikkijuhlien ohjelmiston helmiä. Duo Gellandin viulistit sekä laulaja Gerd Ulander ja saksofonisti Lars-Göran Ulander luotsaavat kuulijansa sävelten siivin Eedeniin halki vuosisatojen. Erika Föraren ja Mikael Forsmanin sävellyksissä ja improvisaatioissa kuullaan puolestaan Ruotsin Lapissa syntyneen runoilija Helmer Grundströmin vaikuttavia tekstejä.

Satuja ja joikuja nuoremmille

   Sadut mielletään yleensä kuvina, mutta musiikilla on niissä myös osansa. Duo Gellandin sävelten myötä lapset pääsevät musiikkijuhlien työpajassa luomaan uusia ääniä ja kuvia Sakari Topeliuksen sadun Sampo Lappalainen pohjalta. Työpaja avaa lapsille uuden tavan laajentaa omaa luovuuttaan. Duo Gelland eli Cecilia ja Martin Gelland ovat tehneet yhteistyötä säveltäjien kanssa maailmanlaajuisesti ja heille on omistettu yli 150 teosta.

Uusia ja vanhoja mestareita

   Festivaalisäveltäjä Sebastian Fagerlund on nuori suomalaisvirtuoosi, jonka teoksia kuullaan useammassakin konsertissa. Teoksiin kuuluu niin orkesteri-, soolo- kuin kamarimusiikkiakin. Fagerlundin tuotantoa on luonnehdittu pulppuavaksi ja soinniltaan rikkaaksi. Musiikkijuhlille hän on säveltänyt aiemmin Klarinettikonserton sekä orkesteriteos Isolan, jotka ovat säännöllisesti eri orkestereiden konserttiohjelmissa.

   – Sebastian Fagerlundin uusin teos, sonaatti viululle ja pianolle, saa kantaesityksensä Musiikkijuhlilla 4.8.2014, Monica Johnson Korsholman Musiikkijuhlilta paljastaa.

   Vanhan mestarin, Carl Philipp Emanuel Bachin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 300 vuotta. Hänelle omistettu konsertti pidetään Vaasan ortodoksikirkossa.Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »