Nro 3-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Taikayöntie, Pirkanmaa, Satakunta, Huittinen, Punkalaidun, Urjala

Läpi Urjalan ja kautta Huittisten...


Pahkion laavulla Huittisissa. Kuva: Huittisten kaupunki

Taikayöntiellä

Taikayöntie on 50 kilometriä pitkä valtakunnallinen matkailutie, joka halkoo Huittisten, Punkalaitumen ja Urjalan avaria ja vaihtelevia maisemia.


  Taikayöntie on saanut nimensä Martti Innasen vuonna 1967 julkaisemasta Urjalan taikayö -kappaleesta. Suuren suosion saavuttaneen kappaleen on säveltänyt Erik Lindström ja sanoittanut Innanen itse. Kappaleen sanoitus kuvaa maalaisromanttista maisemaa, jossa Urjalassa tapahtuvien puimatöiden aiheuttama varstojen jyske kuuluu aina Huittisiin asti. Kappale alkaa suoraan keskeisillä teemoilla: Läpi Urjalan ja kautta Huittisten kuuluu hirveä jyske varstojen, nytpä maistuu työ, varstat maihin lyö, tää on Urjalan taikayö.

  Taikayöntie johdattaa aitoon maalaisidylliin tarjoten tienkäyttäjälle kiireettömän vaihtoehdon ja virikkeellisiä elämyksiä satakuntalaisessa ja pirkanmaalaisessa kulttuurimaisemassa. Tie on historiallisesti arvokas matkailutie, jonka varrella vanha talonpoikainen rakennuskulttuuri esittäytyy aidoimmillaan, esi-isien muokkaamassa maisemassa.

  Muiden matkailuteiden tavoin Taikayöntie tarjoaa mahdollisuuden leppoisaan lomailuun. Reitin varrella on kauniita jokivarsinäkymiä ja monipuolisia kulttuurikohteita. Seudun museot tarjoavat mainion tilaisuuden tutustua menneen ajan elämänmenoon. Huittisten museossa voi nähdä Huittisten hirvenpäänä tunnetun kivikautisen kulttiesineen tai tutustua valtakunnallisesti merkittävään Risto Ryti -kokoelmaan.


Koiramäen talon maisemissa. Kuva: Talonpoikaismuseo Yli-Kirra.
  Punkalaitumen Talonpoikaismuseo Yli-Kirrassa voi tehdä aikamatkan menneeseen ja tutustua Mauri Kunnaksen Koiramäen talon miljööseen. Viehättävien maisemien ja mielenkiintoisten tutustumiskohteiden ohella Taikayöntien varrella voi nauttia kahvittelu- tai ruokailuhetkestä ja tehdä monenlaisia ostoksia. Huittinen on todellinen ostoskaupunki tehtaanmyymälöineen, autokauppoineen ja erikoisliikkeineen. Uniikkituotteita voi ostaa myös Nuutajärven lasikylästä Urjalassa. Reitin varrella on monipuoliset mahdollisuudet oman taikayön kokemiseen, sillä majoittua voi hotellin lisäksi esimerkiksi ratsutilalla, maatalossa, vanhassa maalaiskansakoulussa, aitassa, mökissä tai teltassa.

  Urjalassa reitti haarautuu kahteen suuntaa, Väinö Linnan reitille Täällä Pohjantähden alla -romaanin maisemiin ja Nuutajärven lasikylään, jotka kumpikin ovat tutustumisen arvoisia.
Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »