Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Taikayöntie, Huittinen, ostos, Hullu yö, Saparofestarit, Kokemäenjoki-päivät, Puurijärven-Isonsuon kansallispuisto, Harjureitti, Huittisten Hullu Mies


Huittinen sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kuvat: Huittisten kaupunki

Ostosmatkalle Huittisiin

Reilun 10 000 asukkaan Huittinen on kasvava seutukeskus.


  Huittinen sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Turun, Porin ja Tampereen muodostaman kolmion keskellä. Kaupungin sivuitse kulkevat vilkkaat Pori–Helsinki- ja Turku–Tampere-tiet tuovat Huittisiin matkailijoita ostoksille, ruokailemaan ja nauttimaan luonnosta.

Kauppa tarjoaa laajat valikoimat


   Elinkeinojohtaja Eila Törmä sanoo, että matkailijalle Huittisten tärkeä anti on ostosmatkailu.

  – Huittisista on sijaintinsa ansiosta kasvanut monipuolinen kauppakaupunki, jossa on paljon erikoisliikkeitä monilta toimialoilta. Meillä on mm. tekstiili-, kenkä-, koru- ja autoliikkeitä.

  – Huittinen on vilkas autokaupan keskus, jonne tullaan autokaupoille pitkienkin matkojen päästä. Erikoisliikkeiden lisäksi kaupungissa on isot päivittäistavaramyymälät.

  – Maakuntien pääkaupungit Turku, Tampere ja Pori sijaitsevat meidän kannaltamme tarpeeksi kaukana. Huittisten vaikutusalueella, noin puolen tunnin matkan sisällä, asuu jopa 55 000 ihmistä, joten kaupungilla on ollut tilaa kasvaa hyvin palvelevaksi seutukaupungiksi, Törmä sanoo. Huittisissa matkailija saa hyvän palvelun ja monipuoliset valikoimat.

Lähiruokaa ja uusia tapahtumia

   Huittinen on myös ruokakaupunki, jossa tuotetaan elintarvikkeita – lihaa, vihanneksia ja marjoja – koko Suomen markkinoille. Elintarvikkeiden jatkojalostus on merkittävä työllistäjä, sillä Huittisissa sijaitsevat Saarioisten, Korpelan ja Kivikylän tehtaat, joiden tehtaanmyymälöistä lähtee matkailijoidenkin mukaan paikallisia lihatuotteita.

   Kaupungin useat ravintolat hyödyntävät paikallista ruuantuotantoa, ja niiden listoilta löytyykin paljon aitoa lähiruokaa. Huittisissa on kymmenkunta lounasravintolaa, joihin on helppo poiketa virkistäytymään ostosreissun yhteydessä.

   Kaupunkia kehitetään tapahtumakaupunkina. Toukokuussa ja syyskuussa järjestetään Hullu Yö -tapahtumat, joissa on mukana 100 kauppaliikettä, heinäkuun alussa jo viidettä kertaa Saparofestarit sekä paljon pienempiä tapahtumia, yhteistyössä mm. Huittisten Wanhojen Konneiden kanssa.

Matalista vesistä korkeille harjuille

   Maanteiden lisäksi Huittista halkovat vesireitit. Upea, 121 kilometriä pitkä Kokemäenjoki sivujokineen virtaa Huittisten läpi ja tarjoaa oivat mahdollisuudet veneilyyn, kalastukseen, uimiseen ja maisemista nauttimiseen. Vesistöillä on ollut merkittävä rooli kaupungin kehittymisessä, ja sen kunniaksi Huittinen järjestää vuosittain elokuun alussa yhdessä Harjavallan ja Kokemäen kaupunkien kanssa Kokemäenjoki-päivät – tänä vuonna kolmatta kertaa.


Kalastusta Vanhallakoskella.
   Kokemäenjokilaakson maisema on kansallisesti arvokas, historiallinen kulttuurimaisema. Joen varrella, Huittisten, Sastamalan ja Kokemäen alueella, levittäytyy Puurijärven-Isonsuon kansallispuisto, jonka laajat suoalueet ja matala, rehevä Puurijärvi tarjoavat ihanteelliset olosuhteet erityisesti linnuille. Puurijärvi on kansainvälisestikin merkittävä lintukohde, joka ainutlaatuisuutensa ansiosta on suojeltu.

   Lintujen tarkkailun lisäksi Huittisissa on hyvät mahdollisuudet kaikenlaiselle luonnossa liikkumiselle: kokemisen arvoinen luontokohde on ”Pikkulapin” Harjureitti, joka on osa Lounais-Suomen ainoaa yhtenäistä harjujaksoa. Harjureitistöllä pääsee kesäisin patikoimaan ja talvisin hiihtämään, ja sinne on helppo poiketa vaikkapa ostosreissun jälkeen ruokahalua herättämään.

… Entäs se Hullu Mies?


   ”Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa” on kulkenut sanontana suomalaisten suussa sukupolvelta toiselle. Kuka tuo mies todellisuudessa oli, on epäselvää, mutta se tiedetään, että sanonta on saanut alkunsa aikoja sitten vaikuttaneesta huittislaisesta:

   Aikana, jolloin Kokemäen joen tulvat peittivät alleen Huittisten pellot, aloitettiin Huittisissa ja naapurikunnissa joen matalikkojen perkaus syventämällä niitä äkeellä. Naapurikunnassa perkaustöissä ollut huittislainen mies oli kova tekemään töitä, mutta rehkiessä tuli miehelle myös kova nälkä, ja päivän tienestit hupenivat eväisiin. Joku työkavereista huomasi tämän ja totesi: ”Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa” – legenda oli syntynyt. Huittisissa ollaan tietenkin ylpeitä Hullun Miehen maineesta, sillä se on kunnianosoitus paikalliselle ahkeruudelle ja peräänantamattomuudelle.

   Lisätietoja kaupungin matkailukohteista löytyy matkailun internet-sivuilta. Kaupungin matkailuneuvonta on avoinna Härkäpakarilla 9.6.2014 alkaen.

www.huittinen.fi/matkailuTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »