Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Taikayöntie, Huittinen, Huittisten Wanha Pappila, Hanna Koivuniemi, ravintola, Markku Piri, Jori Heinonen, taidenäyttely


Kahvilayrittäjä Hanna Koivuniemi kertoo mielellään Wanhan Pappilan historiasta. Kuvat: Huittisten Wanha Pappila

Wanhan Pappilan lumossa

Huittisten Wanha Pappila elää uutta elämää tunnelmallisena ja korkeatasoisena ravintolana.


  Huittisten keskustan laitamilla, kivenheiton päässä valtatie 12:sta sijaitseva vanha hirsirakennus isoine ”mummolatyyppisine” pihoineen, idyllisine jokivarsimaisemineen ja vanhaa aikaa henkivine huoneineen lumosi sapattivapaata viettäneen entisen kahvilayrittäjä Hanna Koivuniemen, ja kuin varkain vanha pappila sai hänestä uuden yrittäjän.

Vanhaa henkivä miljöö

Aiemmin pappilassa asunut ja toiminut taiteilija Markku Piri oli kunnostanut vuonna 1826 rakennetun arvorakennuksen pieteetillä ja sen alkuperää kunnioittaen. Koivuniemen oli helppo tulla tiloihin, jotka olivat alkuperäiseen asuunsa kunnostettuina täysin valmiina, toimivaa isoa keittiötä, astiastoja ja huonekaluja myöten. Syntyi ravintola Huittisten Wanha Pappila, jonka menneitä henkivä miljöö ja erinomainen ruoka houkuttelevat niin matkailijoita kuin paikallisia lounastajiakin poikkeamaan Pappilanniemellä.

Erinomaista ruokaa paikallisista raaka-aineista


   Wanhan Pappilan sydän on sen keittiö, jota isännöi kokki ja mestari Jori Heinonen. Koivuniemi haluaa, että Wanha Pappila erottautuu edukseen paitsi ainutlaatuisella miljööllään, myös hyvällä ruuallaan. Ruoka on kilpailutekijä, ja vierailun on tarjottava elämyksiä kaikille aisteille.

  – Ruuan tekemiseen käytetään aikaa, ajatusta ja sydäntä, ja toivon, että myös ruokailijat käyttäisivät meillä ruokailuun aikaa ja nauttisivat siitä.  – Lähtökohta on tarjota monipuolista, konstailematonta, mutta kivaa syötävää, joka valmistetaan lähellä tuotetuista raaka-aineista – ruokaa, jota tykkäämme itsekin syödä, Koivuniemi sanoo.

Jokaiselle jotain

   Wanhalla Pappilalla on A-oikeudet, ja se on avoinna ympäri vuoden. Toistaiseksi talvisin alkuviikon päivinä maanantaina ja tiistaina ravintola on suljettu. Kesällä ravintola on avoinna joka päivä klo 10–18. Kahvia, viiniä ja pientä makeaa sekä suolaista saa myös muina aikoina.

   Koivuniemi myöntää, että aukioloaikojen laajentaminen jokapäiväiseksi ympäri vuoden on suuri haaste, mutta hänen kunnianhimoisena tavoitteenaan on kuitenkin saada Wanhasta Pappilasta ravintola, joka on läsnä niin asiakkaiden arjessa kuin juhlassa.

   – Kyllähän ravintola on profiloitunut pitkälti juhlapaikaksi – perhejuhlia vietetään meillä ja tänne tullaan kun halutaan syödä ”paremmin”. On hyvä, että meidät mielletään hyvän ruuan paikaksi, mutta haluamme olla sellainen paikka, johon kaikki voivat tulla syömään, kahvittelemaan, lasilliselle ja nauttimaan miljööstä, Hanna Koivuniemi maalailee.

Kesätaide kruunaa ruokailun

  Kesäaikaan Wanhan Pappilan ulkorakennuksissa järjestetään taidenäyttelyitä, joten palan painikkeeksi tai ruokahalun herättäjäksi voi käydä ihailemassa suomalaisten ammattitaiteilijoiden töitä. Tänä kesänä navetan vintillä sekä liiterigalleriassa nähdään Tiina Huhtinen-Siitosen ja Pia Feinikin näyttely Short view – havaintoja koiranputkien korkeudelta.   Ruokailijoita kiinnostaa usein Wanhan Pappilan historia, ja Hanna Koivuniemi kertoileekin siitä vieraille mielellään. Vuoteen 1966 asti Huittisten kirkkoherran kotina ja virka-asuntona palvellut rakennus on nähnyt paljon, ja Koivuniemi on aidosti ylpeä Pappilastaan ja haluaa uskoa sen tulevaisuuteen. Uuden elämän antaminen vanhalle arvorakennukselle on kulttuuriteko, mutta Koivuniemelle Wanha Pappila on ennen kaikkea asia, jonka hän haluaa jakaa mahdollisimman monen kanssa – jotta mahdollisimman moni pääsisi osaksi sitä lumoa, jonka hän taloon ensi kerran tullessaan koki.

www.huittistenwanhapappila.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »