Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Parainen, Lemlahti, Tammiluodon Viinitla, juhlat, kokous, viinimaistajaiset, viinitupa, sauna, puoti, Kuitian kartanolinna


Tammiluodon Viinitilalle pääsee niin maitse kuin meritse. Kuvat: Tammiluodon Viinitila

Viinitila omenapuistossa,
                        meren rannalla

Omenatarhan ympäröimä Tammiluodon Viinitila upealla merenrantapaikalla tarjoaa parastaan. Omenapuun oksa maljakkoon ja skool kesälle!


  Tammiluodon Viinitila sijaitsee Paraisten Lemlahdensaaressa. Tilalta on kaunis näköala suoraan merelle.

  – Laaja, kaunis omenatarha itsessään on jo näkemisen arvoinen. Olemme juuri uudistaneet tarhaa, ja puiden määrä kasvoi viiteentuhanteen, kertoo isäntä Timo Jokinen.  Omenatilalla aloitettiin viinitilatoiminta 1996.

  – Tammiluodosta on kehittynyt vuosien varrella toimiva matkailukohde. Ryhmät ovat etukäteisvarauksella tervetulleita lounaalle tai viettämään kahvihetkeä kauniisiin maisemiin. Viinien maistelu kuuluu luonnollisesti asiaan.

Viinitupa rannassa

  Viinituvan sijainti aivan rannan tuntumassa takaa kauniit näköalat merelle. Tuvassa järjestetään viininmaistajaisia ja muita tilaisuuksia. Tupaan mahtuu 50 henkeä, tätä suuremmille ryhmille ja tilaisuuksille on tarjolla 120 hengen kokous- ja juhlatalo.

  – Kesäaikaan tupa on auki joka päivä, ja tarjolla on viinien, liköörien ja muiden juomien lisäksi kahvia ja pientä purtavaa. Viinituvassamme on A-oikeudet.

  Saunottelukin onnistuu.

  – Osittain veden päälle ulottuvassa saunarakennuksessa on löylyhuoneen lisäksi pesuhuone, pukuhuone, lasiseinäinen oleskelutila, uimakatos ja terassilla lämminvesipalju.

Monipuolinen tuotevalikoima


  Tammiluodon tarhan omenasadosta osa päätyy viinintuotannon raaka-aineeksi. Lisäksi viinien valmistuksessa käytetään monipuolisesti kotimaisia marjoja. Viinejä jatkojalostetaan myös kuohuviineiksi perinteisellä pullokäymismenetelmällä. Myynnissä on Mansikkakuohu ja Herukkakuohu. Liköörejä tuotetaan tällä hetkellä kahta lajia. Tilalla on myös tislauslupa.

  Viineillä on kauniit, suomalaiset nimet. Venla on puolikuiva, vaalea herukkaviini, joka on omiaan esimerkiksi kalaruokien kera. Se on myös oiva seurusteluviini. Tyyra on puolikuiva omenaviini, jonka maussa on ripaus tyrniä. Maljajuomaksi mainiosti sopiva Roosa puolestaan on puolimakea omena- ja karviaisviini.

  Viinitilan Puodissa myydään omien tuotteiden lisäksi valikoituja herkkuja ja lahjatavaroita lähialueiden tuottajilta. Loppusyksystä valikoimiin lisätään jouluisia paketteja ja lahjaideoita.

Samalla matkalla kartanolinnaan

  Suomen ensimmäinen asuttu kivilinna, Qvidjan eli Kuitian kartanolinna sijaitsee Tammiluodon Viinitilan kanssa saman tien varrella.

  – Monet matkailijat yhdistävätkin vierailut meillä ja linnassa, vinkkaa viinitilan isäntä. Kuitian kivilinna on vanhin Suomessa säilynyt kartano, ja se mainitaan jo 1400-luvun alussa tärkeänä asuinkartanona. Rakennuttajana toimi Flemingien suku. Erik Fleming, joka oli johtavia miehiä Suomessa ja kuului Kustaa Vaasan lähipiiriin, syntyi ja asui Kuitiassa.

www.tammiluoto.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »