Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Kustavi, Volter Kilpi Kustavissa, Saaristomarkkinat, Katanpää, Ahvenanmaa, näyttely, ruokatapahtuma, juhannus, maistonki, Saariston Tango, Lohimarkkinat, Lohihölkkä, talonpoikaispurjehdus, Muinaistulien yö


Kustavista voi jatkaa matkaa meritse sekä Ahvenanmaalle että Saariston Rengastietä Paraisille. Kuvat: Kustavin kunta

Kustavi
  – Suomen portti länteen

Valkoisten purjeiden ja välkkyvien ulapoiden Kustavia ei suotta kutsuta Saariston Kuningaskunnaksi. Kesällä se täyttyy lukuisista kesävieraista, jotka saapuvat nauttimaan seudun karun kauniista maisemista, saaristolaisherkuista sekä lukuisista kesätapahtumista.


  Kustavi on saanut nimensä valistusajan kuningas Kustaa III:n mukaan. Purjelaivakaudella merenkulku ja kuningatar Kristiinan avaama postireitti tekivät siitä Suomen portin länteen. Myöhemmin täällä liikkui salakuljettajia, ja Kustavi onkin toiminut saaristolaiskirjallisuuden ja lukuisten seikkailukertomusten näyttämönä.

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko

  Kevät pyörähti Kustavissa vauhdikkaasti käyntiin pääsiäislauantaina Suvitorilla järjestetyillä Saaristomarkkinoilla. Tapahtumaan saapui myyjiä läheltä ja kauempaakin, ja myös markkinayleisöä oli runsaasti liikkeellä.

  – Tarjolla oli leivonnaisia, kalaa ja käsitöitä, ja tavarat menivät kuin kuumille kiville, kertoo Kustavin matkailusihteeri Maritta Jalonen. Esiintyjinä Saaristomarkkinoilla oli Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon taiteellinen johtaja, kirjailija Juha Hurme sekä kansalauluyhtye Duo Hurme.

  – Markkinoimme näin samalla kirjallisuusviikkoa, ja myimme ennakkoon lippuja kirjallisuusviikolle.

  Kirjallisuusviikko järjestetään tänä vuonna 16.–20.7.2014, ja teemana on Palopuheet ja kipinöivät lauseet – painokkaat puheenvuorot, saarnat ja madonluvut sanataiteellisina keinoina.

Retkelle ympäristöön

   Saariston Rengastien reitti Heponiemen laiturista sekä Vuosnaisista lähtevä Ahvenanmaan liikenne ovat keskeisiä tekijöitä Kustavin matkailussa. Jalosen mukaan matkailuneuvonnasta kysellään tietoja kummastakin reitistä pitkin kesää.

   Kustavin tulevaa kesäkautta Jalonen arvelee vilkkaaksi.

   – Alueen yritykset ovat lähteneet markkinoinnissaan hyvissä ajoin liikkeelle, ja olemme saaneet runsaasti ryhmävarauksia. Myös uusia retkiä ja ohjelmaa on luvassa, kuten esimerkiksi risteilyjä Katanpään linnakesaarelle.

Valokuvia, keramiikkaa ja maalauksia

  Kunnanvirastossa 2.–30.6.2014 esillä oleva Hiljaiset rannat -valokuvanäyttely puhuttelee maisemallisilla tuokiokuvillaan. Näyttely koostuu valokuvaaja Kari Westerholmin ottamista valokuvista. Heinäkuisessa Totta kai? -näyttelyssä nähdään Kustavin tunnetun kesäasukkaan, taiteilija Margit Hakasen suunnittelemia lasiesineitä ja keramiikkaa. Elokuussa Liisa Ranne, joka hänkin on Kustavin kesäasukkaita, pitää kunnanvirastossa taidenäyttelyn teemalla Matkan varrelta.

  – Kesän mittaan järjestetään paljon muitakin taidenäyttelyitä sekä musiikki- ja viihdetapahtumia, joiden takana ovat paikalliset yhdistykset ja yritykset, Jalonen vinkkaa.

  Kustavin museoilla on omaa kesäohjelmaa. Kesäkauden avaus pidetään Kustavin Saaristolaismuseolla 15.6.2014 klo 13–16, ja sen yhteydessä järjestetään myös kirpputori.

Ruokatapahtuma saaristolaismalliin

  Päivää ennen virallista kauden avausta Saariston Kuningaskunta ry järjestää markkinat Kustavin keskustassa, RestaurantGrillin ympäristössä. 14.6. pidettävä tapahtuma on tavallaan jatkoa aiemmin Lootholmassa järjestetyille ruokatapahtumille. Markkinoilla on tarjolla paikallisia saaristolaisherkkuja, mutta myös ulkopuoliset ovat tervetulleita myymään omia tuotteitaan.

Juhannus Kustavissa

  Kustavissa juhannus alkaa 20.6. perinteisellä salon koristelulla eri puolilla Kustavia. Etelä-Vartsalan Myllymäellä ja Pohjois-Vartsalassa aloitetaan jo klo 12, kun taas Heikinmäellä ja Peterzénsissä salko pystytetään klo 15. Myös Katanpään linnakesaarella on juhannusaattona luvassa klo 18 maistongin koristelua ja pystytys, ja illalla kokoonnutaan ihailemaan komeaa juhannuskokkoa.  Juhannuksen aikaan Kustavissa on paljon erilaista ohjelmaa.

Muita kesäisiä tapahtumia

  Lootholmassa tanssitaan ja nautitaan musiikista Saariston Tangon soidessa jälleen 27.–28.6.2014. Heinäkuun toisena sunnuntaina vietetään perinteisiä Kustavin kesäjuhlia. Elokuun ensimmäisenä lauantaina vuorossa on Lohimarkkinat ja 29. Lohihölkkä. Markkinat houkuttivat viime vuonna paikalle peräti noin 5000 henkeä. Lohihölkkä on suosittu koko kansan urheilutapahtuma, johon osallistui viime vuonna 132 juoksijaa. Hölkän päätteeksi arvotaan palkintoja, joiden joukossa on myös kalaa. Lohimarkkinat järjestää LC/Kustavi ja hölkästä vastaa Kustavin vapaa-aikatoimi yhteistyössä paikallisen urheiluseura Ahdon kanssa.

Perinnepurjehdustapahtuma kruunaa kesän

  Kesän huipennus on 20.7.2014 järjestettävä talonpoikaispurjehdustapahtuma, jossa vanhat puuveneet purjehtivat kilpaa Peterzénsin vierassataman edustalla. Jännityksentäyteisessä kilpailussa on mukana monenlaisia käsityönä tehtyjä veneitä. Osallistujia saapuu naapurikuntia myöten, ja Kustavin mökkiläisetkin ovat kisassa vahvasti edustettuina.  Iltojen pimetessä vietetään 30.8.2014 Muinaistulien yötä eri puolilla Kustavia mm. elävän musiikin säestyksellä.

www.kustavi.fi/tapahtumat
www.visitkustavi.fiTekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »