Nro 3-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Saariston Rengastie, Kustavi, Lomavalkama, päihteetön, majoitus, ruokailu, juhannus, juhlat, leirintä, leirikeskus, retket


Lomavalkamassa juhannussalon pystyttäminen on ollut traditio jo 1970-luvulta lähtien. Kuvat: Lomavalkama

Suomen suvea
 Lomavalkamassa

Lomavalkaman lomakeskus sijaitsee 7 km päässä Kustavin keskustasta, hienossa saaristomaisemassa. Vuonna 1967 perustetun lomakylän takana on Varsinais-Suomen raittiusväki.


  Tänä päivänä tämä päihteetön lomanviettopaikka on yhä suosittu niin matkailijoiden kuin leiri- ja rippikoululaistenkin keskuudessa. Vanhan kalastajatilan tunnelma on onnistuttu säilyttämään nykyaikaisen palvelun rinnalla. Lokkien kirkuna, auringon säteet siintävällä selällä ja karut kallioluodot kivikkoisine kanervikkoineen karistavat kiireen kesävieraan hartioilta.

  – Täällä riittää tilaa luonnonrauhaa ja lepoa kaipaaville, 10 hehtaarin alalla kun on riittävästi lääniä, vaikka mökkejä onkin useita, Marianne Lindberg Lomavalkamasta selittää hymyillen.

Mökkeilyä ja retkiä

  Majoitusvaihtoehtoja Lomavalkamassa on useita: on kahden, kolmen, neljän ja kuuden hengen mökkejä sekä rivitalo, jossa on viisi yksiötä. Yksiöissä on omat wc ja suihku, mutta mökkien yhteiset suihku- ja saniteettitilat sijaitsevat erillisessä rakennuksessa. Lisäksi on myös vaunu- ja telttapaikkoja omatoimimatkailijoita ajatellen.

  Lomavalkaman kautta on saatavana valmiita retkipaketteja saariston upeaan luontoon ja historiallisiin kohteisiin. Retkistä voi tiedustella esimerkiksi sähköpostilla osoitteesta retket@lomavalkama.fi. Lindbergin mukaan Ahvenanmaan puolella sijaitseva Brändö on todellinen kestosuosikki. Kesän uutuuskohde on Katanpään linnakesaari. Kustavin kohteisiin järjestetään myös erilaisia opastettuja kiertoajeluja. Oppaina retkillä toimivat Kustavin kunnan oppaat.

Herkkuja saaristolaispöydästä

  Lomavalkamassa on tarjolla saaristolaispöytä ajalla 2.6.–10.8.2014 päivittäin klo 13:00–14:30. Joka päivä on tarjolla muun muassa Lomavalkaman omaa, savustettua kirjolohta, joka on suosituimpia ruokalajeja. Seisovaan pöytään kuuluvat sen ohella vaihtuvat lämpimät ruuat, salaatit, jälkiruoka ja kahvi.

  – Järjestämme myös juhlatarjoiluja tilauspohjaisesti, Lindberg vinkkaa.

Juhannussalkoa ja muinaistulia

  Lomavalkamassa pidetään vuosittain monia perinteisiä tapahtumia. Juhannuksena kohoaa komea juhannussalko, jonka pystyttäminen on ollut traditio jo 1970-luvulta lähtien. Luvassa on silloin myös yhteislaulua ja tanssia.

  Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Muinaistulien iltaa, koko perheen ohjelmallista illanviettoa. Sen kruunaa lihamestari Seppo Kallion loihtima suussa sulava rosvopaisti, joka valmistetaan paikan päällä possusta ja lampaasta.  Laineiden liplatus rantalaiturilla ja ilta-auringon kimallus ulapalla vie ajatukset kauas lapsuuden kesiin. Täällä on hyvä rentoutua ja ladata akkuja Suomen kauniissa suvessa. Rantasaunasta voi pulahtaa uimaan: lomakylästä löytyy kaksikin uimarantaa, joista toinen on hiekkapohjainen. Eikä mikään estä vuokraamasta venettä ja lähtemästä souturetkelle iltasella koettamaan kalaonneaan.

www.lomavalkama.fiTekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »