Nro 3-2014
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Punkalaidun, Yli-Kirra, Kaikkien aikojen maatalousnäyttely, työnäytös, perinnerakentaminen, perinnetapahtuma

Kesäinen viikonloppu on Punkalaitumella aikamatka 1800-luvulle.


Vanhat työtavat kiinnostavat kaikenikäisiä. Kuvat: Punkalaitumen Museo- ja kotiseutuyhdistys ry.

Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyssä
historia herää eloon

Kerran kesässä historia herää eloon Yli-Kirran talonpoikaismuseossa, kun Kaikkien aikojen maatalousnäyttely kerää museoalueelle kotiseutuharrastajia, käsityöläisiä ja turisteja.


  Perinnetapahtumaa on järjestetty Yli-Kirralla yhtäjaksoisesti vuodesta 1992 lähtien – tänä vuonna mennyttä herätellään eloon siis jo 23. kerran. Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyssä esitellään vanhoja maatalon työtapoja työnäytöksissä, joita on kymmeniä – kaikki talkoovoimin toteutettuja. Yhden viikonlopun ajan Yli-Kirra on museon sijaan 1800-luvun maatila, jossa esineisiin ja koneisiin saa koskea, ja jossa tehdään töitä ja eletään kuin ennen vanhaan.

Vanhat työmenetelmät elävät

   Perinnerakentaminen ja perinteiset työmenetelmät ovat kokeneet viime vuosina uuden nousun, ja ne kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän. Tämän huomaa myös Yli-Kirran perinnetapahtumassa, jonne kokoontuu vuosittain 3000–4000 ihmistä oppimaan ja kokemaan. Ohjelmassa on mm. puinti- ja kyntönäytöksiä, päreiden ja klapien tekonäytöksiä, hevoskiertoa ja plankkusahan käyttöä.Aikataulutettujen näytösten lisäksi museoalueella voi tutustua mm. lankojen värjäykseen, saippuan tai riukuaidan tekoon, kehräykseen ja matonkudontaan non-stop-periaatteella. Yleisöllä on mahdollisuus kysyä neuvoja ja jutella, ja joihinkin toimiin voivat myös katsojat osallistua. Perinteiden säilyttämisen lisäksi työnäytöksillä on suuri merkitys museon kunnossapidon kannalta.

Talkootyötä kuin ennen vanhaan

   Kaikki Yli-Kirran perinnetapahtumassa esiintyvät ja töitä tekevät ihmiset ovat mukana talkooperiaatteella, joten Kaikkien aikojen maatalousnäyttely on todellinen talkootyön voimannäyte. Se tuokin hyvin esiin sitä entisaikojen henkeä, jolloin koko kylä osallistui suurten talojen toimiin ja naapureita autettiin vastavuoroisesti. Viikonlopun aikana tapahtuman järjestelyissä on mukana noin 200 paikkakuntalaista. Autenttista tunnelmaa lisäävät talkoolaisten aikakauteen sopiva vaatetus.   Työnäytösten lisäksi museoalueella riittää paljon nähtävää – jo Yli-Kirran tilamiljöö itsessään on kokemisen arvoinen paikka. Museolta saa ostaa perinteisiä ruokia, ja museokahvila palvelee kävijöitä koko viikonlopun ajan. Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyssä vierähtää helposti kokonainen päivä.

Perinnetapahtuma Kaikkien aikojen maatalousnäyttely järjestetään tänä vuonna 28.–29.6.2014.

www.koiramaentalo.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »