Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Mäntyharju, Taidekeskus Salmela, Iso-Pappilan museo, Mäntyharjun kirkko, Tyryn Viini, Miekankosken kahvila, uittomuseo


Iso-Pappilan pihaa. Kuva: Mäntyharjun kunta

Monenlaisten elämysten
Mäntyharju

Etelä-Savon sydämessä sijaitseva Mäntyharju on paitsi yksi Suomen suosituimmista mökkikunnista, myös rikkaan kulttuuriperinteen vaalija.


  Kesäpaikkana Mäntyharju alkoi niittää mainetta jo 1800-luvun lopulla, ja varsinainen kesämökkikulttuuri alkoi muotoutua 1890-luvulla, kun Savon rata rakennettiin. Ensimmäiset huvila-asukkaat olivat Mäntyharjussa vaikuttaneita pappis- ja virkamiessukuihin kuuluneita perheitä.

   Nykyään Mäntyharjussa on lähes 5000 kesäasuntoa, mikä on reilun 6000 asukkaan kunnassa paljon. Mökkiläisyys on siis iso osa kunnan identiteettiä, ja se näkyy myös kulttuuritarjonnassa: viime kesänä Iso-Pappilan museossa nähtiin Huvilaelämää Mäntyharjussa -näyttely, joka kertoi mm. huviloiden rakentamisesta, huvilaväen arkielämästä, suvun ja perheen perinteistä, retkistä, kansanhuveista ja huvilapukeutumisesta.

   Teema jatkuu museossa myös ensi kesänä, jolloin vuorossa on Mökkielämää-näyttely. Se kertoo kesämökkeilystä 60-luvulta tähän päivään ja myös vapaa-ajan asumiseen liittyvistä tunteista, ajatuksista ja arvoista. Näyttely on tehty yhteistyössä kunnan kesäasukkaiden kanssa hyödyntäen heiltä saatua materiaalia.

Arvokas kirkonkylämiljöö

   Iso-Pappilan museoalue sijaitsee aivan Mäntyharjun sydämessä, kunnan arvokkaassa kirkonkylämiljöössä. Museo on saanut nimensä rovasti A. A. Bernerin aikana rakennetusta kirkkoherran pappilasta, joka valmistuttuaan vuonna 1812 oli kirkon jälkeen pitäjän suurin rakennus. Myöhemmin pappilaan rakennettiin myös väentupa, suuri kivinavetta ja muita talousrakennuksia. Nykyisen päärakennuksen kaunis ulkoasu on peräisin pääosin 1850-luvun loppupuoliskolta. Museon lisäksi Iso-Pappilan alueella toimii kesäteatteri katettuine katsomoineen.


Mäntyharjun kirkko. Kuva: R. Träskelin
   Pappilan läheisyydessä kirkonkylällä seisoo uljaana Mäntyharjun kirkko. Se on todistetusti Suomen toiseksi suurin puukirkko ja samalla maamme suurin lamasalvosrakenteinen hirsirakennus. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kirkkoon olisi mahtunut lähes 6000 ihmistä, mutta aivan niin suureksi ei kirkkoa rakennettu: kirkkoon mahtuu nyt 1700 henkilöä.

Taidekeskus Salmela – taidetta kaikille aisteille


   Mäntyharjun tunnetuin matkailukohde on Taidekeskus Salmela, joka niin ikään sijaitsee kirkon kupeessa kirkonkylällä. Monipuolisen kulttuurin keskuksena Salmela järjestää kuvataidenäyttelyitä, konsertteja, laulu- ja kuvataidekilpailuja, luentoja ja runotapahtumia. Ensi kesänä siellä järjestetään muun muassa maailmankuulu Merikanto-laulukilpailu.


Taidekeskus Salmela. Kuva: Matti Lehto
   Salmelassa on näyttelytilaa kaikkiaan noin 1000 m². Vanhin näyttelytila on 1850-luvulta peräisin oleva pitäjäntupa Salmela, joka vuosituhannen vaihteessa maalattiin uudelleen ja joka henkii nyt 1920-luvun tunnelmaa. Lisää näyttelytilaa on rannassa sijaitsevassa huvimaja Höijerissä sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, jossa vanhat Posti- ja Apteekkitalot, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset luovat poikkeuksellisen hienot puitteet taide-elämyksille.

Taidekeskus Salmela on upea yhtenäinen kokonaisuus. Eri näyttelytiloja yhdistää viehättävä Maisemapuisto, jonne toteutettua lampea koristavat arkkitehtien C.L. Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Salmelassa kävijä astuu sisään taiteeseen, hengittää sitä ja kokee sen kaikilla aisteillaan.

Hyvän viinin ystäville

   Hyvän ruuan ja viinin ystävien ehdoton kohde on Järvi-Suomen kauniiden maisemien keskellä sijaitseva Tyryn viinitila. Tilan 15 000 viinimarjapensaasta saadaan puhtaat raaka-aineet makoisiin viineihin ja likööreihin, jotka tilan isäntäpari Leena ja Jouni Huusari huolella valmistavat. Tilan suurissa tankeissa kypsyvät arvostetut tilaviinit: valkea, rosee ja punainen. Alkoholijuomien lisäksi tilalla valmistetaan punaviinihyytelöä ja pontikkasinappia – takuuvarmoja tuliaishittejä!

   Ryhmille Tyryn viinitila on oivallinen retkikohde. 90-paikkaisessa ravintola/viinituvassa järjestetään makoisat maistelutilaisuudet ja ruokailut sekä tilaesittelyt.

   Hyvää ruokaa eksoottisemmissa puitteissa kaipaavien ryhmien kannattaa suunnata Miekankoskelle. Aito tukkilaisympäristö uittomuseoineen saa mielikuvituksen helposti lentämään aikoihin, jolloin kokonainen ammattikunta miehiä sai elantonsa tukinuitosta. Miekankosken tunnelmallinen kahvila on omiaan pienelle hengähdyshetkelle: kosken kuohuja katsellessa kahvilan herkut maistuvat, ja tilauksesta ryhmille on tarjolla myös ruokailuja.

www.mantyharju.fi/matkailuTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »