Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Mäntyharju, Mökki- ja Metsäpalvelu Kimppa Ky, Kiitoksenpaikka, Ylätupa, Muumimaja, Juolasvesi


Ylätupa on vanha sukutalo, josaa voi aistia menneen ajan tunnelmaa. Kuva: Teuvo Manninen

Sydän edellä Kimpassa

Mäntyharjun upeissa maisemissa majoituspaikkoja tarjoava Mökki- ja Metsäpalvelu Kimppa Ky on perheyritys, joka toimii kristillisiä arvoja, luontoa, perhettä ja perinteitä kunnioittaen – sydän edellä, kuten perheen äiti Paula Manninen asian ilmaisee.


  Kirkasvetisen Juolasveden rannoilla sijaitsevien mökkien lisäksi Kimppa Ky vuokraa kahta lomataloa sekä asuntovaunupaikkoja. Kimpan kaikki kohteet huokuvat luonnonrauhaa ja metsän elvyttävää vaikutusta.

Kota Kukkomäellä

  Yksi vuokrattavista tiloista on henkeäsalpaavan kauniilla paikalla sijaitseva kota, nimeltään Kiitoksenpaikka. 24 neliön kodassa on takka ja minikeittiö. Nukkumatilaa siellä on neljälle henkilölle. Erityisen hyvin Kiitoksenpaikka soveltuu parisuhteen hoitamiseen – tunnelmallisiin, kahdenkeskisiin hetkiin.


Kiitoksenpaikan isolta terassilta on upeat näköalat. Kuva: Mökki- ja Metsäpalvelu Kimppa Ky
  Kodan isolla terassilla olevan kylpypaljun lämpimässä vedessä on nautinnollista rentouttaa ja pehmittää väsyneitä lihaksia nauttien samalla terassilta alas järvelle avautuvasta upeasta järvimaisemasta tai öisestä tähtitaivasta. Siinä voi todella kokea luonnon läheisyyden.

– Monet pariskunnat ovat juhlineet hääpäiväänsä tai viettäneet ikimuistoisen hääyön kodalla, kertoo Manninen. Luonnonläheinen kota on myös pyöräilijöiden ja Repoveden kansallispuistossa kävijöiden suosiossa.


Kiitoksenpaikka sijaitsee keskellä upeaa luontoa. Kuva: Mökki- ja Metsäpalvelu Kimppa Ky
  Takka tuo lämpöä ja tunnelmaa, ja pakkasen varalle on myös sähköpatterit. Pihapiirissä on grilli ja telttasauna. Alhaalla rannassa on vene ja inkkarikanootti, joilla pääsee kalastelemaan ja tutustumaan järviluontoon. Iso Juolasvesi on osa laajaa Mäntyharjun vesireittiä.

   – Mäntyharjulla on hyvät, merkityt melontareitit, ja vesi on kirkasta, kehuu Manninen.

Tunnelmallinen vanha sukutalo

  Ylätupa on 1800-luvun talo, johon on remontoitu kaikki nykyajan mukavuudet perinteinen tunnelma säilyttäen. Talon toisessa päässä on kaksi kamaria ja toisessa päässä iso tupa. Niiden välissä on eteinen, keittiö ja kuisti.

  – Talo on siirtynyt suvulle 1840-luvun alussa, ja nyt se on poikani omistuksessa, toteaa Manninen kertaillen talon pitkää historiaa.


Tunnelmallinen Ylätupa leivinuuneineen. Kuva: Sari Tammikari
  Talon seinustalla kukkivat perinneruusut, ja pihakalusto on ihanasti sireenien suojassa. Talon vanhat hirsiseinät kätkevät sisäänsä 180 neliömetrin tilat. Suurta tupaa kiertävät perinteiset seinänvieruspenkit. Toisessa pöydistä on käännettävä pöytälevy, jonka alapuolella on leivottu leivät, tietää Manninen. Aitoa mummolan tunnelmaa luovat ruutuikkunat, pitkät räsymatot lattialla ja tietenkin keinutuoli ja suuri leivinuuni. Täällä kiire kaikkoaa ja mieli lepää.

Nykyajan mukavuuksin

  Vanhan ajan tunnelmasta huolimatta Ylätuvan keittiö on hyvin varusteltu, ja talossa on myös pesukone ja kuivauskaappi pyykeille sekä kaksi vessaa. Makuukamareiden lisäksi tuvassakin on kolme vuodetta, ja kesäaikaan yöpymistilaa on myös luhtiaitoissa.

  Juolasveden hiekkapohjaiselle uimarannalle on matkaa Ylätuvalta noin 900 metriä. Rannalta on varattavissa telttasauna ja Muumimaja, jonka tornista voi grillaillessaan ihailla maisemia. Alakerran huonetila puuliesineen soveltuu myös vaikkapa melojien yöpymispaikaksi.

  Kimpan tiloja voi vuokrata viikoksi, viikonlopuksi tai vain yhdeksi yöksi, haluavatpa jotkut haluavat mökin jopa kuukausiksi. Ylätuvassa on reilusti tilaa isommallekin porukalle ja astiat peräti 50 hengelle. Siitä huolimatta talossa on viihtyisää olla myös yksin.

– Täällä puuhastellessani monesti tuntuu, että en hennoisi lähteä pois, toteaa Manninenkin.

www.kimppa.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »