Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Mäntyharju, WHD Gård, Woikoski, automuseo, ratsutila, metsästys, fasaani, Jahtipäivät, kalastus, Clas Palmgren, Piia Teitto


WHD Gård on alueensa uusin matkailuvaltti. Kuvat: WHD Gård

Aikansa mallitilasta kehittyi
 tasokas matkailukeskus

Mäntyharjun Nurmaanjärven kauniissa maisemissa on kautta aikojen oltu ennakkoluulottomasti kehityksen kärjessä. Alueen uusin matkailuvaltti, WHD Gård, jatkaa kunniakkaita perinteitä.


  WHD Gård on ainutlaatuinen matkailukokonaisuus. Woikosken kaasuyhtiön omistamalla tilalla tarjotaan majoitusta, ravintolapalveluja, aktiviteettejä sekä hevosten valmennus- ja kuntoutuspalveluja. Tavoitteena on luoda kokonaisuus, jossa on mahdollisuuksia monipuoliseen vapaa-ajan viettoon.

Historia herää uudelleen eloon

   Nurmaanjärven ja Hietasenjärven väliin rajautuva, 400 hehtaarin kokoinen tila hankittiin Oy Woikoski Ab:n omistukseen 1930-luvulla. Tilalla kehitettiin kokeellisia maanviljelyn ja karjanhoidon menetelmiä, siellä viljeltiin mm. sokerijuurikasta ja viljaa sekä kasvatettiin lampaita ja Ayrshire-karjaa. Woikosken tilaa pidettiin oman aikansa mallitilana.

   Aikojen saatossa tila rapistui, kunnes vuonna 2006 sitä alettiin hiljalleen kunnostaa. Peltoja on palautettu jälleen viljelykäyttöön ja rakennuksia kunnostettu majoitus- ja matkailukäyttöön.

Erilainen automuseo

   WHD Gårdin vetonaula on viime huhtikuussa avattu automuseo, jonka kokoelma on yksi Suomen ja koko Pohjoismaiden kattavimmista. Automuseon mielenkiintoinen, 45–50 auton kokoelma liittyy tiiviisti Woikosken teollisuushistoriaan ja yhtiön omistajasuku Palmbergien perhehistoriaan.


   WHD Gårdin huikea autokokoelma on Woikosken tämän hetkisen omistajan ja hallituksen puheenjohtajan, Clas Palmbergin kokoama.

   – Suvun miehet ovat aina olleet innokkaita autoharrastajia, ja rakkaus autoihin näkyy hyvin kokoelmassa, kertoo WHD Gårdin pehtorinna Piia Teitto.

  WHD Gård on hieman erilainen automuseo.

  – Museo ei ole vain kokoelma mitä tahansa autoja, vaan jokainen kulkupeli liittyy jollain tavalla Woikoski Oy:n historiaan. Museon kokoelmaan tutustutaan oppaan johdolla, joka kertoo mielenkiintoisia tarinoita autoihin ja Woikosken historiaan liittyen, Piia Teitto sanoo.

   Museo on avoinna pääasiassa ryhmille tilauksesta, tosin vuoden aikana järjestetään muutamia kaikille avoimia yleisöpäiviä, jolloin yksittäisetkin vierailijat pääsevät tutustumaan kokoelmaan. Syksyn yleisöpäivät ovat 20.9., 4.10. 1.11. ja 9.11. Yleisöpäivinä opastukset pyörivät nonstop-periaatteella.

Riistaretkelle tai rauhoittumaan luonnon helmaan


   Elämyksiä etsiville ryhmille WHD Gård järjestää ohjattuja metsästys- ja kalastusmatkoja. Laajalla tilalla metsästysmaat ovat aivan tilan rakennusten läheisyydessä, ja alueen kalaisat lammet antavat saalista lähes takuuvarmasti.


   Tilalla harjoitetaan fasaanien kasvatusta, joten ohjatut fasaanijahdit kuuluvat WHD Gårdin palvelutarjontaan syys–helmikuussa. Viikonlopun mittaiset Jahtipäivät vietetään ulkona upeissa mäntyharjulaisissa maisemissa, joihin lähdetään jahdille sen jälkeen kun on pyydetty metsästysonnea metsänhaltia Tapiolta. Lounas tarjotaan jahtimajalla, ja päivän päätteeksi saadusta saaliista nautitaan maukas jahti-illallinen tunnelmallisessa talliravintola Hilupilttuussa. Yöpyminen tapahtuu WHD Gårdin viihtyisässä GuestHousessa.

   Metsästyksen ja kalastuksen lisäksi WHD Gårdissa on mahdollisuus myös toisenlaisiin luontoelämyksiin. Tilalta järjestetään opastettuja retkiä mm. läheiseen Repoveden kansallispuistoon ja Olhavan kuululle kiipeilykalliolle, jossa voi testata luonteensa lujuutta. Piia Teiton mukaan erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja kehitetään koko ajan lisää. Ensi kesänä myös melontaretket tulevat WHD Gårdin palvelutarjontaan.

Uutta kehittäen

   Vasta kesällä avattu matkailukeskus kehittyy koko ajan. Tämän syksyn aikana avataan hevosille kuntoutus- ja valmennuspalveluita tarjoava hoitola, jossa hevosille on saatavilla huipputason hoitoa mm. jänne- ja lihasvaurioihin.


WHD Gård toimii myös korkeatasoisena valmennuspaikkana, jonka lämmitettävässä maneesissa voidaan järjestää koulutuksia, leirejä ja valmennustapahtumia ympäri vuoden.


WHD Gårdissa on hyvät puitteet myös pidemmille kokouksille, retkille ja tapahtumille. Tilan tasokkaat ravintola- ja majoituspalvelut antavat vierailulle sen ”viimeisen silauksen”, joka tekee matkasta ikimuistettavan.

www.whdgard.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »