Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ;  Talvi ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Juva, Sampola, vesiliikuntakeskus, Juvan Tryffelikeskus, tryffeli, Partalan kartano, Juvan museo, Juvan karjalaisten museo, Galleria Kuninkaankartano, Gottlundin kierros, Oravareitti, Hasamäki


Oravareitti on koko perheelle soveltuva, maastoon merkitty vesiluontopolku ja melontareitti

Monipuolinen Juva on
kulttuuria, liikuntaa  ja luontoelämyksiä

Kun tekee pienen syrjähypyn Vihreän kullan kulttuuritieltä, löytää Juvalle, jossa aidossa maalaistunnelmassa on paljon mahdollisuuksia vapaa-ajanviettoon.


  Juva sijaitsee näppärästi keskellä Etelä-Savoa, Mikkelin ja Savonlinnan puolessa välissä. Juvalle on helppo tulla, ja koettavana on värikkäitä tapahtumia ja iloisesti yllättäviä matkakohteita: Juvan monipuoliset kesägalleriat, museot, putiikit ja puutarhat sekä kahvilat ja majoituskohteet odottavat kävijäänsä.

Sampolaan polskimaan!


   Juvalla on monipuoliset liikuntamahdollisuudet, joiden kärki on vesiliikuntakeskus Sampola – vesipetojen suosikki, jossa on hyvät mahdollisuudet virkistäytymiseen ja liikkumiseen ympäri vuoden. Alkuvuodesta Sampolassa saatiin päätökseen täydellinen remontti ja laajennus, ja nyt valoisa uimahalli kahviloineen sekä kunto- ja monitoimisaleineen palvelee käyttäjiään monipuolisesti.   Uusituissa uimahallitiloissa on kuusi allasta, vesihierontapisteet, vesiliukumäki ja viisi perinteistä saunaa: kaksi naisten ja kaksi miesten puolella sekä lisäksi tilaussauna. Sampolan sisääntuloaulassa palvelee 30-paikkainen kahvila, jonka yhteydessä on erillinen kokoustila. Pääasiassa nuorisotilakäytössä toimiva monitoimisali soveltuu hyvin myös luentotilaisuuksiin ja erilaisiin kokoontumistarkoituksiin.

Herkuista arvokkainta metsästämään

   Juvalta löytyy erityinen, suomalaisittain ainutlaatuinen kohde, Juvan Tryffelikeskus. Keskuksessa viljellään tryffeleitä tarhaolosuhteissa, tutkitaan ja kehitetään tryffelinviljelyä ja jaetaan tietoa tästä arvokkaasta herkusta, joka on kulinaristien suosiossa ympäri maailmaa.

   Juvan Tryffelikeskus perustettiin vuoden 2007 alussa, ja ensimmäinen tryffelisato mustiin tryffeleihin kuuluvasta kesätryffelistä saatiin vuoden 2012 syksyllä. Juvan Tryffelikeskus on osoittanut, että tryffeleiden kasvatus onnistuu myös Suomen vaikeissa olosuhteissa.


Tryffelikoira työn touhussa. Kuva: Juvan kunta
   Ryhmille Juvan Tryffelikeskus on vierailemisen arvoinen kokemus. Keskus järjestää kesäkaudella tryffelisafareita, joissa ryhmät pääsevät osallistumaan tryffeleiden etsintään oppaan ja tarkoitukseen koulutetun koiran kanssa. Samalla opas kertoo tryffeleiden kasvatuksesta ja tutkimuksesta Suomessa – ainutlaatuinen tilaisuus, jota ei koe missään muualla!

Kulttuuria kuninkaan mailla

   Tryffelikeskus sijaitsee historiallisella Partalan kartanoalueella, jonne Kustaa Vaasa perusti kuninkaankartanon jo 1550-luvulla. Alueella toimii nykyisin hotellitason majoitusta tarjoava Partalan kartano, ja yritys toimii myös monipuolisena kokous- ja juhlapaikkana. Partalan alueella sijaitsevat Juvan museo, Juvan karjalaisten museo, Galleria Kuninkaankartano sekä Juvan Ttryffelikeskus – miljöö, joka tarjoaa kulttuuria, historiaa ja luontoelämyksiä.


Juvan karjalaisten museo ja Galleria Kuninkaankartano Partalan museoalueella. Kuva: Juvan kunta
   Kartanon nykyisessä päärakennuksessa toimiva Juvan museo esittelee maaseutukunnan arkea ja elämää aina esihistoriallisista ajoista tähän päivään. Kartanon väentuvassa sijaitsee Juvan karjalaisten museo, jossa on esillä talvi- ja jatkosotien jälkeen Juvalle asettuneen karjalaisen siirtoväen entiseltä kotiseudultaan mukanaan tuomia tavaroita: huonekaluja sekä maanviljelykseen ja karjanhoitoon liittyviä esineitä. Myös tekstiilikokoelmat ovat huomattavat.

   Galleria Kuninkaankartanossa on kesäisin vaihtuvia näyttelyitä. Kunnan kulttuuritoimen ja Juvan Kamerakerho ry:n yhteistyössä pyörittämä galleria esittelee taidetta ja kulttuuria vuosittain vaihtuvilla teemoilla.

Luontoelämyksiä ympäri vuoden

   Partalan kartanon pihapiiristä lähtee noin 8 kilometrin mittainen luonto- ja kulttuuripolku Gottlundin kierros, jonka varrella on nähtävillä niin luontonähtävyyksiä kuin kulttuurikohteita.

   Polulle nimensä on antanut Juvan entisen kirkkoherran poika Carl Axel Gottlund, joka 1800-luvulla keräsi Juvalla talteen merkittävän määrän runoja ja muuta kansanperinnettä. Reitin varrelle sijoittuu mm. ainoa Juvan vanhan pappilan säilyneistä rakennuksista, 1800-luvun alusta peräisin oleva tupa, jossa Gottlund perimätiedon mukaan laulatti juvalaisia.   Juvan ja Sulkavan välinen, 57 kilometrin mittainen Oravareitti on koko perheelle soveltuva melontareitti, joka alkaa leirintäalue Juva Campingin rannasta. Oravareitti on Suomen ensimmäinen biologisesti tutkittu, maastoon merkitty vesiluontopolku, jonka varrelta löytyy 21 kanootista käsin nähtävissä olevaa, alueen luonnosta kertovaa rastia. Reitin varrelle osuu muutamia koskia, mutta ne eivät ole liian vaikeita nuoremmillekaan melojille. Oravareitti on kokemisen ja oppimisen riemua vedessä!

   Talviliikunnan ystäviä Juvalla hemmottelee laskettelukeskus Hasamäki. Juvan kirkonkylältä Hasalle on matkaa noin 10 kilometriä: hiihtokeskus sijaitsee näppärästi Juvan, Rantasalmen, Puumalan ja Sulkavan kuntien keskellä, eikä lähikaupungeista Mikkelistä ja Savonlinnastakaan ole pitkä matka. Hasalla on neljä valaistua rinnettä, joista yksi on varattu streetiksi lautailijoille. Perheen pienimpiä ulkoilijoita palvelee pulkkamäki.

www.juva.fi/matkailu
www.vesiliikuntakeskussampola.fi
www.oravareitti.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »