Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Rantasalmi, Järvisydän, Hotel & Spa Resort Järvisydän, keskiaika, matkailukeskus, Markus Heiskanen, SaunaMualima, elämyshotelli, järvikylpylä, Linnansaaren kansallispuisto


Järvisydän tarjoaa keskiaikaista tunnelmaa. Kuva: Lomakeskus Järvisydän

Rakkaudesta matkailuun
 jo 10 sukupolven ajan

Hotel & Spa Resort Järvisydän on keskiaikaista tunnelmaa, lähiruokaa, savolaista elämänasennetta ja pitkäikäisiä elämyksiä Rantasalmella Saimaan syleilyssä.


  Eivätpä tienneet Ruotsin kuningas ja Venäjän tsaari 1600-luvulla, mitä aloittivat, kun antoivat savolaiselle miehelle luvan perustaa kestikievarin Saimaan asumattomille rannoille. Pienimuotoisesta kievaritoiminnasta sai alkunsa vuosisatojen mittainen matkailun historia, joka jatkuu edelleen, kymmenen sukupolvea myöhemmin, samalla paikalla Saimaan rannalla.

   Nykymuotoinen matkailutoiminta alkoi Järvisydämessä 1950-luvulla. Tuolloin alueelle rakennettiin ensimmäiset lomamökit ja kehitys matkailukeskittymäksi alkoi. Nyt Järvisydän on nykyaikainen matkailukeskus, jossa historian ja alueen luontoarvojen kunnioittaminen ovat sydämen asia.

Keskiaikaista tunnelmaa suomalaisittain

   Järvisydän on erilainen lomanviettopaikka: kaikkialla matkailukeskus henkii keskiaikaista tunnelmaa ja pienten yksityiskohtien yllätyksellisyys tekee kokonaisuudesta omaleimaisen.   Järvisydämessä rakennukset on rakennettu vanhoista hirsistä ja luonnonkivistä, ja ateriat tarjoillaan päreiltä, saviastioista ja tiriseviltä rautapannuilta avotulella, kynttilöiden loimulla ja hurtilla savolaisella huumorilla höystettynä. Keskiaikaravintola Piikatytön sisätiloihin mahtuu yli 300 ruokailijaa ja kesäaikaan terassille saman verran. Tunnelmallisessa kotaravintola Savon Loitsussa avotulen ääreen mahtuu ruokailemaan 50 henkilöä.

   ”Talon nöyrin renki”, yrittäjä Markus Heiskanen kertoo, että Järvisydämen filosofiaan kuuluu paitsi omien juurien kunnioittaminen ja omaleimaisuus, myös vahvasti paikallinen ote. Paikallisuus näkyy niin henkilökunnassa, rakennusmateriaaleissa kuin ruuassakin: raaka-aineet tulevat aivan vierestä – kalaisasta Saimaasta ja lähialueen tiloilta. Myös Järvisydämen laajassa viinikellarissa suositaan suomalaista: matkailukeskuksen listalla olevat viinit on valittu teemalla ”suomalaiset viinintuottajat maailmalla” – jokaisella viinillä on jonkinlainen kytkyt Suomeen.

Norpan kotiseudulla riittää tekemistä

   Ryhmämatkailijoille ja kokousvieraille Järvisydän tarjoaa hienojen majoitus-, kokous- ja ruokapuitteiden lisäksi aitoja elämyksiä luonnon sylissä. Linnansaaren kansallispuisto, vanhin Suomen neljästä järvikansallispuistosta, tarjoaa unohtumattomia kokemuksia ympäri vuoden.


Kokouskahvit voi vaihteeksi juoda nuotiolla. Kuva: Lomakeskus Järvisydän
   Norppa, tuo Saimaan suloinen maskotti, pesii runsaslukuisena Linnansaaren alueella, ja ryhmille järjestetään kesäaikaan matkailukeskuksesta erityisiä norpanbongausretkiä. Myös muina vuodenaikoina Saimaa tarjoaa paljon nähtävää.

  – Aktiviteettimme jakautuvat kahteen kauteen: "jiäkauteen" ja sulan veden kauteen.

– Jiäkaudella viemme immeisiä jiäkalastamaan, retkiluistelemaan tai kisailemaan Saimaan jäälle formulapotkureilla. Sulan veden aikana retkiohjelmissa on veneilyä, melontaa, kirkkovenesoutua sekä seikkailu- ja luontoretkiä. Syksyllä ruskaretki Saimaalla on mahtava kokemus, kun jokainen saari hehkuu ruskassa erivärisinä, Heiskanen maalailee. Retket Saimaalle ja sen saariin tehdään aina tiukasti luontoa kunnioittaen.


Aamu-usvaa Järvisydämessä. Kuva: Lomakeskus Järvisydän
– Luontoarvot ovat meille ykkösasia. Emme koskaan jätä luontoon jälkiä, Heiskanen korostaa.

Leppeitä löylyjä, lokoista lomaa

   Jos Järvisydämen keskiaikainen tunnelma ja luontoelämykset Saimaalla eivät vielä auta arjesta irrottautumiseen, päivittäiset kiireet unohtuvat viimeistään Savolaisessa SaunaMualimassa, jossa Järvisydämen saunaemäntä lämmittelee löylyt vieraitaan varten ”hippeimmilleen”.

   SaunaMualiman seitsemän saunan valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle seurueelle se omin vaihtoehto, ja ”ihmisen keittopaassa”, suomennettuna paljussa, saunailta saa huipennuksen, kun lämpimän veden huljutellessa ihoa voi ihailla silmien edessä siintävää Saimaan kaunista maisemaa.

Savolaista ennakkoluulottomuutta

   Vuodepaikkoja Järvisydämen tasokkaissa rinne-, kelo- ja rantahuviloissa on tällä hetkellä 150. Majoituskapasiteettia lisää keväällä 2015 valmistuva elämyshotelli, joka tarjoaa erimuotoista majoitusta niin ryhmien kuin lomailijoiden tarpeisiin.

   Elämyshotellista tulee nimensä mukainen: 1800 neliömetrin laajuinen hotelli rakennetaan Järvisydämen teemaan sopivasti luonnonkivistä ja uppotukeista. Jokaiseen huoneeseen tulee oma wc ja kylpyhuone sekä pieni keittiö. Uuteen hotelliin valmistuu myös neljä erikokoista kokous- ja juhlatilaa, joten tulevaisuudessa Järvisydän palvelee entistä paremmin myös erilaisten tilaisuuksien järjestäjiä.

   Ensi keväänä avautuu myös Järvisydämen uusin vetonaula, ympäri vuoden toimiva järvikylpylä. Kylpylä louhitaan kallion sisälle ja sinne valmistuu viisi hoitohuonetta ja kuusi erilaista saunaa. Altaat rakennetaan luonnonkivien väliin, ja niiden vesi pidetään mahdollisimman vähäkloorisena, jotta kylpylä ei rasita ympäröivää luontoa.

   Hotel & Spa Resort Järvisydän on monella tapaa ainoa laatuaan. Kauas on kuljettu kestikievarin ajoista, mutta tarina jatkuu.

www.jarvisydan.comTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »