Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Punkaharju, Lusto, Metsämuseo, erikoismuseo, tiedekeskus, Metku, Metsäkulttuuripäivät, Ravintola Lusto, museokauppa


Suomen Metsämuseo Lusto on metsäkulttuurin valtakunnallinen erikoismuseo ja tiedekeskus Punkaharjulla. Kuva: Timo Kilpeläinen / Lusto

Suomalaisen metsän muisti asuu Lustolla

Nykyään metsä merkitsee monelle suomalaiselle virkistäytymistä, mutta entisaikoina metsillä on ollut Suomelle aivan toisenlainen merkitys. Suomen Metsämuseo Lusto Punkaharjulla kertoo, minkälainen.


  Metsä on jokaiselle suomalaiselle itsestäänselvyys. Kaikkialla metsät ovat, jos eivät nyt aivan takapihalla, ainakin hyvin helposti saavutettavissa. Metsillä on kuitenkin kautta aikojen ollut myös virkistyskäyttöä syvempi rooli: ne ovat olleet suomalaisen toimeentulon ja kulttuurin perusta.

   Suomen Metsämuseo Lusto on metsäkulttuurin valtakunnallinen erikoismuseo ja tiedekeskus Punkaharjulla. Se kertoo tarinan ihmisen ja metsän yhteisestä menneisyydestä – ja myös tulevaisuudesta.

Metsän monet kasvot

Luston laaja perusnäyttely ja vuosittain vaihtuvat erikoisnäyttelyt kertovat erilaisten teemojen kautta ihmisen ja metsän suhteesta ennen ja nyt. Perusnäyttely koostuu neljästä eri näyttelykokonaisuudesta.


Luston Koneaika-näyttelyn koneita. Kuva: Timo Kilpeläinen / Lusto
   Koneaika-näyttely kertoo puunkorjuun koneistumisesta sekä metsätalouden ja -teollisuuden kehittymisestä aina varhaisista kokeiluista tämän päivän puunkorjuutekniikkaan ja tulevaisuuden visioihin saakka. Näyttelyssä ovat esillä suuret metsäkoneet ja metsäkonesimulaattoreita, joissa voi itse kokeilla, miltä tuntuisi istua metsäkoneen ohjaimissa.

   Vanha savotta -näyttely avaa näkökulmia entisaikojen savotoille ja uittoreittien varsille. Se johdattaa kävijän pokasahojen, tukkijätkien ja suomenhevosten kultakaudelle. Näyttelyssä on esillä runsaasti savotoille ja uittoon liittyvää esineistöä sekä kuva- ja filmimateriaalia, jotka kertovat elävällä tavalla suomalaisen metsätyön ja uiton pitkästä historiasta sekä niihin liittyvästä elämäntavasta.

   Metsänparantajien vuosisata -teema kuvaa sitä työtä, jota Suomessa tehtiin 1900-luvulla metsänkasvatuksen hyväksi. Metsänparannustoiminta ja sen kehittäminen oli noin sadan vuoden ajan yksi metsäalan merkittävimmistä osa-alueista, ja sitkeällä työllä Suomen metsien tuotto kasvoikin sadassa vuodessa noin neljänneksellä.

   Suomalaisten metsät -näyttely avaa polkuja kansanperinteen metsään: ikiaikaisten metsämyyttien, -tarinoiden ja -uskomusten kiehtovaan maailmaan. Näyttelyssä liikutaan myös retkeilijän, metsästäjän, marjastajan ja luontoharrastajan metsässä sekä kerrotaan metsien suojelusta.

Metsäisiä metkuja taas ensi kesänä

   Luston mittavin tapahtuma on joka toinen vuosi järjestettävä Metku eli Metsäkulttuuripäivät. Kolmen päivän mittainen koko perheen tapahtuma tarjoaa metsäelämyksiä kaikille metsän ystäville. Metkun työnäytökset, näytteilleasettajat ja retket antavat hyvän läpileikkauksen suomalaisesta metsäkulttuurista. Metkussa voit törmätä tukkilaiseen tai nauttia savottakahvit Sannin ja Marleenan lauttakahvilassa. Metkuja vietetään jälleen ensi kesänä 12.–14.6. teemalla metsät ja hyvinvointi.


Tukkilaisten taiturointia Metku-Metsäkulttuuripäivillä. Kuva: Timo Kilpeläinen / Lusto
Lusto palvelee kävijöitä ympäri vuoden: opastetut kierrokset näyttelyihin, Punkaharjun harjualueelle ja Metsäntutkimuslaitoksen tutkimus- ja puulajipuistoon tarjoavat ryhmille oivallisen tavan tutustua suomalaiseen metsään. Ravintola Lusto ja museokauppa täydentävät palvelutarjontaa.

www.lusto.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »