Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Punkaharju, Kruunupuisto, terveysmatkailu, hotelli, kuntoutus, terveysloma, luonto,terveyspiha, Kuntoloma Harjulla, Nina Rinkinen


Kruunupuistossa luonto- ja kuntoilukokemukset on tehty helpoiksi. Kuva: Kruunupuisto

Kruunupuisto
vie hyvinvoinnin lähteille

Punkaharjun upean kansallismaiseman terveyttä edistävä vaikutus on tunnettu jo kauan. Kuntoutuskeskus ja hotelli Kruunupuisto jatkaa pitkiä hyvinvoinnin edistämisen perinteitä.


  Puhtaan luonnon ja raittiin ilman vaikutukset ihmisen terveyteen tunnettiin hyvin jo yli sata vuotta sitten: Suomessa erityisesti keuhkotaudista kärsiviä hoidettiin 1900-luvun alkupuolella erityisissä keuhkoparantoloissa, joita perustettiin maaseudun rauhaan puhtaan luonnon äärelle.

   Myös Punkaharjun Kruunupuisto palveli ennen keuhkotautiparantolana, ja yli 50 vuoden ajan siellä on harjoitettu kuntoutustoimintaa. Eikä syyttä: Punkaharjun upeat harjumaisemat järven rannalla ovat aivan omiaan luonnossa liikkumiseen ja terveysmatkailuun.

   Viime vuosina luonnossa oleskelun positiivisista terveysvaikutuksista on saatu jo ihan tutkittuakin tietoa: vain muutaman tunnin oleskelu luonnossa laskee verenpainetta, kohentaa mielialaa, parantaa tarkkaavaisuutta ja elvyttää kehon omia puolustusmekanismeja.

Kotimaisen terveysmatkailun terävimmässä kärjessä

   Kruunupuisto on ollut yksi edelläkävijöistä suomalaisen terveysmatkailun kehittämisessä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Kruunupuistossa on kehitetty terveyslomatuotteita ja satsattu tuotteistamiseen, palveluihin ja rakenteisiin.

  – Olemme huomanneet, että tilausta tämän tyyppiselle matkailutarjonnalle on, kertoo Kruunupuiston myyntipäällikkö Nina Rinkinen.

   Rinkisen mukaan juuri luonto on suurin syy siihen, miksi asiakas valitsee Kruunupuiston.


Luonnosta voi nauttia monella tavalla. Kuva: Kruunupuisto
  – Kansallismaisemasta eri asiakasryhmät voivat ammentaa hyvinvointia hyvin erilaisin tavoin, Rinkinen sanoo.

Ei eräilyä eikä extremeä

   Vaikka luonto on olennainen osa Kruunupuiston tarjontaa, se ei tarkoita sysimetsässä hyttysten syöttinä eräilyä, Rinkinen painottaa.

  – Luontoelämyksiin ei tarvita rinkkaa ja trangiaa. Jos asiakas ei halua lähteä pihaa pidemmälle metsään, hänen ei tarvitse. Meillä ainutlaatuinen harjuluonto on läsnä myös pihapiirissä.


Kruunupuiston terveyspihaa. Kuva: Kruunupuisto
   Käytännössä helppoja luontoelämyksiä tarjoaa Kruunupuiston pihapiiriin vasta valmistunut ”terveyspiha”, jossa sijaitsee mm. ulkokuntosali ja luonnonmateriaalein rakennetut terapiapolut, jossa paljain jaloin kulkien pääsee nauttimaan luonnosta kaikilla aisteilla.

   Kruunupuiston toiminta-ajatukseen eivät istu myöskään äärimmäiset luontoelämykset – extreme-lajit ovat toisenlaisen kohderyhmän juttu, kertoo Rinkinen.Kruunupuistossa elämykset muodostuvat rauhasta ja hiljaisuudesta, kuitenkin ilman nykyaikaisista mukavuuksista tinkimistä.

Kuntoutuksen ja loman parhaat elementit yhdessä

   ”Terveysloma” voi tarkoittaa eri ihmisille hyvin eri asioita. Yhdelle se on aktiivista liikuntaa reippaasta lenkkeilystä golfiin, toiselle hyvää ruokaa ja hyviä yöunia, kolmannelle joogaa, hierontaa ja hoitoja. Kruunupuiston tarjonta ottaa huomioon lomalaisten yksilölliset tarpeet, ja valikoimasta löytyy jokaiselle jotakin.

  – Terveyslomassa yhdistyvät kuntoutuksen ja loman parhaat elementit, sanoo Rinkinen.


Kruunupuiston kylpylässä on monipuolinen allasosasto. Kuva: Kruunupuisto
   Kruunupuiston nykyaikainen hotelli uusittuine huoneineen ja tasokkaine ravintoloineen antaa hyvät puitteet lomalle, jolla voi ottaa rennosti. Hotellin yhteydessä olevassa kylpylässä on monipuolinen allasosasto, jossa voi kohentaa kuntoaan uimalla tai vesijuoksemalla – tai nauttia rennosti lämminvesialtaiden hierovista poreista ja putouksista. Lomalla pääsee nautiskelemaan myös hieronnoista, fysioterapiasta ja erilaisista hemmotteluhoidoista tai ohjatuista liikuntahetkistä. Valinnanvaraa on eikä kenenkään ”terveysloma” ole parempi kuin jonkun toisen.

Ammattilaiset auttavat

   Rinkinen tietää, että nykymatkailija kaipaa lomaltaan helppoutta ja sujuvuutta. Siksi Kruunupuistossa luonto- ja kuntoilukokemukset on tehty helpoiksi tuotteistamisen avulla. Valmiista paketeista löytyy erilaisia vaihtoehtoja, ja paketti voidaan koota myös täysin räätälöidysti asiakkaan toiveen mukaan. Kuntoloma Harjulla -tuoteperheestä löytyy vaihtoehtoja moneen makuun – myös apua tarvitsevalle asiakkaalle.

   Kruunupuistossa asiakkaiden tarpeita täyttää joukko hyvinvoinnin ammattilaisia. Ideana on tuottaa ammattitaidolla sellaisia tuotteita, jotka asiakkaat kokisivat omikseen – ilman holhoavaa patistamista.

  – Yritämme löytää sitä, että asiakkaat aktivoituisivat itse. Emme tuputa terveysluennointia vaan toimimme asiakaslähtöisesti. Jos joku haluaa rentoutumisohjeita, neuvomme hänelle niitä. Tai annamme neuvoja kuntoiluun tai ruokavalioon, Nina Rinkinen kertoo.

  – Mutta ennen kaikkea toivomme, että jokainen Kruunupuistossa kävijä löytäisi oman, itselleen sopiva tavan edistää terveyttään ja voida hyvin. Me olemme täällä auttamassa siinä.

www.kruunupuisto.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »