Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Vihreän kullan kulttuuritie, Punkaharju, Vaahersalo, Mannila, B&B Majoitus Hepokatti, Mannilan ratsutalli, Hotelli ja Ravintola Rantakatti, Maria Utti, Jenni Vattulainen, Jani Kero, maatilakierros, kotieläinpiha, ratsastustunti, ratsastusleiri, juhlapaikka, uimaranta, karavaanialue, joulupaketti


Maatilan touhuja Hepokatissa. Kuva: Yrjö Utti

Maalaisidylliä Vaahersalossa

Punkaharjun kainalossa sijaitsevalta Vaahersalon saarelta löytyy viehättävä maalaismiljöö, jossa voi nauttia Saimaan kauniista maisemista ja aistia menneiden aikojen tunnelmaa.


  Matkailutoiminta alkoi Vaahersalossa vuonna 1992, kun Mannilan maatilan silloinen isäntä perusti Maatilamatkailu Mannilan. Toiminta on vuosien saatossa muuttunut ja kehittynyt niin, että nyt alueella toimii kolme itsenäistä nuorta yrittäjää sekä yhteistyössä että erikseen, toisiaan täydentäen. Vanhalla Mannilan maatilalla toimii B&B Majoitus Hepokatti, vähän matkan päässä on Mannilan ratsutalli ja aivan rannan läheisyydessä Hotelli ja Ravintola Rantakatti.

  – Moni suomalainen haluaa esitellä kesävierailleen perinteistä maalaisympäristöä kotieläimineen, ja Vaahersalon saarella sen voi kokea aidoimmillaan, toteaa Hepokatin yrittäjä Maria Utti. Lapsiperheitä ja luonnosta kiinnostuneita houkuttavat erityisesti ratsutalli, kotieläinpiha ja puhtaat uimarannat.

Maatilan elämää Hepokatissa

  B&B Majoitus Hepokatti tarjoaa aamiaisen sisältävää aitta- ja huonemajoitusta.

  – Meillä yöpyy perheitä, pariskuntia ja ystävyksiä. Yksi aitoistamme on tilava kaksikerroksinen vanha luhtiaitta, jossa on 6 huonetta. Herrasväen heinävintillä tilaa on kolmen huoneen verran, ja niissä on oma wc ja suihku kussakin. Matkalaisen majatalossa on vielä 2 kahden hengen huonetta ja 3 perhehuonetta, yrittäjä Maria Utti luettelee. Yhteensä majoituskapasiteettia Hepokatissa on 30 hengelle.


Hepokatin vuohi nauttii olostaan. Kuva: Yrjö Utti
  Elämisen meininkiä tuovat Hepokatin kotieläinpihan perinteiset maatilaeläimet kuten lampaat, vuohet, shetlanninponit ja suomenhevonen. Aidan päällä torkkuu kirjava kissa päiväunillaan, toinen katti seuraa laiskasti kanojen kuopsutusta loitommalla.


Hepokatin katti ottaa rennosti. Kuva: Yrjö Utti
  – Maatilakierroksella vieraat voivat osallistua eläinten ruokintaan ja tutustua samalla niiden hoitoon, kertoo Utti.

  Kesäaikaan Hepokatti on avoinna päivittäin. Monet saapuvat sinne päiväretkelle ja nauttivat samalla Hepokatin keittolounaspöydän tarjoamaa konstailematonta maalaisruokaa.

  – Syyskuussa olemme auki viikonloppuisin, jolloin myös tarjoillaan keittolounasta ja kannustetaan ihmisiä lähtemään Punkaharjulle retkeilemään, Utti kertoo. Syksyisin järjestetään myös linnunlaulusolan linnunpönttötalkoot.

  – Toki meillä on toimintaa päiväretkikohteena muinakin loma-aikoina, kuten joulunaikaan ja syys- ja talvilomien tienoilla, muistuttaa Utti.

Ratsutallilla viihtyvät lapset ja aikuiset

  Hepokatin ja Rantakatin välimaastossa toimii Mannilan Ratsutalli ja sen pienimuotoinen ratsastuskoulu. Talleilla on myös täysihoitopaikkoja yksityishevosille sekä kesäisiä laidunpaikkoja.

  – Meillä on kymmenkunta tuntihevosta, kertoo yrittäjä ja ratsastuksenohjaaja Jenni Vattulainen, joka myös ratsuttaa sekä kilpailuttaa hevosia itse. Vattulaisen mukaan talli on saanut positiivista palautetta pienten ryhmäkokojen vuoksi.

  – Yleensä meillä on maksimissaan 6 hengen ryhmiä, kun Etelä-Suomessa osallistujia voi helposti olla 12. Talvisin meillä on vieläkin pienempiä ryhmiä.Ratsastustunneilla pääsee harjoittelemaan koulu- ja esteratsastusta kentällä, mutta tarjolla on myös maastoratsastusta kaiken tasoisille. Pikkuväen mieleen ovat ponitalutukset, joihin voi osallistua kesäisin yleensä ilman ajanvarausta.

– Meillä on myös puolentunnin talutuksia sellaisille vähän isommille lapsille, joille tunnin ratsastusaika on vielä liian pitkä, Vattulainen selvittää.

Mannilan Ratsutallin kesäohjelmaan sisältyy ratsastustuntien lisäksi leirejä sekä monenlaisia kursseja, ja tilauksesta järjestetään myös lyhyempiä viikonloppuleirejä. Syys-lokakuussa on tulossa kaksi syyslomaleiriä, ja helmikuussa talvilomien aikaan suunnitteilla on neljän vuorokauden hiihtolomaleiri.


Ratsastusleiri on heppatytön ja -pojan kesän kohokohta.
  Leirit on suunnattu lapsille ja nuorille, mutta niitä järjestetään tilauksesta myös aikuisille. Aikuisia asiakkaita onkin Vattulaisen mukaan yhä enenevässä määrin.

Rantakatti Saimaan rannalla

  Rantakatin hotelli- ja ravintolarakennuksen terassilta avautuu levollinen näkymä järvelle. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on päivittäin sesonkiaikaan avoinna oleva 120-paikkainen illallisravintola.

  – Ravintola Rantakatti on tunnettu herkullisesta rantabuffetistaan, mutta ruokalistoilta löytyy niin pikkupurtavaa kuin à la Carte -herkkuja sekä kalaa monessa eri muodossa, kertoo yrittäjä Jani Kero.

  Rakennuksen toisessa kerroksessa on hotellin 4 suurta vierashuonetta, joissa on tv, jääkaappi, wc ja suihku. Hiljattain Rantakattiin valmistuneessa uudisrakennuksessa on 5 majoitushuonetta, joihin mahtuu kuhunkin 4 henkeä. Huoneissa on wc ja suihku, ja kahdessa huoneista on järvinäköala. Uudisrakennuksessa on myös oma ravintolakeittiö sekä 100 m²:n kokous- ja juhlatila, johon mahtuu 70 henkeä.


Hotelli ja Ravintola Rantakatti vierasvenelaitureineen ja caravan-alueineen sijaitsee aivan rannan tuntumassa.
  Rantakatti on suosittu juhlapaikka, jossa vietetään häitä, ristiäisiä ja muita juhlia. Paikka sopii myös kokouksiin ja leirikouluihin.

  – Meillä käy myös isompia ryhmiä, koska voimme majoittaa jopa 80 henkeä, ja majoitukset ovat 30 metrin säteellä toisistaan, Kero selvittää. Sekin on etu, että perille asti pääsee bussilla.

  Rantakatn uimarannat saunoineen ovat vieraiden ahkerassa käytössä, ja täällä voi pelata myös rantalentopalloa. Alueella on myös vierasvenelaituri sekä karavaanarialue palveluineen.

  Hotelli on avoinna kesäkuun alkupuolelta heinä-elokuulle joka päivä, mutta myös muulloin tilauksesta. Rantakatin suosittu Joulupaketti alkaa aatonaatosta ja kestää tapaninpäivään. Vanhan ajan jouluun kuuluu rekiajelua, joulukirkossa käyntiä ja avantojen tekoa.  – Lämmittelemme rantasaunoja ja käymme joulupukkia vartoessa yhteiseen joulupöytään. Näistä syntyy se aidon maalaisjoulun tunnelma, Kero vakuuttaa.

www.maatilamatkailumannila.com
www.mannilanratsutalli.com
www.majoitushepokatti.fiTekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »