Nro 4-2014
Luokittelu: Savo ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Savonlinnan Teatteri, 100 vuotta, Savonlinnasali, Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, Tiina Luhtaniemi, Sylvi, Sulaketta lainaamassa, Mikko Roiha, ravintolateatteri, lasten ja nuorten teatterikatselmus


Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, kuvassa Linda Taskinen, Lauri Kortelainen, Aino Mankonen ja Paavo Hakulinen. Kuva: Soila Puurtinen

Klassikkomusikaali valtaa
Savonlinnasalin

Savonlinnassa on juhlittu tänä vuonna Savonlinnan Teatterin 100-vuotista taivalta. Nyt Savonlinnassa valmistaudutaan täydellä tohinalla seuraavaan suureen koitokseen: klassikkomusikaali Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen saa ensi-iltansa Savonlinnasalissa 4. lokakuuta.


  Suomessa yleisöennätyksiäkin rikkoneen näytelmän on kirjoittanut Martti Pulakka. Musikaali perustuu Maksim Gorkin novelliin vuodelta 1892 ja sen pohjalta tehtyyn elokuvaversioon, jonka on ohjannut Emil Lotianu. Mahtipontisen musiikin takana ovat Jevgeni Doga sekä Jyväskylän kaupunginteatterin pitkäaikainen, jo eläkeikään ehtinyt kapellimestari Jyrki Heikkilä. Esityksen ohjaa Savonlinnan teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi.

Traaginen rakkaustarina sävähdyttää

  – Hurjan hevosvarkaan ja kauniin, ylpeän mustalaisnaisen dramaattinen rakkaustarina kertoo erityisesti vapaudesta ja siitä, kuinka suuria uhrauksia todellisen rakkauden eteen on joskus tehtävä, kuvailee Tiina Luhtaniemi.

  – Erityisesti pidän musikaalissa vallitsevasta mystiikasta. Esityksessä on hetkiä, jolloin katsojat saattavat todella hämmentyä siitä, mitä tapahtuu – tai tapahtuuko sitä oikeasti? Luhtaniemi lisää salamyhkäisesti.

  Esitystä on hiottu Savonlinnassa pitkään ja hartaasti. Vieraaseen kulttuuriin tutustuessa ei hassuilta sattumuksiltakaan voi välttyä.

  – Tutkimusretki mustalaiskulttuuriin on ollut todella antoisa. Etikettisääntöjä on paljon, ja arvojärjestyksen noudattaminen on äärimmäisen tärkeää, heimon vanhimpia on kunnioitettava. Sääntöjä riittää aina naisten hameenhelmojen käytöstä vankkureiden pakkaamiseen asti. Me haluamme tehdä esityksestä aidon, joten pyrimme noudattamaan näitä sääntöjä, Luhtaniemi täsmentää.

  – Mustalaisille ominaista on myös äkkipikaisuus ja tulinen luonne, mikä ei taas suomalaiselle ole niin luontaista. Näitä luonteenpiirteitä omaksuessa on harjoituksissa tapahtunut hauskoja ylilyöntejä, Luhtaniemi naurahtaa.

Yhteistyön vuosi 2014–2015

  Savonlinnan teatterikautta rikastuttavat myös erilaiset yhteistyöprojektit. 18.9. ensi-iltansa saa huumoria hersyilevä, Itä-Suomen Odysseiaksikin tituleerattu FinnHits-näytelmä Sulaketta lainaamassa, joka toteutetaan yhdessä Joensuun ja Oulun kaupunginteattereiden sekä Tanssiteatteri Minimin kanssa. Minna Canthin klassikko Sylvi nähdään Savonlinnan ensi-illassaan 15. marraskuuta. Kaksikielisessä yhteistuotannossa mukana ovat myös Klockriketeatern, Wasa Teater, Åbo Svenska Teater, Kokkolan Kaupunginteatteri, Vapaateatteri sekä Riksteatern. Ohjaajana kummassakin esityksessä toimii Mikko Roiha.

  Savonlinnan syksyyn mahtuu paljon muutakin mielenkiintoista. Osana teatterin 100-vuotisjuhlaa Savonlinnassa järjestetään 16.–19.10. lasten ja nuorten teatterikatselmus. Ravintolateatteria on tarjolla 70 asiakaspaikan teatteriravintola Ofeliassa 31.10. alkaen.

www.savonlinnanteatteri.fiTekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »