Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Kustavi, Restaurant Grill, Per-Erik Silver, kesämajoitus, kesäkauppa


Grill tarjoaa herkullisen ruuan lisäksi kesäaikaan myös pienimuotoista majoitusta. Kuva: Restaurant Grill

Ruokailuelämys syntyy
 hyvästä ruuasta ja
mieleenpainuvasta miljööstä

Postitien varrelta Kustavista löytyi maailmaa nähneen huippukokin loppuelämän koti.


  Reilut neljä vuotta sitten maailman huippuravintoloita kiertänyt keittiömestari Per-Erik Silver päätti asettua aloilleen Suomeen ja perustaa oman ravintolan. Kustavin kuntaan, maailman kauneimman saariston äärelle syntyi Ravintola Grill.

   Grillin päivittäinen lounas on suosittu: kesäisin ravintolassa käy päivittäin 300 asiakasta, hiljaisempana talviaikanakin 80. Suosion taustalla on paitsi hyvistä raaka-aineista intohimolla ja rakkaudella valmistetut annokset, myös ravintolan idyllinen miljöö: perunamaata ei ravintolan pihalla ole, mutta punainen tupa valkoisine ikkunanpielineen luo tunnelmalliset raamit ruokailuelämykselle. Grillissä saaristo näkyy, tuoksuu ja maistuu.

Kupillinen hikeä, suolaa, tuulta ja merta

   Kesäisin Grillin toiminta laajenee omaan kauppaan, jossa myydään itse leivottuja ruis- ja hiivaleipiä, ahvenanmaalaisten tuottajien tuotteita: ylämaankarjan lihaa ja makkaraa sekä öljyä, etikkaa ja sepän käsin takomia matkamuistoja. Ja tietenkin omaa kahvia, kustavilaisen kirjailijan Volter Kilven tarinoiden innostamana synnytettyä mustaa herkkua.

  – Volter Kilpi kirjoitti kirjassaan, kuinka merimiehet ostivat Riosta tynnyrillisen möljältä eli satamalaiturilta kokoon lakaistuja kahvipapuja. Halusin Grillille oman kahvin, joka olisi tehty samoin brasilialaisista pavuista, kertoo keittiömestari Silver.

  – Porilaisen Café Solon paahtimossa sitten paahdettiin meille oma kahvi. Siinä kahvissa on pussitettuna hikeä, suolaa, tuulta ja merta. Kun sitä juo, voi edessään nähdä ahavoituneen merimiehen kasvot, Silver tunnelmoi.

Putkaankin voi päästä

   Grill tarjoaa kesäaikaan myös pienimuotoista majoitusta. Pihapiirissä on neljä kahden hengen aittahuonetta, yksi kahden hengen mökki sekä aito, käytössä ollut putka, jossa mahtuu majoittumaan kaksi henkilöä. Lisäksi tarjolla on yksi kolmen hengen huone. Silver ei lupaa majoittujille suurkaupunkien hotellien veroista luksusta – sen sijaan majoittuja saa nauttia viihtyisästä ympäristöstä, kiireettömästä elämänmenosta, raittiista saaristolaisilmasta ja yltäkylläisestä maalaisaamiaisesta. Sauna lämpiää majoittujille pientä lisämaksua vastaan.


Per-Erik Silver viihtyy Kustavissa. Kuva: Restaurant Grill
   Muun Kustavin tavoin Grill herää eloon kesäkuukausiksi vapaa-ajanasukkaiden ja turistien vallatessa saaristokunnan. Per-Erik Silver sanookin Grillin henkilökunnan olevan ”talviunilla” tammikuun loppuun asti. Mutta kun keväällä auringon ensimmäiset lämmittävät säteet saavuttavat punaisen tuvan, alkaa keittiömestarikin suunnata katsettaan kohti kesän lämpimiä päiviä. Kaupan hyllyiltä pyyhitään pölyt, terassin kalusteet nostetaan paikoilleen ja tulevan sesongin kiireet tuntuvat kutkuttavana odotuksena keittiömestarin rinnassa.

www.restaurantgrill.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »