Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Uusikaupunki, maastoautosafari, Markus Rinne, Jani utrila, autoilu, oppiminen, sauna


Vlillä joudutaan vinssaamaan jumiutuneita autoja, joten safari on mainio tilaisuus myös oppia uusia taitoja. Kuvat: Jumissa Ay

Uusi ulottuvuus autoiluun maastoautosafarilla

Suurten elämysten syntymiseen ei aina tarvita huimia korkeuksia tai vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Itsensä voi haastaa myös kävelyvauhtia kulkevassa maastoautossa.


  Jumissa Ay järjestää Uudessakaupungissa ja Laitilassa maastoautosafareita niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin. Safareilla ei ole tarkoituksena hurjastella ja ottaa irti, mitä autosta ja kuljettajasta lähtee – pääosassa ei ole vauhti, vaan erilaisista maasto-olosuhteista selviäminen.

  Safarit ajetaan pääosin vanhoja metsänhoidossa käytettäviä teitä ja uria pitkin, joita ajetaan luontoa kunnioittaen. Eteen tulee luonnollisesti mitä moninaisempia esteitä ja hidasteita, joista selviytyäkseen kuljettajan on haastettava itsensä uskaltamaan, keskityttävä täysin tekemiseensä ja luotettava autoon.

  – Maastoautolla ajettaessa kuljettajan täytyy omaksua täysin uudenlainen ajotyyli, toteaa Jumissa Ay:n toinen yrittäjä Markus Rinne.

  – Ajaminen eroaa monella tavalla normaalilla henkilöautolla ajamisesta. Suurimmat erot ovat kytkimen käytössä ja siinä, että esteitä ei väistellä, vaan niistä mennään rohkeasti yli.

Uusille urille

  Jumissa Ay on toiminut Kalannissa vanhassa kyläkoulussa vuodesta 2007. Idea yrityksen perustamiseen lähti omasta kokemuksesta.

  – Sain lahjakortin vastaavaan palveluun ja kävin kokeilemassa. Siitä lähti ajatus, voisiko vastaavaa yritystoimintaa tehdä itsekin, Markus Rinne kertoo.

   Kun kyläkoulu tuli sopivasti myyntiin, ajoluvat maastoon saatiin ja ensimmäiset Toyota Landcruiserit hankittiin, oli yritys valmis toimintaan. Rinteen kumppanina yrityksessä toimii Jani Utrila. Kahdeksan vuoden aikana asiakkaita on riittänyt: yritysten tyky-ryhmät ja vieraat, polttari- ja synttäriporukat, kaveriporukat ja yksittäiset matkailijat ovat löytäneet Jumissa Ay:n ja halunneet testata omaa osaamistaan.

  – Safareilla ei missään nimessä ajeta kilpaa. Enemmänkin safarit ovat sellaista teknistä ajamista, Markus Rinne huomauttaa.

  – Autolla metsässä ajaminen on erikoinen kokemus, josta riittää juttua vielä jälkeenpäin niin työ- kuin kaveriporukassakin.

Safarille, satoi tai paistoi

  Kukaan ei joudu safarilla ratkomaan mahdollisesti eteen tulevia ongelmia yksin. Autossa on aina kaksi ihmistä, ja asiantunteva opas kulkee koko safarin ajan ryhmän mukana. Välillä joudutaan vinssaamaan jumiutuneita autoja ylös- ja eteenpäin, joten safari on mainio tilaisuus myös oppia uusia taitoja.

   Ketään ei myöskään viedä mahdottomiin olosuhteisiin. Safarireitti suunnitellaan aina etukäteen kuljettajien kokemuksen ja taitotason mukaan. Markus Rinne kertoo, että yleensä aloitetaan helpoissa olosuhteissa, jotta kuljettajat pääsevät sinuiksi kulkupeliensä kanssa – jos taidot riittävät, ryhmä viedään haastavampaan maastoon.  Safarit pyörivät ympäri vuoden, niin helteellä, pakkasessa kuin kaatosateessakin.

  – Vielä ei ole tullut olosuhteita, joissa ei olisi lähdetty safarille. Enemmänkin se on kiinni asiakkaista – me kyllä lähdemme, kunhan asiakkaiden varustetaso vain on olosuhteiden tasalla, vakuuttaa Rinne.

  Safarin hiet ja pölyt saunotaan tilauksesta kyläkoulun saunassa ja tarpeen mukaan ryhmille räätälöidään myös muuta ohjelmaa kuten ruokailuja, jousiammuntaa, värikuulasotaa, sumopainia jne.

www.jumissa.comTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »