Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Mynämäki, Kuhankuonon retkeilyreitistö, Laajoki, Mynäjoki, Mietoistenlahti, Pyhän Laurin kirkko, Laurin markkinat


Kaunista jokimaisemaa Mynämäessä. Kuva: Emilia Jokela

Mynämäki on luonnostaan kaunis

Turun naapurissa sijaitseva pieni Mynämäki on yksi Varsinais-Suomen helmistä. Vaikka kunta ei olekaan varsinaisesti profiloitunut matkailullisesti, se tarjoaa kävijälleen luontoelämyksiä yhdistettynä kaupunkitason palveluihin.


Luonto haltuun patikoiden, pyöräillen tai meloen

  Mynämäessä on erinomaiset mahdollisuudet niin omatoimiseen kuin ohjattuun luonnossa liikkumiseen. Kuhankuonon retkeilyreitistö on mitä mainioin tapa nauttia varsinaissuomalaisesta monimuotoisesta luonnosta: noin 11.000 hehtaarin alueella on 170 kilometrin verran patikointiin, maastopyöräilyyn ja luonnossa liikkumiseen tarkoitettuja reittejä pysäköinti-, tauko-, keitto- ja yöpymispaikkoineen.

  Mynämäen luonnosta voi nauttia myös vesitse. Kunnan kahdella joella, Laajoella ja Mynäjoella on melontareittejä, jotka soveltuvat hyvin eritasoisille melojille. Asemanseudun kyläyhdistykseltä voi vuorata kanootteja jokimatkailuun.

  Lintubongauksesta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Mynälahden pohjukassa sijaitsevalle Mietoistenlahdelle, joka on yksi Suomen arvokkaimmista lintuvesistä. Se on erinomainen lintujen tarkkailupaikka erityisesti muuttoaikoina. Alueen lintutornit ja polut tarjoavat hyvät mahdollisuudet päiväretkeilyyn.

Kolmen kirkon kunta

  Mynämäessä on monia nähtävyyksiä, joista tärkeimmät lienevät kunnan kolme kirkkoa. Mietoisten ja Mynämäen kirkot ovat keskiaikaisia harmaakivikirkkoja. Karjalan puurakenteinen kirkko edustaa uusgoottilaista tyyliä. Mynämäen kirkko eli Pyhän Laurin kirkko on rakennettu paikalle, jossa on ollut pysyvää asutusta jo esihistoriallisella ajalla. Nykyinen kirkkorakennus kuuluu Suomen suurimpiin keskiaikaisiin kivikirkkoihin, ja sen erityispiirteisiin kuuluu mahtava, tornimainen länsihalli, joka on Suomessa ainutlaatuinen. Erikoisuutena on myös rakennuksen toisen kerroksen kaksi paikkaa ulkosaarnatuolille, josta pappi saattoi saarnata kirkon ympärille kerääntyneelle kansalle.


Mynämäen eli Pyhän Laurin kirkko. Kuva: JS/Suomi
  Kivikirkko on säilynyt keskiaikaisessa asussaan: pääsisäänkäynnissä on komeat tiiliprofiloinnit ja ovilevyssä keskiaikaiset takorautakoristeet. Alttari on suomalaisittain ainutlaatuinen, sillä sitä kattaa yhä alkuperäinen keskiaikainen alttarikansi eli mensa, joka on baltialaista kalkkikiveä.

Kaupan ja tapahtumien Mynämäki


  Pieneksi maalaiskunnaksi Mynämäki tarjoaa erittäin hyvät kaupalliset palvelut. Kunnassa on noin 550 yritystä: matkailijaa houkuttelevat erityisesti kunnan keskustan erikoisliikkeet ja eri alojen käsityöläisten puodit. Kesäisin monet tapahtumat houkuttelevat liikkeelle väkeä niin omasta kunnasta kuin naapureistakin.


Mynämäen kesän kohokohta on Laurin markkinat. Kuva: Kuvakeskus Jinka
  Kesän päätapahtuma on aina elokuussa järjestettävät Laurin markkinat. Markkinalauantaita edeltävä viikko sykkii elämää, sillä silloin Mynämäessä järjestetään kulttuuritapahtumia ja muuta ohjelmaa. Valtakunnallisesti palkittu Laajoen kesäteatteri tuo oman lisänsä Mynämäen monipuoliseen kulttuuritarjontaan.

www.mynamaki.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »