Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Mynämäki, Kilan Rälssitila, Saara ja Markus Kiveinen, perhekoti, Kilatupa, kesäaitta, kellarikappeli, juhla- ja kokoustila


Kilatuvan idyllinen miljöö. Kuva: Kilan Rälssitila

Vanhan rälssitilan
tunnelma lumoaa

Yli 450 vuotta samalla paikalla seissyt Kilan Rälssitila on nähnyt lukemattomien kirjeiden ja pakettien kulkevan pitkin vanhaa Postitietä. Nykyisin tunnelmallisena majoitustilana toimiva vanha tila jatkaa pitkiä Postitien aikaisia kestikievariperinteitä.


  Mynämällä, Suuren Postitien varrella sijaitsevasta Kilan Rälssitilasta löytyy tietoja jo 1540-luvulta Niilo Böijen maakirjoista, joissa tila tunnettiin nimellä Callauis. Rälssitilaksi eli ratsupalvelua vastaan verovapaaksi myönnetyksi tilaksi Kila tuli todennäköisesti 1200-luvulla, jolloin ensimmäiset rälssitilat syntyivät Suomeen.

   Kila-nimiset paikat ovat tyypillisiä Vakka-Suomen ja Ala-Satakunnan alueella. Ennen kristinuskon leviämistä ne olivat kansan kokoontumispaikkoja, joissa vietettiin juhlia, valmistettiin ruokaa ja aterioitiin yhdessä sekä uhrattiin hengille ja luonnonjumalille. Miten osuvaa onkaan, että Kilan entinen rälssitila toimii nykyisin matkailu- ja juhlakäytössä!

Tunnelmallisia yöunia

  Nykyinen isäntäpari, Saara ja Markus Kiveinen, ostivat tilan itselleen vuonna 2013. Pääasiassa Kiveiset saavat elantonsa lastensuojelutyöstä: kotonaan Kilassa he tarjoavat pitkäaikaista hoitoa ja kasvatusta nelipaikkaisessa perhekodissaan. Matkailuyrittäjyys on heille toistaiseksi sivuelinkeino.

  – Tila oli ollut aiemminkin matkailukäytössä, joten halusimme jatkaa sitä, kertoo Markus Kiveinen.

  – Täälläpäin on pulaa majoituspalveluista, ja koska meillä on tässä hieno miljöö, päätimme laittaa osan tilasta majoituskäyttöön.

  Kilan idyllinen, luonnonläheinen tupamiljöö onkin aivan omiaan majoituspaikkana niille, jotka etsivät rauhallista yösijaa historiallisissa puitteissa. Kilatuvan kolmeen tunnelmalliseen makuuhuoneeseen mahtuu majoittumaan yhteensä kahdeksan henkeä. Yhteisten suihku- ja wc-tilojen lisäksi tuvassa on yhteinen oleskelutila, jossa on mikro, keittoliesi, jääkaappi, leivänpaahdin ja kahvinkeitin.


Kesäisin voi majoittua myös tunnelmallisessa aitassa. Kuva: Kilan Rälssitila
  Lisämajoitustilaa tarjoaa kaksikerroksinen kesäaitta, joka Saara Kiveisen mukaan on erityisesti hääparien suosiossa. Tilan pienessä idyllisessä kellarikappelissa voidaan järjestää myös pienimuotoisia vihki- tai ristiäistilaisuuksia, hiljentymishetkiä, laulutuokioita tms.

Juhlavasti navetassa


  Isompien porukoiden juhliin soveltuu mainiosti Kilan vanhaan navettaan rakennettu juhla- ja kokoustila, jonne mahtuu istumaan jopa 100 henkeä. Navetassa on tilava keittiö, jossa mahtuu hyvin valmistamaan ruuat vaikkapa kokonaiselle hääseurueelle.Toistaiseksi navetta on vain kesäkäytössä, mutta Saara Kiveinen suunnittelee, että jatkossa navettaa voitaisiin vuokrata esimerkiksi pikkujoulukäyttöön. Juhlatilaa kehystää upea varsinaissuomalainen luonto: pihapiirissä asustaa runsas linnusto, ja kurki-, hanhi- ja joutsenparvet pitävät muuttoreitillään majapaikkaansa tilan viereisellä peltoaukealla.

  Päättyvän tien päässä sijaitsevalla Kilan tilalla saa majoittuja elää kuin ”herran kukkarossa”, rauhasta ja hiljaisuudesta nauttien. Kotasaunan lämpimistä löylyistä nautittuaan ja paljussa rentoutuessaan matkailija pääsee helposti tempautumaan mielikuvituksen vietäväksi ja kuulostelemaan, erottuuko luonnon äänien seasta kenties hieman vanhojen postikärryjen pyörien rahinaa soratiellä…

www.kila.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »