Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Masku, Louhisaaren kartanolinna, Mannerheim, Ritaripuisto, Maskun museo


Maskun Ritaripuistossa on jokaisella 191 Mannerheim-ristin ritarilla Kurun mustaa graniittia oleva muistokivi. Kuva: Maskun kunta

Masku
– historiamatkailun helmi

Historia herää henkiin Maskussa. Turun saariston kainalossa olevan kunnan ainutlaatuiset kirkot, kartanot ja kunniapuistot kuljettavat matkailijat syvälle suomalaisuuden juurille.


  Historia- ja nostagiamatkailu on Keski-Euroopassa jo pitkään kasvattanut suosiotaan. Maskun yhteysjohtaja Pekka Määttänen uskoo, että myös Suomessa sille on tilausta, ja että niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin matkailijat kaipaavat tietoa maamme värikkäistä vaiheista.

   – Maskussa on monta mahtavaa kohdetta aina Mannerheimin syntymäkodista Ritaripuistoon. Elämyksien ääreen johdattavat tarinat tsaarin ajasta Flemingien suvun kautta aina omaan sotahistoriaammekin, Määttänen toteaa.

Harvinaista arkkitehtuuria

  Yksi Maskun tunnetuimmista ja suosituimmista kohteista on Askaisissa oleva Louhisaaren kartanolinna. Louhisaaren 1650-luvulla valmistunut päärakennus edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria. Sen juhla- ja talouskerros ovat 1600-luvun asussa. Keskimmäinen kerros, varsinainen asuinkerros, on uusittu 1700- ja 1800-luvulla, ja sen huoneet edustavat tuon ajan sisustusta.  Louhisaaressa on myös laaja englantilainen puisto kävelyteineen.

  Barokkityylistä palatsiarkkitehtuuria edustavan kartanon rakennutti Herman Klaunpoika Fleming. Louhisaari kuului yli kolmesataa vuotta Fleming-suvulle ja yli sata vuotta Mannerheim-suvulle.

Mannerheim elää Maskussa

  Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim syntyi Louhisaaren kartanolinnassa vuonna 1867 ja eli nuoruusvuotensa Askaisissa. Marskin muisto elää Maskussa paitsi synnyinkartanossa myös tapahtumien ja paikkojen nimissä. Marskin Torille on pystytetty Vehmaan punainen graniittipaasi laattoineen. Messinkilaatasta voi lukea Marskin tunnuslauseen Candida pro causa ense candido eli Puhtain asein puhtaan asian puolesta. Torilla pidetään myös vuotuiset Marskin markkinat.

Ritaripuisto kunnioittaa muistoa

  Ritaripuisto sijaitsee Louhisaaren kartanolinnaan johtavan tien risteyksessä, vastapäätä Askaisten aateliskirkkoa. Ritaripuiston on suunnitellut arkkitehti Bey Heng, ja sen rakennustyöt toteutettiin Museoviraston valvonnassa vuonna 2007.

  – Puisto on perustettu Mannerheim-ristin ritarien ja sotiemme veteraanien kunniaksi. Se on huomionosoitus heidän saavutuksilleen, kertoo Määttänen.


Ritaripuiston keskellä on yhteinen Kunniakivi. Kuva: Maskun kunta
  Ritaripuistossa on jokaisella 191 ritarilla Kurun mustaa graniittia oleva muistokivi. Alueen keskuselementtinä on yhteinen Kunniakivi, johon on hakattu Mannerheimin risti.

Talonpoikaiselämää

  Talonpoikaistunnelmiin puolestaan pääsee Maskun museossa. Se sijaitsee 1840-luvulla rakennetussa kestikievarina toimineessa talossa Humikkalan kylässä, lähellä Maskun kirkkoa. Museon kokoelma on etupäässä talonpoikaisesineistöä. Lisäksi museossa on yli 450 kappaleen kirja- ja lehtikokoelma. Museossa on erillinen näyttelytila, jossa pidetään kesäaikana taidenäyttelyitä.

www.masku.fiTekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »