Nro 5-2014
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suuri Postitie, Maskun neurologinen kuntoutuskeskus, esteetön matkailu, loma, kuntoutusjakso, ohjaus, vapaa-ajanavustaja


Liikunta tekee kaikille hyvää, matka, reitti ja vauhti vain on sovitettava kunnon mukaan. Kuva: Maskun neurologinen kuntoutuskeskus

Maskun neurologinen kuntoutuskeskus
evästää esteettömään matkailuun

Maskun neurologinen kuntoutuskeskus on neurologisten sairauksien kuntoutukseen erikoistunut keskus. Sinne voi tulla myös viettämään viikonloppua ja nauttimaan hyvästä ruuasta ja luonnonrauhasta.


  – Viikonloppuun sisältyy majoitus ja halutessa myös täysihoito. Sauna on käytettävissä ja allastiloissa voi polskutella allastilojen valvottujen aikojen mukaisesti, toimintaterapeutti Tarja Huilla kertoo.

  Huillan mukaan viikonloppuisin kuljetuksen saaminen invataksillakin onnistuu helposti koulutaksien ollessa vapaina. Lauantaisin kuntoutuskeskuksessa järjestetään fysioterapiaa ryhmissä sekä erilaisia luentoja, ja sunnuntaisin voi tutustua lähialueen nähtävyyksiin tai hyödyntää kuntosalia ja kädentaitotiloja.

Opastus tärkeä osa palvelua

  Jo 25 vuoden ajan Maskun neurologinen kuntoutuskeskus on kannustanut ja ohjannut kuntoutujia esteettömässä matkailussa. Keskus antaa ohjausta siihen, miten lisätä sosiaalista osallistumista, kuten matkailua omassa elinympäristössään.


Puutarhanhoito tuottaa mielihyvää myös pyörätuolissa istuvalle. Kuva: Maskun neurologinen kuntoutuskeskus
  Kuntoutusjakson aikana tehdään retkiä lähiseudun eri kohteisiin. Esim. Maskun keskiaikaisessa kirkossa käydään lähes viikoittain.

  – Meiltä löytyy myös listat Turun kaikista esteettömistä kahviloista ja ravintoloista, jos haluaa kuntoutusjaksolla pistäytyä siellä omin päin, Huilla selvittää.

Vinkkejä matkalle

  Moni neurologisista oireista kärsivä ei voi matkustaa lentokoneella tai kestä ylipäätään kuumaa ilmanalaa, ja siksi kotimaanmatkailu on tärkeä osa virkistystä. Keskuksen vahvuutena on, että se palvelee asiakkaita maan laajuisesti toimien samalla kohtauspaikkana, jossa ihmiset vaihtavat kokemuksiaan esteettömästä matkailusta. Vertaistuki kumpuaa arjen haasteista. Matkan suunnittelussa pitää monen huomioida esimerkiksi se, että matkan varrella pääsee pysähtymään kunnollisessa inva-wc:ssä tai majoittumaan paikkaan, jossa liikkuminen on vaivatonta.

  – Olisi hyvä jos palveluntarjoajat huomioisivat liikuntaesteiset jo tilojen suunnitteluvaiheessa, ja esteettömästä liikkumisesta tiedotettaisiin selkeästi nettisivuilla, Huilla painottaa.

Matkalle avustajan kanssa


  Kunta voi hakemuksesta järjestää myös vapaa-ajan avustajan, jonka kanssa voi lähteä reissuun, jos yksin lähteminen on haasteellista. Avustajan voi saada jopa 30 tunniksi kuukaudessa, ja asiakkaille palvelu on maksuton.

  – Teemme kuntoutuskeskuksessa arvioita myös vapaa-ajan avustajan tarpeesta, Huilla summaa.

www.kuntoutuskeskus.fi
www.ms-liitto.fi

Suomen MS-liitto (1.1.2015 alkaen Neuroliitto)
  •   toimii multippeliskleroosia ja eteneviä harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien ja heidän läheistensä hyväksi
  • auttaa verkostoitumaan ja saamaan vertaistukea 
  • tarjoaa ammattilaisten antamaa ohjausta ja neuvontaa
  • pyrkii vaikuttamisen ja viestinnän keinoin vähentämään sairastuneiden arjen haasteita
  • auttaa Norma-palvelun kautta kaikissa myös esteettömään matkailuun liittyvissä kysymyksissä



Tekstin kirjoittiIrmeli Kojonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »