Nro 1-2015
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Päätoimittajalta, pääkirjoitus, Ahti Oksman
  Kuusi vuotta sitten kun lehtemme ensimmäinen numero ilmestyi, perustelin pääkirjoituksessani lehtemme mottoa, Matkailu kotimaassa – viisas valinta. Totesin tuolloin, että matkailu kotimaassa on viisas valinta siksi, että Suomesta löytyy varmasti jokaiselle ihmiselle kotiseudustaan poikkeavaa koettavaa ja nähtävää. Totesin myös, että kotimaanmatkailu on viisas valinta niin ekologisesti kuin kansantaloudellisestikin. 

  Voin edelleen täysin yhtyä noihin silloin kirjoittamiini ajatuksiin. Itse asiassa matkailu kotimaassa on kansantaloudellisesti tänä päivänä entistä tärkeämpää, kun Venäjä-pakotteet, ruplan kurssin radikaali heikkeneminen ja yleinen epävarmuus ovat vaikuttaneet siihen, että loma- ja ostosmatkailu Venäjältä Suomeen on kokenut rajun pudotuksen. Erityisesti Kaakkois-Suomessa lomakohteet ja erikoisliikkeet ovat jo joutuneet irtisanomaan henkilökuntaa tai jopa lopettamaan koko liiketoiminnan. 

   Myös ekologisesti on viisasta valita kaukokohteiden sijaan kotimaan lomakohteet. Kotimaassa matkaileminen kuormittaa ilmastoa huomattavasti vähemmän kuin pitkien lentomatkojen päässä olevat, eikä kotimaan matkan jälkeen tarvita edes toipumisaikaa matkarasituksesta selviämiseen. 

  Näiden kuuden vuoden aikana olen vieraillut lähes jokaisessa Suomen kaupungissa ja kunnassa sekä käyntikohteessa, joista olemme kirjoittaneet. Hämmästyttävän laaja, tasokas ja moni-ilmeinen on kotimaamme matkailutarjonta. 

  Työ- ja elinkeinoministeriön 10.12.2014 päivätyn raportin mukaan matkailu on yksi harvoista toimialoista, joka on jatkanut kasvuaan yleisestä taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Vaikka ministeriön mukaan kasvua haetaankin ulkomailta, matkailun peruskysyntä tulee edelleen kotimaasta. Viime vuoden rekisteröidystä yöpymisistä peräti 71 prosenttia tuli kotimaasta. 

  Näin vuoden alussa haluan haastaa jokaisen suomalaisen matkailijan ja matkanjärjestäjän asettamaan tänä vuonna kotimaan ensisijaiseksi matkailukohteeksi. Jokainen euro, jonka panostamme kotimaan matkailuun, auttaa palvelualojamme ja kansantalouttamme selviämään niistä haasteista, joita meistä johtumattomat tilanteet ovat aikaansaaneet. Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »