Nro 1-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Turku, Forum Marinum, erikoismuseo, merikeskus

Kuninkaantie


Forum Marinum Aurajoelta päin. Kuva: Maija Joro

Stig ombord – astu laivaan Forum Marinumissa

Risteilymatkustamisen synty ja kehitys avautuu tänä keväänä Forum Marinumin uudessa näyttelyssä.


  Turun sydämessä Aurajoen rannalla sijaitseva Forum Marinum on paitsi merenkulun ja merivoimien historian erikoismuseo, myös toiminnallinen merikeskus, jossa järjestetään erilaisia yleisötapahtumia ja juhlatilaisuuksia.

  Forum Marinumin päätehtävä on tutkia, tallentaa ja esittää Merivoimien ja erityisesti Lounais-Suomen merenkulun historiaa. Näihin aiheisiin perehtyy museon perusnäyttely Skuutasta Ro-Roon, Kaleerista ilmatyynyyn, ja sen lisäksi museo tuottaa vuosittain erilaisiin teemoihin keskittyviä vaihtuvia näyttelyitä.

Risteilymatkailun historiaa

  Tämän vuoden huhtikuussa Forum Marinumissa avataan risteilymatkustuksen historiaa esittelevä näyttely. Turku on ollut portti maailman merille jo vuosisatoja. Sodan jälkeen risteilymatkailu alkoi lyödä läpi, ja Ruotsin-risteilyjen ansiosta myös tavallinen kansa alkoi päästä osalliseksi kansainvälisistä tuulista. 

 

  Uusi näyttely on osa Trafiikki-museot ry:n Suomi liikkeelle -hanketta, jonka tavoitteena on erilaisten näyttelyiden avulla tuoda esiin sitä, miten Suomi kehittyi ja lähti nousuun sotien jälkeen. Jokainen Trafiikki-verkostoon kuuluva museo tuo aikakautta esiin omaan alaansa sopivan näyttelyn avulla ja museot tekevät mm. markkinointiyhteistyötä. Forum Marinumin suunnittelija Otto Holmborg kertoo, että Forum Marinumissa on luvassa paitsi perinteinen museonäyttely, myös kokemusperäistä ohjelmaa ja tapahtumia erityisesti näyttelyn avajaispäivänä 25.4.2015.

Myös perusnäyttely uudistuu

  Forum Marinum avattiin vuonna 1999 ja sen perusnäyttely on pysynyt samana vuodesta 2002 lähtien. Nyt on tullut aika uudistaa ja nykyaikaistaa sitä.

  – Meiltä on puuttunut mm. englanninkielisiä tekstejä, ja myös venäjän kielelle alkaa olla kysyntää, kertoo Otto Holmborg.

  – Meillä käy paljon ulkomaisia vieraita, joten näyttelynkin tulee olla kansainvälisen vaatimustason mukainen.

  Forum Marinum haluaa kuunnella myös yleisöä perusnäyttelyn uudistamisessa.

  – Suunnittelutyössä on ollut mukana noin 10-henkinen asiakasraati, jonka kanssa on yhdessä pohdittu sitä, mikä nykyisessä näyttelyssä on hyvää ja miten sitä pitäisi kehittää, Otto Holmborg kertoo.

  Hän muistuttaa kuitenkin, että on pidettävä mielessä asioiden tärkeysjärjestys.

  – Ei ole tarkoituksenmukaista muuttaa museota huvituskeskukseksi, sillä perustehtävämme kuitenkin on esitellä varsinaissuomalaista merellistä kulttuurihistoriaa. Näyttelyn uudistus on pääasiassa olemassa olevan aineiston freesaamista ja uudistamista, Holmborg korostaa.

  Perusnäyttelyn uudistuksen on tarkoitus valmistua toukokuussa 2016.

www.forum-marinum.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »