Nro 1-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Kunikaantie, Turku, Linnateatteri, Petteri Summanen, Maija Palonheimo, Mellakka, Råck

Kuninkaantie


Mellakka-komediassa Linnateatterin lavalla nähdään SAnttu Karvonen ja Teemu Aromaa. Kuva: Linnateatteri / Matti Rajala

Linnateatteri mellakoi ja rokkaa turkulaisittain

Turun Linnateatterin tuore taiteellinen johtaja Petteri Summanen ottaa talon haltuun kahdella kovalla esityksellä. Mellakka tarjoilee irtioton järjestelmästä ja musiikkikomedia Råck marssittaa estradille makupaloja turkulaisesta musiikkiperinteestä.


  – Haluan liittyä osaksi Linnateatterin perinnettä astumalla sisään omalla ohjauksellani. Mellakan aihe on pyörinyt mielessä jo vuosia. Oivalsin, että idea taipuu parhaiten teatterilavalle, Linnateatterin taiteellinen johtaja, ohjaaja Petteri Summanen taustoittaa. 

  Mellakan perheenisän elämä tuntuu täydelliseltä. 

  – Hän on kuitenkin tahtomattaan ajautunut pankin orjaksi. Elämään kuuluvat tontti, talo ja nelihenkinen perhe, autoilua edestakaisin kehyskunnan ja kantakaupungin välillä. Kotona ehditään olla lähinnä öisin. Tilanne alkaa käydä mahdottomaksi ja irtiotto väistämättömäksi, Summanen paljastaa. 

Uutuuskomedian rankka irtiotto! 

  Summanen listaa Mellakalle muutamia esikuvia: Arto Paasilinnan kirjaan perustuva Risto Jarvan elokuva Jäniksen vuosi kertoo 1970-luvun mainosmiehestä, jonka mitta tulee täyteen ja mies jäniksineen pakenee hektistä yhteiskuntaa. 1980-luvulta Summasen takaraivoon on jäänyt niin ikään Paasilinna ja Hirtettyjen kettujen metsä. Kunnianosoitus kuuluu myös 1990-luvun alkupuolen Rankka päivä (Falling Down) -elokuvalle, jossa tavalliselta liikemieheltä palaa lopullisesti päreet aamuruuhkassa. 

  Summanen on tunnettu komediallisesta otteestaan, joten huumoria ei Mellakastakaan puutu. 

  – Tavoitteena on humoristinen tarina, josta jokainen voi tunnistaa itsensä. Draamassa riittää vauhtia ja yllättäviä käänteitä. Kun on kaksi tietä, kaksi vaihtoehtoa, on tehtävä valintoja. Tavoitteena on onnellinen elämä ja vapaus, joita kohti mennään ennalta arvaamattomien käänteiden ja valintojen kautta. 

Makupaloja Turku-Råckista 

  Toinen Summasen lempilapsi tuoreella kaudella on musiikkikomedia Råck


Maija Palonheimo ja Petteri Summanen. Kuva: Linnateatteri
  – Idea paukahti päähän, kun kiertelimme kaupunkia toimitusjohtaja Maija Palonheimon kanssa. Tajusin, ettei turkulaiselle pop/rockhistorialle kunniaa tekevää näytelmää ole vielä tehty. Syntyi näytelmä fiktiivisestä bändistä, joka hakee hittiä. Komediallinen kolmikko tuo lavalle parhaat makupalat Turun komeasta musiikkiperinteestä. Tie huipulle on mutkainen, mutta kuten näytelmässä sanotaan: ”Jos se kelpaa turkulaisille, se kelpaa kenelle vaan.” 

Linnateatteri toteuttaa toiveita 

  Linnateatterin toimitusjohtaja Maija Palonheimo on innoissaan vuoden 2015 ohjelmistosta. 

  – Linnateatteri tarjoilee jälleen uusia ensi-iltoja erityisesti komediannälkäisten katsojien iloksi lapsia unohtamatta. Hän toivottaa erityisesti ryhmät mukaan.   – Linnateatteri räätälöi ryhmille toivomusten mukaan omanlaisen illan tai vaikka aamupäivän. Esitysten yhteyteen pystyy järjestämään monenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia tarjoiluineen. Palonheimo vinkkaa kysymään ryhmäalennuslippuja ja 
-pöytävarauksia.


Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »