keskitti sinne toimintansa. Tauolla olleet säännölliset opastuskierrokset jatkuvat jälleen kesällä 2015. Kierroksille voi osallistua juhannusviikonloppua lukuun ottamatta kesäkuun alusta elokuun loppuun lauantaisin klo 10 ja sunnuntaisin klo 16. Ryhmille opastettuja kierroksia järjestetään tilauksesta ympäri vuoden.
Paimion museoperheen uusin jäsen on keväällä 2014 avattu Käsityömuseo Miila. Testamenttilahjoitukseen perustuva käsityömuseo sai alusta alkaen runsaasti mediahuomiota, ja tuoreimpana tunnustuksena alueen museotoimijat myönsivät Miilalle
hallinnoimassa museossa esitellään arjen käsitöitä.
-perusnäyttelyssä nähtävillä on Tuomolan suvun tekstiili- ja puukäsitöitä sekä lähialueilta saatuja lainatöitä ja lahjoituksia. Miilassa voi tutustua erityisesti käsitöiden historiaan ja syntyyn.
– Nykyään käsityöt ovat useimmille mukava harrastus, mutta entisaikaan kädentaidot olivat välttämättömiä. Jos jotakin tarvittiin, se piti tehdä itse, kertoo Paimion kaupungin kulttuuriasiainhoitaja ja Käsityömuseo Miilan toiminnanjohtaja
Ompelunurkkaus Miilassa. Kuva: Jarmo Fredriksson.
Perusnäyttelyn lisäksi Miilassa on esillä vaihtuvia teemanäyttelyitä. Keväällä 2015 nähtävillä on muun muassa
Paimion Karjalaseuran 70-vuotisjuhlan kunniaksi evakkokäsitöiden näyttely. Miilan museokaupassa myynnissä on monipuolinen valikoima maakunnan käsityöläisten tuotteita ja taidonnäytteitä.
– Ryhmille on mahdollista järjestää myös työpajoja ja opastettuja kierroksia paikallisten käsityöyrittäjien tiloissa, Lehtiranta kertoo.
Miilan vieressä sijaitseva
Sähkömuseo on niin ikään vierailemisen arvoinen kohde.
– Järjestämme tarpeen mukaan ryhmille erilaisia kokonaisuuksia, joihin voi opastettujen museokierrosten lisäksi sisältyä ruokailu tai vaikkapa majoitus upeassa
Kuninkaantien Kestikartanossa, Lehtiranta selvittää.
Louna-Jukolassa jokainen on voittaja
67. kertaa järjestettävä
Jukolan viesti juostaan Paimiossa 13.–14. kesäkuuta 2015. ”Suunnistajien jouluksi” luonnehdittu tapahtuma on maailman suurin viestisuunnistuskilpailu, joka toteutetaan perinteisesti
Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen hengessä: Jukolan viestissä on seitsemän viestiosuutta ja kussakin joukkueessa on seitsemän jäsentä. Venlojen viesti käydään neljän suunnistajan voimin.
Louna-Jukolan ajaksi Paimioon odotetaan kilpailijoiden, toimitsijoiden ja yleisön myötä jopa 60 000 kävijää.
Louna-Jukolan kilpailunjohtaja
Janne Virtanen on oikea Jukola-konkari, sillä hän on ollut tapahtumassa mukana jo 25 vuotena joko kilpailijana tai katsojana.
Kuva: Seppo Väli-Klemelä.
– Jukolan viesti on tapahtumana ainutlaatuinen, sillä viestissä kilpailevat niin huiput kuin kuntoilijatkin. Olipa kyseessä suunnistaja tai toimitsija, Louna-Jukolassa jokainen on voittaja, Virtanen kehuu.
Miesten lähtö tapahtuu lauantai-iltana klo 23, mikä on kokemisen arvoinen hetki sekä kilpailijalle että kannustajalle. Kyseessä on siis yön yli juostava kilpailu, ja voittajat saapuvat maaliin varhain sunnuntaiaamuna.
Kilpailukeskukseen rakennetaan ruokapaikkoja, kahviloita sekä urheiluvälineiden myynti- ja esittelypisteitä. Suurin osa kilpailijoista yöpyy kilpailukeskuksen alueella teltoissa, ja viikonlopun ajaksi Paimion neitseellisen luonnon keskelle nousevaan ”pikkukaupunkiin” rakentuu myös telttasauna ja suihkut. 17 000 kilpailijasta neljäsosa saapuu ulkomailta, pääasiassa Skandinaviasta, Venäjältä ja Keski-Euroopasta.
– Paikalle odotetaan jopa 200 toimittajaa ja Louna-Jukola nähdään myös suorana televisiolähetyksenä, joten kyllä voidaan sanoa, että tapahtuma nostaa Paimion maailmankartalle, Virtanen toteaa.
Jukolan viestiin voi ilmoittautua vaikkapa urheiluintoisella työ- tai kaveriporukalla. Ilmoittautumisia otetaan vastaan toukokuun alkuun asti.
www.paimio.fi/matkailu
www.käsityömuseomiila.fi
www.jukola.com/2015