Nro 1-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ;  Kevät ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Paimio, Cafe Atsalea, puutarha, kahvila, lounas, tilauskahvila, Aittapuoti

Kuninkaantie


Pihapiirissä sijaitseva, 1800-luvulta peräisin oleva rengintupa valjastettiin kesällä 2014 kahvilakäyttöön. Kuvat: Cafe Atsalea.

Café Atsalean puutarha 
 – piipahdus paratiisissa

Väri- ja tuoksumeri aukeaa Café Atsalean puutarhassa Paimiossa. Tutustu laajaan, 4 000 neliön kukka- ja kasvitarhaan ja vietä virkistävä hetki kesäkahvilassa, tunnelmallisessa huvimajassa tai vaikkapa upeitten jalopuitten katveessa. Ihasteltavaa riittää!


  Rehevän ja monilajisen puutarhan hengettären sukunimi on – tietysti – Tuominen.

  – Perustin puutarhan kahdeksan vuotta sitten vanhaan pihapiiriin. Vuosien varrella nälkä on kasvanut ja lajimäärä lisääntynyt. Palveluita täydentää nyt kesäkahvila Café Atsalea ja kesällä 2015 on tulossa myös Aittapuoti, Asta Tuominen vinkkaa.

Eksoottiset magnoliat ja persikat

  Rukkijoentien varrella sijaitseva Café Atsalean puutarha tarjoaa kaunista katsottavaa ja koettavaa. Puita, pensaita ja perennoita pullisteleva piha-alue innoittaa multasormia ja antaa mukavia vinkkejä omaan puutarhanhoitoon.   Asta on sijoitellut kasvit helppohoitoisiin ryhmiin ja kohopenkkeihin. Kasvilajeja on paljon.

  – Olen halunnut panostaa monilajisuuteen. Mukana on perinteisiä, suomalaiseen puutarhaan kuuluvia tuttuja lajeja, mutta myös monenlaisia kokeiluja, kuten erilaisia magnolioita. Puutarhassa kukkii myös kirjavalehtinen alppiruusu ja löytyypä mailta myös persikka, Asta luettelee viherpeukalon ylpeydellä.

Kivet korostavat kukkien kauneutta

  Kivetyksien rakentamiseen on satsattu vahvasti. Muutamaa nurmikenttää lukuun ottamatta koko piha on kivetty.

  – Kivetykset korostavat kasvien kauneutta. Olen hyödyntänyt tontilta löytyneitä luonnonkiviä, ja ne ovat löytäneet oman paikkansa pihamaastossa.

  Luonnonkivien lisäksi viherrakentamisessa on käytetty muun muassa betonikiveystä.

  Monipuolinen ja värikäs puutarha on saanut osakseen vuosien varrella monia huomionosoituksia. Piha on valittu Paimion kauneimmaksi, ja se on ollut mukana myös Nelosen Eden Pihaklubi -ohjelmassa.

  Astan puutarhassa kiinnostuneita kävijöitä riittää koko kesälle. Valtakunnallisena pihapäivänä elokuussa puutarhaa ihasteli yhtenä päivänä yli 250 vierasta!

  Astan puutarha on vuosittain mukana myös valtakunnallisessa Avoimet puutarhat -tapahtumassa.

Café Atsalea rengintuvassa

  Pihapiirissä sijaitseva, 1800-luvulta peräisin oleva rengintupa valjastettiin kesällä 2014 kahvilakäyttöön. Perinteinen henki kuitenkin säilytettiin.

  – Halusin kunnioittaa vanhaa rakennusperinnettä ja tehdä mahdollisimman vähän muutoksia. Punamultainen ulkoasu ja ikkunat tietysti pidettiin ennallaan. Myös sisätilojen alkuperäiset hirret jätettiin näkyviin. 

 

  Kahvila on avoinna yleisölle huhtikuusta syyskuun loppuun perjantaisin klo 16–20 ja lauantaisin klo 10–17. Perjantaisin kahvilaherkkujen lisäksi on tarjolla perjantaibuffet ja lauantaisin lounas.

  Sesongit vaikuttavat vahvasti kahvilan ruokalistaan. Marja-aika muokkaa valikoimaa, samoin sadonkorjuu.

  – Syksyn lähestyessä menu täydentyy muun muassa sieniohukaisilla, Asta kertoo.

  Ryhmille 25-paikkainen kahvila on avoinna tilauksesta ympäri vuoden. Vierailupäivän ruokailu tilataan etukäteen, jolloin ryhmämenusta voi valita vaikkapa salaattibuffetin saaristolaisleivällä tai keittoaterian.

  Café Atsalean valikoima ottaa hyvin huomioon myös erityisruokavaliot.

Brita kahvittelijoiden suosikki

  Asta on paitsi harrastelijapuutarhuri myös kondiittori.

  – Café Atsaleassa pääsen toteuttamaan sekä harrastusta että ammattiani miellyttävällä tavalla.

  Kaikki kahvilan leivonnaiset tehdään paikan päällä puhtaista raaka-aineista.

  – Meille tärkeätä on käyttää ainoastaan aitoja ja laadukkaita raaka-aineita. Hyödynnämme oman puutarhan antia ja lähiseudun tuotetarjontaa mahdollisimman paljon.   Leivonnaiset maistuvat ja niissä on kotitekoisuuden leima. Britakakku on kondiittorin bravuuri. Kakku tehdään aina gluteenittomana, ja se on kiilautunut asiakaskunnan ehdottomaksi suosikiksi.

Aittapuoti aukeaa kesällä

  Puutarhan uusin tulokas on kesällä 2015 aukeava Aittapuoti puutarhan perällä.

  – Aittapuoti on vähän kuin vanhanaikainen sekatavarakauppa. Kerään sinne myyntiin sekalaista tavaraa, uutta ja vanhaa. Kesämatkailijat voivat tehdä löytöjä puutarhaan tutustumisen ja kahvittelun yhteydessä, Asta Tuominen maalailee.

  Katsottavaa tarjotaan myös kulttuurinnälkäisille. Café Atsalean tiloissa pääsee tutustumaan kesäisin myös vaihtuvien taidenäyttelyiden antiin.

www.cafeatsalea.fi
www.avoimetpuutarhat.fi

Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »