Nro 1-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Paimio, Alanteen Tila, luontoretkeily, tilapuoti, majoitus, aktivitetit, mansikka

Kuninkaantie


Alanteen kasvihuoneet ja pellot kasvavat peräti kymmentä eri mansikkalajiketta. Kuvat: Alanteen Tila

Mansikanmakuinen 
maalaisidylli

Paimionjokilaakson polveilevat maisemat ympäröivät Alanteen Tilaa, joka tarjoaa maaseutuelämyksiä ja maatilamajoitusta kaikenikäisille. Mansikat ovat tilan lippulaiva, ja näitä makeita ”rubiineja” pääsee poimimaan myös itse!


  Alanteen Tilalle on helppo tulla joka suunnasta. Paimion keskustaan on matkaa 10 ja Lietoon 15 kilometriä. Turusta ajelee Alanteen mansikkamaille alle puolessa tunnissa ja Naantali Muumimaailmoineenkin on vain reilun 50 kilometrin päässä. 

Idylli – aktiviteetteja ja rentoutusta 

  Alanteen tilalla voi rentoutua kauniin luonnon helmassa, täyttää päivänsä monenlaisella ohjelmalla tai valita vähän kumpaakin! Mansikanpoiminta on luonnollisesti yksi suosituimmista aktiviteeteista.   – Tarjoamme ryhmille monipuolista ohjelmaa aina kanoottiretkistä sumopainiin. Tuttuja ryhmiä ovat tietysti matkailijat, leirikoululaiset ja urheiluseurueet, kuten suunnistajat. Luontoretkeilijätkin ovat löytäneet meidät, maaseutuyrittäjä Antti Alanne kirjaa. 

  Luonto näyttää matkailijalle kauneimmat puolensa. Paimionjoki ja kumpuileva maisema kutsuvat samoilemaan. Monelle kaupunkilaiselle on kokemisen arvoinen elämys seurata naapurissa laiduntavaa Angus-karjaa. 

Maissia ja sulaa voita, nam!

  Tilan viljelypinta-ala on 170 hehtaaria, ja valikoimaan mahtuu mansikan lisäksi monia muita lajeja. Vadelmien ja mustaherukoiden lisäksi herneet ovat kävijöiden kestosuosikkeja. Viljelyssä ovat myös parsakaali, sokerimaissi, kumina, rypsi, rapsi ja vehnä. 

  – Mukava elämys on käydä poimimassa itse kypsä, kullankeltainen maissintähkä suoraan pellolta, grillata takuutuoreena ja sivellä päälle voisulaa, isäntä Alanne maalailee. 

  Tilan omaa metsää on nelisenkymmentä hehtaaria, ja matkailijoiden käytössä ovat jokamiehenoikeuden nojalla upeat marja- ja sienimaat. 

  – Matkailijat voivat viettää meillä vaikka koko kesäisen päivän. Ohjelmaan voi sovittaa niin retkeilyä, uintia, saunomista kuin kalastustakin ja lopuksi kerätä komeat korilliset mansikoita kotiin viemisiksi.

Tilapuodin laaja valikoima

  Tilapuodissa on myynnissä sesonkiaikaan laaja kirjo tilan omia tuotteita: tietysti mansikoita, vadelmia, herneitä, parsakaalia, maissia… 

  – Kautta vuoden tarjolla ovat myös lisä- ja säilöntäaineettomat mehutiivisteet ja Aarnin Aitomehu. Mehujen lisäksi valikoimassa on marjahilloja, ruokaherneitä sekä mansikka-, vadelma- ja mustikkapakasteita.  Puodin valikoimien helmiä ovat pellavatuotteet. Herkkusuille suositellaan Hereford-makkaroita, ja Alanteen mukaan myös lähituottajien jauhot sekä leseet, hiutaleet ja ryynit tekevät hyvin kauppansa. Kotiin viemisiksi isäntä ehdottaa saaristolaisleipää, hunajaa ja spelttituotteita. Herkutteluhetken takaa suussa sulava kotimainen jäätelö. 

  Todellisen maalaispuodin tunnelmaa korostavat kaupan olevat lampaantaljat, koivuklapit ja oma marjaglögi.

Narraajien onnen päivät 

  Mato-onkijat voivat kalastella vapaasti pihapiirin omassa lammessa. Kalastuskortti puolestaan tarvitaan kivenheiton päässä olevalla Paimionjoella narraamiseen. Suolaisen veden ystäville aukeavat apajat noin 15 kilometrin päässä Paimion- tai Pikkiönlahdella, jossa pääsee merikalan makuun. 

  – Pihapiirin hiekkapohjainen lampi sopii oivallisesti myös uimiseen. Se saa puhtaan vetensä lähteestä, ja lammen ympärillä on pieni hiekkarantakin auringonpalvojien iloksi, Antti Alanne vinkkaa.

Tilan juuret 1800-luvulla 

  Tilan juuret juontavat aina 1800-luvulle asti. Nykyinen omistaja Antti Alanne on toiminut päätoimisena maatalousyrittäjänä vuodesta 1990.   Alanteen Matkailutilalla on majoitustiloja kolmikerroksisessa päätalossa ja piharakennuksessa, jossa on neljä huonetta ja hyvin varusteltu keittiö. Tilalla on yöpymistilaa kaikkiaan 33 hengelle. 

  Matkailijat voivat kokata itse tai tilata aamiaisen ja muut ruokailut etukäteen. Lammen rannalla on sauna ja kota, joita voi vuokrata erikseen. Paimionjokilaakson laavu puolestaan on vapaassa käytössä. 

Lajikkeiden kirjoa 

  Alanteen kasvihuoneet ja pellot kasvavat peräti kymmentä eri mansikkalajiketta. Tutut keskikesän Polka ja Sonata ovat saaneet kaverikseen helposti poimittavan, suuren ja syvänpunaisen aikaisen Rumban ja miellyttävän Honeoyen. Kokeilemisen arvoisia ovat myös aikaiset lajikkeet Clery, Flair ja Wendy sekä kasvihuonekauden suuri, makea ja kovapintainen Elsanta.

– Uusia lajikkeita ovat myöhäinen tummamarjainen Malwina ja varhainen Daroyal, jotka sopivat hyvin sadon laajaan ajoitukseen ja suoramyyntiin, Antti Alanne suosittelee.

  Marjatilalta voi tilata marjat myös valmiiksi pakastettuina, ja asiakas voi noutaa ne tilapuodista itselleen sopivana aikana. Isäntä kertoo, että tuulitunnelissa marja pakastuu tavallista kotipakastinta nopeammin. Marjat pysyvät erillään ja koostumuksensa ansiosta sulavat tasaisemmin. 


Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »