Nro 1-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Salo, Teijon kansallispuisto, liikunta, shoppailu, Elektroniikkamuseo, Veturitalli

Kuninkaantie


Salonjoki iltavalaistuksessa. Kuva: Salon kaupunki © Milla Rasila, Vastavalo

Visiitin arvoinen Salo

Salo sijaitsee E18:n varrella, runsaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta. Salossa on paljon nähtävää ja koettavaa kaikkina vuodenaikoina. Aateliskartanot, ruukit ja museot kertovat alueen roolista kulttuurin syntysijana.


Liikkujan paratiisi

  Salo on todellinen liikuntakaupunki.

  – Teijon retkeilyalueen muuttuminen kansallispuistoksi vie Salon monipuolisen luontomatkailun uusiin ulottuvuuksiin, toteaa Salon markkinoinnin suunnittelija Sanna Lammervo

 
Teijon kaunista maisemaa. Kuva: Salon kaupunki.
  Teijon kansallispuistossa voi lyhyelläkin retkellä nähdä hyvin erilaista luontoa, kuten kaunista järvimaisemaa, suon ja metsän mosaiikkia, puroja ja jopa merta. Kansallispuistossa voi harrastaa suunnistusta, marjastusta ja sienestystä, uintia ja kalastusta, patikointia ja maastopyöräilyä sekä talvisin hiihtoa ja lumikenkäilyä, johon varusteet voi vuokrata Teijon luontokeskuksesta tai läheisestä Meri-Teijo Skin laskettelukeskuksesta. Merkittyjä polkuja on kansallispuistossa yhteensä noin 50 kilometriä, ja eritasoisista reiteistä löytyy jokaiselle sopiva – myös liikuntaesteisille. Kesäaikaan luontokeskuksessa on vuokrattavana kanootteja, kajakkeja ja soutuveneitä sekä järville että merelle. Rannoilla ja saarissa on tulentekopaikkoja sekä laavuja ja telttapaikkoja yöpymiseen.

  Liikuntaa voi harrastaa myös lähellä kaupungin keskustaa, sillä monipuolisessa urheilupuistossa tekemistä ja lajivaihtoehtoja riittää ympäri vuoden. Golffareille Salossa on kolme kansainväliset mitat täyttävää golfkenttää, joiden pelikaudet ovat Suomen pisimmät.

  – Yöpymiseen voi valita keskustahotellin, tunnelmallisen maatilamajoituksen, oman mökin tai vaikka ”miljoonan tähden majoituksen” taivasalla, Sanna Lammervo luettelee.

Shoppailijan Salo

  Lammervon mukaan Salo sopii hyvin myös shoppailuun.

  – Ostosmatkalaiset saavat asiantuntevaa ja yksilöllistä palvelua lukuisissa keskustan kivijalkaliikkeissä sekä kauppakeskuksissa. Lisäksi etäisyydet ovat lyhyitä, ja auton parkkeeraus pääsääntöisesti maksutonta, toteaa Lammervo. 

 
Kesätorstainen Salon iltatori. Kuva: Salon kaupunki.
  Kesätorstaisin väki kokoontuu torille, sillä suositut Iltatorit kesäkuusta elokuun loppuun tuovat paikalle torimyyjien, lettukahviloiden ja vanhan tavaran myyjien lisäksi kotimaisia huippuesiintyjiä. Lapsillekin on oma kirpputori. 

www.visitteijo.fi

Tutustu historiaan

  Salon rikkaaseen historiaan voi tutustua vierailemalla alueen kartanoissa ja ruukkikylissä sekä monissa museoissa. Kesäisin kannattaa poiketa Suomusjärven, Kiikalan ja Kiskon kotiseutumuseoissa, Perniön ja Halikon museoissa sekä Trömperin kestikievarimuseossa. Halikossa sijaitsevan Kreivinmäen ulkomuseon alueeseen voi tutustua vapaasti ympäri vuoden. Kaupungin keskustassa sijaitsevassa Meritalon museo vie 1900-luvun alun koulutunnelmaan.

  Elektroniikkakaupungin erikoisuuksia ja vanhan ajan glamouria on esillä keväällä 2014 avautuneessa Salon Elektroniikkamuseossa. Museon Loisto Toisto -radionäyttely esittelee 1920–1980-lukujen radiovastaanottimia kidekoneesta stereoihin. 

 

  Uusi televisiovalmistuksen historiasta kertova näyttely avautuu 16.6.2015. Näyttelyssä on televisioita 1950–2000-luvuilta, mustavalkoisista, mulkosilmäisistä kuvaputkitelevisioista litteisiin taulutelevisioihin.

  – Saloran tuotantoon keskittyvän näyttelyn radiot ja televisiot kertovat salolaisen, suomalaisen ja kansainvälisen radio- ja televisiovalmistuksen historiasta, teknisistä innovaatioista, muotoilusta sekä niiden merkityksestä meille, kertoo intendentti Mia Juva.

Monipuolista taidetta Veturitallissa

  Yli 100-vuotiaassa veturitallissa toimivan Salon taidemuseo Veturitallin vuoden 2015 ohjelmiston avaa 31.1.2015 Nick Brandtin kansainvälinen valokuvanäyttely On This Earth, A Shadow Falls. Lontoossa vuonna 1966 syntynyt valokuvaaja kuvaa Afrikan uhattua ja ainutlaatuista villieläinluontoa. 


Leijona ennen myrskyä II, Masai Mara, 2006. Kuva: ©Nick Brandt
Brandt loi uransa Yhdysvalloissa 1990-luvulla valokuvaajana ja lyhytelokuvaohjaajana. Vuonna 1995 Brandt lumoutui Afrikan luonnosta, ja on sen jälkeen omistautunut täysipäiväisesti Afrikan eläinten kuvaamiselle ja luonnonsuojelulle. Ruotsalaisen Fotografiska Museetin tuottama näyttely on esillä 17.5.2015 saakka.

  Toukokuun lopulla avautuva näyttely Kaukainen rakkaus luo kokonaiskuvan suomalaisen kuvataiteilija Leena Luostarisen (1949–2013) tuotantoon varhaisista 1960-luvun lopun teoksista aina viimeisimpään tuotantoon asti. Taiteilija matkusti elämänsä aikana runsaasti ja haki vaikutteita taiteen historiasta. Maalaukset välittävät hänen omaa kokemusmaailmaansa. Maalausten aiheista tunnetuimpia ovat lepäävät kissaeläimet sekä iibislinnut, sfinksit ja kukat. Lokakuun alkupäiville avoinna olevan näyttelyn kuraattorina on piispa Arseni.

  Syksyllä Veturitalliin saapuu Finnish Contemporaries, New Narrative and Reader -suomalaisen nykytaiteen näyttely, joka on kesällä esillä Manchesterissa. Näyttelyyn osallistuu 13 eri alojen nuorta kuvataiteilijaa, Erno Enkenberg, Sami Havia, Pauliina Kaasalainen, Laura Konttinen, Teemu Korpela, Sampo Malin, Niina Mantsinen, Karoliina Paappa, Sami Parkkinen, Tiina Pyykkinen, työpari Maria Teeri & Janne Nabb sekä Taneli Rautiainen ja Camilla Vuorenmaa. Kuraattorina toimii FM Laura Köönikka Finnish Art Agencysta. Näyttely on Veturitallissa 17.10.2015–17.1 2016.

www.salomus.fi
ww.salontaidemuseo.fi

Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »