Nro 1-2015
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuninkaantie, Salo, Muurla, Muurlan Lasitehdas, ostos, tehtaanmyymälä, leipomo, ravintola, kahvila

KuninkaantieMuurlan Lasitehdas 
 – perinteitä ja uusinta uutta

Perinteinen lasinpuhallus ja moderni muotoilu yhdistyvät Muurlassa. Lasitehtaalla toimii tehtaanmyymälän lisäksi ravintola ja oma leipomo.


  Muurla sijaitsee kätevästi Helsingin ja Turun välisen päätien varrella, ja se on toiminut tutulla paikallaan jo vuodesta 1974. Valikoimissa on käyttö-, sisustus- ja lahjatavaroita. Arkipäivisin pääsee myös seuraamaan tehtaan lasinpuhaltajien eri työvaiheita.

Muodikas emali yksi suosikeista

  – Muurlan yhdeksi supersuosikiksi on noussut nostalginen emali. Meillä on kehitetty lähes unohtuneesta emalista teknisesti nykyaikainen, tiukimmat kansainväliset elintarvikevaatimukset täyttävä tuotesarja, kertoo Muurlan Lasin toimitusjohtaja Anne-Maria Laakso-Uoti.

  Emali toimii Muurlan oman suunnittelun esimerkkinä siitä, kuinka perinteinen materiaali voidaan herättää asiakkaiden suosioon uusilla ideoilla ja korkealaatuisella teknisellä tuotanto-osaamisella.

  Uusien emaliastioiden muotoilusta sekä niiden kuoseista ja värimaailmoista vastaavat suunnittelijat Noora Eerikäinen ja Kata Nowak-Kiminki. He yhdistävät moderneihin astioihin nostalgisen hengen.

  – Emalituotteitamme voi käyttää sähköhellalla, keraamisella ja induktioliedellä sekä uunissa ja avotulella. Ne kestävät myös konepesun, Anne-Maria Laakso-Uoti lupaa.

Merkit Muumeista Kamuihin

  Tehtaanmyymälän monipuolinen valikoima tarjoaa mielenkiintoisia tuotteita niin kattamiseen, keittiöön kuin sisustamiseenkin. Tarjolla on myös muun muassa koruja ja lemmikkieläintuotteita.

  Muurlan oman tuotemerkin lisäksi tarjolla on monia huippumerkkejä, kuten Muumit, Angry Birds, Ristomatti Ratia, Tommy Tabermann, Art Viilu…   Tove Janssonin rakastetut hahmot elävät tuotteissa kestosuosikkeina. Muurlan lemmikkituotesarjassa seikkailee sarjakuvamaailmasta tuttu Kamut, kansainväliseltä nimeltään Mutts. 

  Laakso-Uoti paljastaa, että Muurla on juuri tehnyt sopimuksen Astrid Lindgrenin hahmojen lisensoinnista, joten keväällä 2015 Muurlan tuotteissa alkaa seikkailla myös Peppi Pitkätossu ja Vaahteramäen Eemeli.

Kotiruokaa, luomulihaa

  – Muurlan ravintolassa kokeillaan aina uutta ja tarjoillaan ruokailijoille elämyksiä. Sesongin herkut ja lähiruoka ovat keittiömestarillemme ykkösasia, vakuuttaa Laakso-Uoti. Hänen mukaansa perinteinen kotiruoka saa kiitosta, ja listan kärkeen nousee lähilihatilan liha. Hereford-burger on yksi talon suosituimmista annoksista.

  Vihannekset tulevat läheltä ja aina taatusti tuoreina. Keittiössä käytetäänkin pääasiassa kotimaisia raaka-aineita, erityisesti suositaan lähialueen pienviljelijöiden tuotteita.

  – Meille tuttuja raaka-aineita ovat myös itse poimitut sienet ja marjat, jotka ovat lähiruokaa parhaimmillaan, iloitsee Anne-Maria Laakso-Uoti.

Leipomo talon tuoksuva keskus

  Uunituore, itse leivottu leipä ja leivonnaiset ovat Muurlan ylpeys. Koko henkilökunta on käynyt tukholmalaisen Restaurangakademienin kuuluisan Jan Hedhin opissa ja soveltaa taitojaan omassa huippuvarustellussa keittiössään.   Muurlan uuneissa valmistuu muun muassa ruis- ja vehnäjuureen leivottua maalaisleipää sekä saaristolaisleipää. Lämpimäisiä voi ostaa myös kotiin viemisiksi.

  – Suosittelen tutustumaan myös oman leipomomme monipuoliseen kahvileipävalikoimaan, Laakso-Uoti vinkkaa.

Ryhmämatkalaiset tervetulleita

  Tehtaanmyymälässä on tilaa noin sadalle hengelle. Lisäksi terassipaikkoja on 60 vieraalle. Muurlan pysäköintialueen ja saniteettitilojen suunnittelussa ryhmämatkalaisten tarpeet on otettu erityisesti huomioon. Ostosneliöitä on kaikkiaan 1 200.   Ennakkoon ilmoittautuneille ryhmämatkalaisille tarjotaan merkittäviä etuja. Vähintään 15 hengen ryhmäläiset saavat ylimääräisen 20 prosentin ryhmäalennuksen kaikista tuotteista ja vielä 15 prosentin alennuksen kahvilatuotteista. Matkanjohtajia muistetaan kiitoslahjalla.

Muurla toiminnan sydän

  Muurlan lasitehdas on perustettu vuonna 1974, ja heti alusta alkaen keskiössä on ollut oma tuotanto ja suunnittelu. Perustajakuusikkoon kuuluivat Jaakko Uoti, insinööri Juhani Ruuskanen, DI Kalevi Lystimäki, lasinpuhaltajat Pertti ja Olli Kähönen sekä suunnittelija Tauno Wirkkala.

  Monet Kähösen veljesten suunnittelemat käsityöt ja suupuhalletut linnut ovat edelleen yhtiön tuotannossa Muurlan lasitehtaalla. Yhtiön omat lasinpuhaltajat vastaavat edelleenkin lasituotteiden tuotekehityksestä.

  Muurlan jälleenmyyjiä on eri puolilla Suomea ja vienti vetää Pohjoismaita, Japania ja Etelä-Koreaa myöten. Muurlan tehtaanmyymälä kuitenkin vastaa noin viidesosasta yrityksen koko myynnistä.

Luonto vahva innoittaja

  Muurlan lasitehtaan tuotantoprosessissa ympäröivällä luonnolla on aina ollut oma roolinsa innoittajana alkaen suunnittelusta ja jatkuen korkealaatuiseen ja ympäristöystävälliseen tuotantovaiheeseen. Takeena tästä ovat Muurlan tuotteiden lyijyttömyys ja kierrätettävät pakkaukset.

www.muurla.com

Tekstin kirjoittiMaiju Junko


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »