Nro 1-2015
Luokittelu: Lappi ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Rovaniemi, Arktikum, Lapin maakuntamuseo, Pohjoiset keinot, Arktinen keskus, Lappi, tiedekeskusnäyttely, Muuttuva Arktis, Wir waren Freunde - olimme ystäviäArktikum on portti pohjoiseen

Rovaniemellä sijaitseva Arktikum-talo on suosittu nähtävyys ja kulttuurikohde, joka kätkee sisäänsä museon ja tiedekeskuksen sekä modernin kokous- ja kongressitalon. Mielenkiintoisia näyttelyitä vierailijoille tarjoavat Arktikumissa toimivat Lapin maakuntamuseo ja Arktinen keskus.


  Arktikum on hyvä lähtöpiste matkalla pohjoiseen.

  – Meiltä saa tarvittavan taustatiedon niin Lapista kuin arktisesta alueestakin, ja sen turvin on sitten helpompi lähteä tutustumaan tähän erikoislaatuiseen alueeseen, toteaa Arktikumin toimitusjohtaja Hannele Koskiniemi.

  Arktikumiin tullaan sisään talon eteläpäässä sijaitsevasta puolikaaren muotoisesta uudisrakennuksesta. Sen jatkona on pitkänomaisen talon näkyvin osa, 172 metriä pitkä lasiputki, joka johdattaa vieraat fyysisestikin kohti pohjoista. Vaikuttavassa rakennuksessa on hyödynnetty runsaasti luonnonmateriaaleja.   Arktikumin näyttelyt esittelevät mielenkiintoisella ja monipuolisella tavalla Suomen Lappia ja arktisia alueilta. Näyttelyt on sijoitettu maan alle, aivan kuten pohjoisen eläimet suojautuvat lumen alle arktisessa talvessa.

Lappilaisten elämää

  Lapin maakuntamuseon perusnäyttely Pohjoiset keinot esittelee laajasti pohjoisen ihmisen ja luonnon selviytymistarinaa. Näyttelyssä on eroteltu kolme aluetta, Rovaniemi, Peräpohjola ja Ylä-Lappi. Näyttelysalien aiheet johdattavat muinaisuudesta nykyaikaan valottaen kulttuurikehityksen syitä ja seurauksia. Näyttelyssä voi tutustua kymmeniin lappilaisiin pienoistarinoihin laajojen dioraamojen, pienoismallien, kuvakollaasien, filmi- ja äänimaailman, karttojen ja näyttöpäätteiden avulla. Nähtävänä on myös satoja kulttuuriesineitä ja kymmeniä pukuparsia sekä Lapin luonnon tunnusomaisin kasvi- ja eläinmaailma.

Lappilaisten mailla

  Arktikumissa toimiva Lapin yliopiston Arktinen keskus on arktisen osaamisen keskus, joka tekee huipputasoista tutkimusta, kouluttaa arktisten kysymysten osaajia sekä välittää tietoa arktisesta alueesta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta.

  Arktisen keskuksen tiedekeskusnäyttely Muuttuva Arktis esittelee pohjoisten alueiden olosuhteita, luontoa, kulttuureja ja ääriolosuhteisiin sopeutumista sekä monitieteellistä arktista tutkimusta kiinnostavalla ja interaktiivisella tavalla. Näyttelyssä tuodaan esille pohjoisten alueiden kohtaamia muutoksia, kuten ilmastonmuutosta ja alkuperäiskansojen asemaa muuttuvassa maailmassa. 

 

  Yksi perusnäyttelyn vetonauloista on revontuliteatteri, jossa voi seurata kattoon heijastettavaa kolmiulotteista revontulianimaatiota. Näyttelyssä on myös kylmähuone, jossa on ympäri vuoden jäätä. Vaihtuvat erikoisnäyttelyt esittelevät arktisen tieteen saavutuksia, pohjoista luontoa ja alueesta kertovaa taidetta. Lisätietoa kiinnostuneille tarjoaa Arktisen keskuksen kirjasto, joka tuo arktista tietoa kaikkien kiinnostuneiden saataville.

  Arktikum-talo on avoinna ympäri vuoden. Näyttelykierroksen jälkeen kannattaa poiketa kahvilla Arktikum Caféssa ja ostoksilla Arktikum Shopissa, josta voi ostaa tuliaisiksi aitoja lappilaisia käsitöitä.

www.arktikum.fi 

Saksalaisten ja suomalaisten kohtaamisia Lapissa 1940–1944
"WIR WAREN FREUNDE – OLIMME YSTÄVIÄ"


Eine Kleine Finnin. Vuoristojääkäri Kurt Pawlatan valokuva-albumi. Lapin maakuntamuseo.
Saksalaiset ja 1940-luku 

  Keväällä 2015 Arktikumissa avautuu Lapin maakuntamuseon omana tuotantona toteutettu erikoisnäyttely ”WIR WAREN FREUNDE – OLIMME YSTÄVIÄ”, joka kertoo saksalaisten ja suomalaisten kohtaamisista Lapissa vuosina 1940–1944. 

  Vuoden 1940 syksyllä lappilaiset ihmettelivät kotiseuduilleen yllättäen ilmestyneitä komeita, univormuihin pukeutuneita saksalaisia sotilaita, jotka ottivat vähitellen käyttöönsä rakennukset ja kentät. Tästä alkoi suomalaisten ja saksalaisten neljä vuotta kestänyt yhteiselo, joka päättyi dramaattisesti Lapin tuhoutumiseen syksyllä 1944. 

  Sodan aikaan Lapin alueella oli noin 210 000 saksalaista, joita yksistään Rovaniemen alueella oli arviolta 6 000, eli lähes yhtä paljon kuin paikallista väestöä. Rovaniemestä kehittyikin Saksan 20. Vuoristoarmeijan hermokeskus, jossa sijaitsivat päämaja, esikunnat ja lukuisat parakkileirit kasinoineen ja vankileireineen. 

  Alkuun nämä vierasta kieltäkin puhuvat tulijat kummastuttivat paikallisia, mutta vähitellen kohtaamisista tuli arkipäivää. Heidän kanssaan tehtiin kauppaa, ja osa oli heillä töissä. Saksalaisten kanssa ystävystyttiin ja vietettiin yhteisiä iltoja. Aseveljeyden ystävyyssidettä syvennettiin myös kulttuuri- ja urheilutapahtumilla. 

   Näyttelyn valokuvat ja esineistö on pääosin koottu Lapin maakuntamuseolle vuosien varrella tulleista lahjoituksista, mutta mukana on myös ennen näkemättömiä kotialbumien kuvia sekä Vuoristoarmeijan miesten otoksia. Rintaman takana, Rovaniemellä otetuissa valokuvissa sota näyttää olevan kaukana. Kuvien erityislaatuisuutta korostaa se, että ne ovat arkisissa tilanteissa tallennettuja hetkiä.

  Näyttelyn avajaisia vietetään Lapin sodan päättymisen 70-vuotismuistopäivänä 27.4.2015 ja se on esillä 10.1.2016 asti.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »