Nro 1-2015
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Riihisaari, Savonlinnan maakuntamuseo, Metsähallitus, Höyryt Saimaalla, Saimaan luontonäyttely


Riihisaari sijaitsee Olavinlinnan kupeessa. Kuvat: Savonlinnan maakuntamuseo

Höyrylaivojen matkassa 
saimaannorpan synnyinsijoilla

Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen ylläpitämä, Olavinlinnan kupeessa sijaitseva Riihisaari on Saimaan järviseudun kulttuurihistorian koti. Entisajan eloa Saimaan rannoilla kuvaavan perusnäyttelyn lisäksi esillä on lukuisia vaihtuvia näyttelyitä. 7.11.2014–15.11.2015 Riihisaaressa ihastuttaa Höyryt Saimaalla – museolaivojen juhlavuoden näyttely.


  Höyryt Saimaalla -näyttelyssä esillä ovat 110-vuotias matkustajalaiva s/s Savonlinna, 140 vuotta täyttänyt höyrykuunari s/s Salama sekä 100-vuotias tervahöyry s/s Mikko. Näyttelyssä hyödynnetään runsaasti elävää kuvaa, ja tunnelmaa luovat myös Savonlinnan Taidelukion oppilaiden akvarellityöt.

  Näyttely alkaa filmillä, jossa s/s Mikko saapuu Oravin satamaan.

  – Tervahöyry tarkoittaa puurunkoista, omalla koneella varustettua höyrylotjaa, jonka ulkopinta on suojattu tervalla. Samantyyppisiä laivoja on toki olemassa, mutta koska muut vastaavat alukset ovat metallikylkisiä, on Mikko ainoa aito tervahöyry koko maailmassa, kertoo näyttelymestari Anssi Taskinen.

Vierailulle museolaivan hyttiin

  Höyryt Saimaalla -näyttely on toteutettu yhteistyössä Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston sisustusalan opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Museorakennuksen toiseen kerrokseen on luotu kullekin museolaivalle ominainen hytti pienintä yksityiskohtaa myöten. Salamaa edustaa tupakkasalonki, ja Savonlinnasta esillä on alkuperäisten mittojen mukainen matkustajahytti. Mikon ohjaamossa voi kokea miltä Saimaan upeat järvimaisemat näyttävät kapteenin ruorin takaa. 


Museolaiva s/s Mikko risteilee syksyyn saakka. Kuva: Savonlinnan maakuntamuseo.
  Museolaiva ei suinkaan tarkoita vitriinissä makaavaa, vesille kelpaamatonta alusta. Entisajan tyyliin koivuhaloilla kulkevat s/s Savonlinna ja s/s Mikko risteilevät joka kesä, joten kenen tahansa on mahdollista päästä ikimuistoiselle tervahöyryristeilylle saimaannorpan kotivesille. S/s Savonlinna risteilee kaupungin satamasta, ja muut museolaivat ovat ankkuroituna Riihisaareen. Alukset ovat avoinna vierailijoille toukokuusta syyskuuhun. Aluksia voi vuokrata tilauskäyttöön, ja vihkitilaisuuksien myötä on aluksilla purjehdittu myös avioliiton satamaan.

Sankaritarinoita tosielämästä

  Riihisaari on kotisatamana myös höyryhinaaja s/s Ahkeralle, joka on nimensä ansainnut. Vuonna 1898 s/s Salama upposi s/s Ilmarin törmättyä sen kylkeen. Ilmari jatkoi matkaansa, mutta lähistöllä seilannut Ahkera kiirehti pelastamaan vaaraan ajautuneet matkustajat ja henkilövahingoilta vältyttiin. Salama makasi Saimaan pohjassa yli 70 vuoden ajan, kunnes se vuonna 1970 saatiin vihdoin nostettua ylös ja entisöityä osaksi Savonlinnan museolaivastoa.

  Museon tiloihin on rakennettu ”pallo-Saimaa”, jossa pienet näyttelyvieraat saavat peuhata. Leikkikaveriksi teetettiin Ahkeran näköispehmolelu.

  – Pehmolelusta tuli niin suuri ja komea, että se juuri ja juuri mahtuu pallo-Saimaaseen, Taskinen naurahtaa. 


Pehmo-Ahkera "pallo-Saimaassa".
  – Tavoitteenamme on luoda lasten museovierailusta positiivinen ja unohtumaton kokemus, joka innostaisi lähtemään museoretkelle toistekin.

Nestorinpäivä on saimaannorpan syntymäjuhla

  Metsähallituksen ylläpitämä Saimaan luontonäyttely on yksi Riihisaaren mielenkiintoisista tutustumiskohteista. Näyttely esittelee Saimaan monipuolista luontoa, ja erityisesti suojeltua saimaannorppaa. Museon ja Metsähallituksen voimin järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten helmikuun lopulle sijoittuva Nestorinpäivä.

  – Nestorinpäivänä juhlistetaan kuuttien syntymää ja julistetaan saimaannorpille pesimärauha, kertoo Riihisaaren asiakkuusvastaava Anne Väänänen.

  Syksyisin yhteistyönä järjestetään suurta suosiota kerännyt opastettu Lepakkoretki, jolloin Riihisaaren ja Olavinlinnan ympäristö täyttyy lepakkobongareista. Riihisaaressa on tarjolla myös retkeilyneuvontaa lähiseudun kansallispuistoihin ja luonnonsuojelualueille.

  Savonlinnan maakuntamuseon ja Metsähallituksen tiiviin yhteistyön tavoitteena on sulauttaa alueen luonto ja kulttuurihistoria yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Tulevaisuudessa myös museon perusnäyttely toteutetaan yhdessä, ja Riihisaari tunnetaan nimellä Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus.

Savonlinnassa tapahtuu ympäri vuoden

  Riihisaari on osa Wanhan Savonlinnan toimijoiden verkostoa. Aktiivisten toimijoiden ansiosta Savonlinnassa riittää nähtävää ja koettavaa koko vuodelle. Tärkeimpiä yhteisiä tapahtumia ovat heinäkuinen Pyhän Olavin päivä, Wanhan Savonlinnan joulunavaus sekä Olavinlinnan ja Riihisaaren loppiaistapahtuma.

  Syksyllä 2014 yhteistyössä järjestettiin myös Savonlinnan ensimmäiset keskiaikamarkkinat


Taistelunäytös Keskiaikamarkkinoilla. Kuva: Savonlinnan maakuntamuseo.
  – Keskiaikaisten asusteiden, ruoan ja turnajaisten täydentämä tapahtuma oli mahtava elämys, Anne Väänänen kehuu. Suosion myötä keskiaikamarkkinoista syntyikin uusin vuosittainen perinne Savonlinnan tapahtumarikkaaseen kulttuuritarjontaan.

www.savonlinna.fi/riihisaariTekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »