Näissä tiloissa toimi talvi- ja jatkosodan aikana Suomen puolustusvoimien Päämaja. Museossa voi tutustua Mannerheimin työhuoneeseen, Päämajan toimintaan ja sotavuosien keskeisiin tapahtumiin. Museon vuoden 2015 vaihtuva erikoisnäyttely
Sodasta rauhaan – Suomi 1944–1945 kertoo maamme poliittisen elämän kiihkeistä vaiheista ja dramaattisista käänteistä.
Päämajamuseoon kuuluvat myös kesäisin ja tilauksesta avoinna oleva jatkosodan aikainen päämajan
viestikeskus Lokki, joka toimi Naisvuoren luolassa, sekä
Mannerheimin salonkivaunu, joka on avoinna yleisölle vain puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta, joka on myös Mannerheimin syntymäpäivä.
Taidemuseossa tyylilajista toiseen
Mikkelin taidemuseossa on tänä vuonna pysyvien näyttelyjen lisäksi mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyjä. Kevätkauden avaa valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetun taidemaalari
Ville Löppösen (s. 1980) laaja yksityisnäyttely
Ville Löppönen – Maalari ikonin ja maiseman välissä, joka on esillä 27.2.–10.5.2015.
Taidemuseon kesänäyttely on nimeltään
Hullu luovuus – Nyrjähtänyttä suomalaista sarjakuvahuumoria. Vapaana toimittajana ja kriitikkona työskentelevä
Ville Hänninen kuratoi näyttelyä, jossa kymmenkunta erilaisella tavalla erikoista taiteilijaa esittelee suomalaisen sarjakuvan salaisen reseptin: hullun luovuuden.
Jussi Tukiainen: Laiva. Kuva: Pekka Lammela.
Arte Povera – Jussi Tukiainen -näyttely osoittaa, että toisen romu on toisen aarre. 18.9.–15.11. esillä olevassa näyttelyssä on vuonna 1937 syntyneen kuvataiteilijan teoksia, joissa jätteistä muokkautuu humoristisia, ironisia ja satiirisia esinekollaaseja, joiden osat ei ole sitä miltä ensi silmäykseltä näyttää.
Taidemuseon yläkertaan rakentuu 26.9.2015 avautuva näyttely
Saareen. Lapsille suunnattu taideseikkailu alkaa veneestä, vie veden alle, sukelluskelloon ja lopulta saareen. Suomalaisten kirjailijoiden saarikertomukset ja merelliset tarinat heräävät eloon eri taiteenalojen ammattilaisten luomassa kokonaisvaltaisessa ja moniaistisessa taidemaailmassa 14.2.2016 asti.
Vuoden viimeinen näyttely on kattava läpileikkaus tunnetun graafikon
Kari Piipon julistetaiteesta lähes 50-vuotisen uran ajalta. 27.11.2015–14.2.2016 nähtävänä olevassa näyttelyssä on esillä myös Kari Piipon luomia tunnuksia, postimerkkejä, piirroksia ja kuvituksia.
Päähineitä Suur-Savon museossa
Otavankadulla sijaitseva
Suur-Savon museo on Mikkelin kaupungin kulttuurihistoriallinen museo, jonka kesänäyttely on nimeltään
Pääasia – päähineitä museon kokoelmasta. Päähine kertoo kantajansa sosiaalisesta asemasta, uskonnosta ja yleisestä tapakulttuurista. Näyttelyssä on päähineitä Suur-Savon museon kokoelman lisäksi myös yksityiskokoelmista.
Kesäaikaan voi tutustua myös keskellä Porrassalmenkatua sijaitsevaan ja Mikkelin museoihin kuuluvaan
Kivisakastiin, jossa on esillä kirkollisia museoesineitä.
www2.mikkeli.fi/fi/museot