Nro 1-2015
Luokittelu: Savo ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Mikkelin museot, Päämajamuseo, viestikeskus Lokki, Mannerheimin salonkivaunu, Mikkelin taidemuseo, Suur-Savon museo, Kivisakasti


Mikkelin taidemuseon lapsille suunnattu taideseikkailu päättyy nimensä mukaisesti saareen. Kuva: Juuso Laatio.

Monipuolinen museovuosi Mikkelissä

Mikkelin kaupungin museoiden vuoden 2015 näyttelyissä on luvassa niin sotahistoriaa, sarjakuvia, ITE-taidetta kuin julisteistakin.


  Suuren koulurakennuksen toisessa päädyssä sijaitseva Päämajamuseo on muutaman remonttivuoden jälkeen taas avoinna yleisölle.


Päämajamuseo.
 Näissä tiloissa toimi talvi- ja jatkosodan aikana Suomen puolustusvoimien Päämaja. Museossa voi tutustua Mannerheimin työhuoneeseen, Päämajan toimintaan ja sotavuosien keskeisiin tapahtumiin. Museon vuoden 2015 vaihtuva erikoisnäyttely Sodasta rauhaan – Suomi 1944–1945 kertoo maamme poliittisen elämän kiihkeistä vaiheista ja dramaattisista käänteistä.

  Päämajamuseoon kuuluvat myös kesäisin ja tilauksesta avoinna oleva jatkosodan aikainen päämajan viestikeskus Lokki, joka toimi Naisvuoren luolassa, sekä Mannerheimin salonkivaunu, joka on avoinna yleisölle vain puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta, joka on myös Mannerheimin syntymäpäivä.

Taidemuseossa tyylilajista toiseen

  Mikkelin taidemuseossa on tänä vuonna pysyvien näyttelyjen lisäksi mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyjä. Kevätkauden avaa valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetun taidemaalari Ville Löppösen (s. 1980) laaja yksityisnäyttely Ville Löppönen – Maalari ikonin ja maiseman välissä, joka on esillä 27.2.–10.5.2015.

  Taidemuseon kesänäyttely on nimeltään Hullu luovuus – Nyrjähtänyttä suomalaista sarjakuvahuumoria. Vapaana toimittajana ja kriitikkona työskentelevä Ville Hänninen kuratoi näyttelyä, jossa kymmenkunta erilaisella tavalla erikoista taiteilijaa esittelee suomalaisen sarjakuvan salaisen reseptin: hullun luovuuden. 

 
Jussi Tukiainen: Laiva. Kuva: Pekka Lammela.
  Arte Povera – Jussi Tukiainen -näyttely osoittaa, että toisen romu on toisen aarre. 18.9.–15.11. esillä olevassa näyttelyssä on vuonna 1937 syntyneen kuvataiteilijan teoksia, joissa jätteistä muokkautuu humoristisia, ironisia ja satiirisia esinekollaaseja, joiden osat ei ole sitä miltä ensi silmäykseltä näyttää.

  Taidemuseon yläkertaan rakentuu 26.9.2015 avautuva näyttely Saareen. Lapsille suunnattu taideseikkailu alkaa veneestä, vie veden alle, sukelluskelloon ja lopulta saareen. Suomalaisten kirjailijoiden saarikertomukset ja merelliset tarinat heräävät eloon eri taiteenalojen ammattilaisten luomassa kokonaisvaltaisessa ja moniaistisessa taidemaailmassa 14.2.2016 asti.

  Vuoden viimeinen näyttely on kattava läpileikkaus tunnetun graafikon Kari Piipon julistetaiteesta lähes 50-vuotisen uran ajalta. 27.11.2015–14.2.2016 nähtävänä olevassa näyttelyssä on esillä myös Kari Piipon luomia tunnuksia, postimerkkejä, piirroksia ja kuvituksia.

Päähineitä Suur-Savon museossa

  Otavankadulla sijaitseva Suur-Savon museo on Mikkelin kaupungin kulttuurihistoriallinen museo, jonka kesänäyttely on nimeltään Pääasia – päähineitä museon kokoelmasta. Päähine kertoo kantajansa sosiaalisesta asemasta, uskonnosta ja yleisestä tapakulttuurista. Näyttelyssä on päähineitä Suur-Savon museon kokoelman lisäksi myös yksityiskokoelmista.

  Kesäaikaan voi tutustua myös keskellä Porrassalmenkatua sijaitsevaan ja Mikkelin museoihin kuuluvaan Kivisakastiin, jossa on esillä kirkollisia museoesineitä.

www2.mikkeli.fi/fi/museotTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »