Nro 1-2015
Luokittelu: Savo ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Mäntyharju, WHD Gård, Woikoski, automuseo


WHD Gårdin automuseon kokoelma on harvinaisen laaja. Sen vanhimmat autot ovat 1920-luvulta. Kuvat: WHD Gård


Kun Woikosken isäntä auton osti…

Pala suomalaista teollisuushistoriaa avautuu Etelä-Savon sydämessä Mäntyharjulla. WHD Gårdin noin vuosi sitten avatun automuseon kokoelma on yksi Pohjoismaiden kattavimmista.


  Nurmaan kylän maalaismaisemassa, 22 kilometrin päässä Mäntyharjun keskustasta sijaitseva WHD Gårdin automuseo johdattaa kävijän 1900-luvun alun teollistumisen aikaan ja kaasuntuottaja Woikoski Oy:n kehittymisen alkuvuosiin. Woikosken ja suomalaisen teollisuuden historiaa esitellään noin 50 auton avulla, joista suuri osa liittyy jollain tavalla Woikosken yrityshistoriaan.

Suvullinen autoharrastajia

  Woikosken perustajasuku Palmbergien miehet ovat kautta aikojen olleet innokkaita automiehiä. WHD Gårdin automuseon kokoelma on Woikosken hallituksen nykyisen puheenjohtajan ja vankkumattoman autoharrastajan Claes Palmbergin kokoama ja siinä näkyy hyvin rakkaus autoihin. Yhden miehen harrastuksesta on syntynyt ainutlaatuinen pala kulttuuri- ja suomalaisen teollisuussuvun perhehistoriaa.

  Kyseessä ei ole vain kokoelma mitä tahansa autoja, vaan suurin osa museossa näytillä olevista autoista liittyy jollain tavalla yrityksen historiaan. Monet autoista ovat palvelleet yhtiön työkaluina, joilla on aikoinaan tehty pitkiä matkoja yhtiön kasvattamiseksi. Kokoelmasta löytyy myös useita eläintarhanajojen kilpureita, joista osa on todellisia harvinaisuuksia. Kyseessä on harvinaisen laaja kokoelma, jonka vanhimmat autot ovat 1920-luvulta.   Automuseo on avoinna ryhmille tilauksesta, mutta myös kaikille avoimia näyttelypäiviä järjestetään vuoden aikana. Opastetuilla kierroksilla kävijöille kerrotaan tarinoita kustakin autosta ja miten ne ovat liittyneet Woikoskeen ja Palmbergien sukuun. Kierroksilla saakin hyvän kuvan paitsi Woikosken kehittymisestä, koko Suomen teollisuushistoriasta pienoiskoossa.

Kehittyvä museo

  WHD Gårdin automuseo kehittyy jatkuvasti. Tänä keväänä museoon valmistuu ulkonäyttely, jossa esillä on Woikosken tilalla käytössä olleita vanhoja traktoreita, vanhimmat niistä ovat 1930-luvulta.

  Myös autokokoelma kasvaa, sillä Clas Palmberg etsii jatkuvasti uusia Woikosken historiaan liittyviä autoja ja moottoripyöriä lisättäviksi kokoelmiin. Viimeisin lisäys on vuoden 1927 mallin Packard, joka on aikoinaan kulkenut vedyllä. Vastaava auto on aikoinaan ajellut myös Woikosken teillä. Vedyn käyttö polttoaineena ymmärrettiin jo 1930-luvulla, ja Woikoskella on vedyn tuotannosta yli sadan vuoden kokemus. Yhtiöllä on nykyisin myös oma vedyn tankkausasema.

Automuseon avoimet yleisöpäivät alkuvuonna 2015
21.2. / 1.5. / 6.6. / 27.6. / 4.7. / 11.7. / 18.7. / 25.7. / 1.8. / 8.8. 
Automuseossa vierailevat voivat yöpyä WHD Gårdin tasokkaassa GuestHousessa ja tilausravintolat palvelevat isoja ja pieniä ryhmiä.
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »