Nro 1-2015
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Tampere, museokeskus Vapriikki, pyhiinvaellus, Kivimuseo


British Museumin relikvaario eli pyhäinjäännöslipas. Kuva. Tampereen museot.

Suomalaisten pyhiinvaeltajien matkassa

Pyhiinvaellus on vuosituhansia vanha tie etsiä Jumalaa ja ilmaista omaa uskoaan. Museokeskus Vapriikissa avautuu 30.1.2015 uutuusnäyttely Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla, joka seuraa vaeltajien taivalta Suomen ja Pohjoismaiden pyhiinvaelluskohteisiin sekä aina tunnetun maailman ääriin Roomaan, Santiago de Compostelaan ja Jerusalemiin asti.


  Keskiajalla pyhiinvaellukselle lähti vuosittain jopa puolet Euroopan aikuisväestöstä, ja se kuului normaalina suorituksena ihmisten elämään. Kristityistäkin lähes jokainen osallistui ainakin kerran elämässään pyhiinvaellukselle. Pyhiinvaeltajien käyttämä asu erotti heidät muista matkalaisista. Matkan tarkoituksena oli osoittaa kunnioitusta, avunpyyntöjä tai kiitollisuutta tiettyä pyhimystä kohtaan. Lähtöön vaikuttivat myös kirkon opetukset, aneet ja syntien anteeksi anominen. Vaikka matkanteko oli vaivalloista ja toisinaan jopa vaarallista, tien päälle houkutti myös seikkailunhalu, pyhiinvaelluskirkkojen ja pyhäinjäännösten hienous sekä arjesta irtaantuminen.   Vapriikin näyttelyssä selviää, miten tavallinen keskiajan suomalainen pystyi jättämään kaiken ja vaeltamaan pyhiin läpi Euroopan. Näyttelyn esineistöön kuuluu keskiajan suomalaisten pyhiinvaeltajien matkamuistoja, kirkkojen pyhimysveistoksia ja reliikkejä. Täydennystä näyttelyyn on saatu Ruotsin, Norjan ja Tanskan kansallismuseoista. Näyttelyssä on mukana myös British Museumin loistokkaita esineitä, joiden kaltaisia suomalaiset vaeltajat ovat voineet kohdata matkoillaan Euroopan halki.

Nykyajan pyhiinvaeltajat

  Viime vuosina pyhiinvaellus on alkanut jälleen kiinnostaa ihmisiä, ja eripituisille pyhiinvaelluksille lähdetään yksin tai ryhmissä kokemaan jotain pyhää tai etsimään itseään. Matkaa tehdään perinteiseen tapaan jalkaisin tai vaikkapa pyöräillen, meloen tai hiihtäen.

  Vapriikin näyttelyn lopuksi tutustutaan nykyajan pyhiinvaelluksiin. Näyttelyssä toivioretkeläiset voivat jakaa kuviaan, muistojaan ja kokemuksiaan. Näyttelyyn liittyy myös eri-ikäisille soveltuvaa monipuolista oheisohjelmaa.

Yksi lippu – 14 näyttelyä

  Vapriikin uusi Luonnontieteellinen museo avautuu puolet aiempaa suurempana 27.3.2015. Joulukuussa Vapriikissa avautui myös Kivimuseo, joten vuonna 2015 Vapriikissa näkee peräti 14 näyttelyä yhdellä pääsylipulla. Lisäksi Vapriikissa on museoravintola, kauppa ja kokoustiloja, joten oheispalvelut ovat kattavat. 


Kivimuseon noin 7000 kohdetta on koottu yli 80 maasta. Kuva: Reetta Tervakangas.
  – Meillä on nyt nähtävää aivan jokaiselle, ja etenkin perheille olemme oiva matkakohde, sillä täällä on kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille, toteaa Vapriikin viestintäsuunnittelija Tähtitalvikki Poikajärvi. Hän kertoo, että tällä hetkellä lapsiperheiden suosikit ovat Aika leikkiä -näyttely, Luonnontieteellinen museo ja Jääkiekkomuseo

  – Mutta veikkaanpa, että Kivimuseosta tulee uusi suosikki – aarteet ovat sen verran upeita, hehkuttaa Poikajärvi. Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »