Nro 1-2015
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Forssan museo, Kehräämöalue, Kirjavan kankaan kaupunki, tehtaankoulu, Yhtiönpuisto, Forssan Luonnonhistoriallinen museo, Elävienkuvienteatteri, Ronttismäen tehtaalaismuseo


Forssan historiallista Kehräämöaluetta. Kuvat: Forssan museo.

Forssan elämänmakuista historiaa

Loimijoen rannalla, Forssan historiallisen Kehräämöalueen vanhassa tiilisessä puuvillamakasiinissa toimii Forssan museo, joka kertoo Forssan tehdasyhteisön kasvusta ja elämästä.


  Vuonna 2013 uusittu museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki valottaa Forssan tehdaskylän tarinaa 1800-luvun alusta 1900-luvun lopulle. Näyttely rakentuu museoesineistä ja valokuvista, Forssaa koskevasta historiatiedosta ja yksittäisten ihmisten tarinoista.

  – Näyttely on kaunis, nykyaikainen ja perinteinen yhtä aikaa. Näyttelyarkkitehti Taina Väisänen teki hienoa työtä, kehuu museonjohtaja Kati Kivimäki.

  – Halusimme näyttelystä kauniin, viihdyttävän ja koskettavan – sekä tietysti anniltaan rikkaan. Halusimme siihen runoutta ja huumoria. Halusimme, että lapsetkin viihtyvät, Kivimäki kertoo.

  Museo onnistui tavoitteissaan, sillä kiitosta on tullut niin kävijöiltä kuin museoalan ammattilaisilta, ja se sai Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2014 myönnetyn Vuoden museo -palkinnon ja kisaa nyt Vuoden 2015 Eurooppalainen museo -palkinnosta.

Katsottavaa ja kosketeltavaa

  Museon vanhat esineet on sijoitettu vitriineihin ihasteltaviksi ja ihmeteltäviksi. Näyttelyssä pääsee myös kokeilemaan ja ottamaan näppituntumaa. 

 

  – Osa esineistä on luukuissa ja laatikoissa, kangasnäytteet jätetty hypisteltäväksi, krinoliini kokeiltavaksi. Ammattionnenpyörällä voi valita itselleen 1900-luvun alun tehtaalaisammatin tai halutessaan voi kutoa kappaleen yhteistä villahuivia, Kivimäki luettelee tekemisen mahdollisuuksia.

  Kristiina Huttusen näyttelytekstit ovat sujuvaa ja mieluisaa luettavaa. Näyttelyssä kuullaan myös muisteluita ja tehosteääniä, vaikka nykytekniikkaa on käytettykin maltillisesti. Kosketusnäyttöihin sijoitetut sadat valokuvat ja elokuvanurkkauksessa valittavana olevat kuusi elokuvaa tarjoavat tuntikausiksi nähtävää.

  Museokierroksen voi tehdä myös oppaan johdolla. Varsinkin kesäisin tarjolla on pumpulienkeliopastuksia, joissa opas on pukeutunut 1890-luvun asuun. Lasten käsinukkeopastuksissa Petra Heikkilän luoma pikku pumpulienkeli-käsinukke kertoilee, millaista oli tehdaslapsen elämä 150 vuotta sitten.

Kiintoisa kokonaisuus

  Opastetun kehräämökierroksen aikana tutustutaan tehtaan rakennusten lisäksi Kehräämöalueen alkuperäisiin asuinrakennuksiin, tehtaankouluun sekä englantilaistyyppiseen Yhtiönpuistoon, jota aikanaan tultiin ihailemaan kauempaakin.

  Historiallisella Kehräämöaluella sijaitseva Tekstiilimuseo Tyyki on toistaiseksi suljettu yleisöltä, mutta Forssan Luonnonhistoriallisessa museossa voi tutustua esillä oleviin noin 6000 esineeseen, mm. kattavaan kokonaisuuteen suomalaisista ja erityisesti lounaishämäläisistä linnuista ja nisäkkäistä.

  – Forssan museota vastapäätä on lounasravintola, johon mahtuu helposti isompikin ryhmä, ja parinsadan metrin päästä löytyy ravintola Köökki sekä Elävienkuvienteatteri, vinkkaa Kivimäki.

  Kehräämöalueeseen voi tutustua myös itsenäisesti opaskirjan tai mobiiliopastuksen avulla. 

  Kalliomäen 2. linjalla sijaitsee Ronttismäen tehtaalaismuseo, joka käsittää kolme asuinrakennusta ja ulkorakennuksen esimerkkinä tehtaalaisten asuinoloista 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Kesällä 2015 on museolla keskiviikkoiltaisin ja sunnuntai-iltapäivisin leppoisaa ohjelmaa edellisvuosien tapaan. Keväisin ja syksyisin tehtaalaismuseota esitellään tilauksesta.

www.forssanmuseo.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »