Nro 1-2015
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Museot, kirkot ;  Kevät ; 
Avainsanat: Lahti, Julistemuseo, 40-vuotisjuhlanäyttely, Kari Savolainen, Tribute to Kari


Ranskalaisen Théophile Steinlenin Cocorico-juliste vuodelta 1899. Kuva: Lahden museot

Lahden Julistemuseo 
 40 vuotta

Lahden taidemuseon yhteydessä vuodesta 1975 lähtien toimineen Julistemuseon kokoelmiin on kuluneen 40 vuoden aikana kertynyt peräti 71 000 painotuotetta. Juhlanäyttelyssä yleisö pääsee ihailemaan lukuisia upeita julistekokonaisuuksia, joita on rakennettu eri teemojen ympärille.


  Kaikki Julistemuseon teokset ovat omana aikanaan levityksessä olleita alkuperäisiä painotuotteita. Kokoelmista pääosa on suomalaista alkuperää ja noin kolmannes ulkomailta, kuten esimerkiksi saksalaiset matkailujulisteet 1930-luvulta. Vanhin suomalainen juliste on painettu vuonna 1852. Ulkomaisia teoksia on kertynyt runsaasti Lahden kansainvälisistä Julistebiennaleista.

  Julistemuseo toimii Lahden taidemuseon tiloissa, joten julisteita ei ole jatkuvasti esillä.

  – Olemme pyrkineet vuosittain järjestämään vähintään yhden julistenäyttelyn, kertoo Julistemuseon tutkija Kari Savolainen, joka aloitti työt museossa kolme vuotta sen perustamisen jälkeen. Nykyään Savolainen on kansainvälisestikin tunnettu, yksi maamme johtavista alan tutkijoista.

Julisteiden vaikuttavuus

  Julistetaiteen katsominen on aina esteettinen elämys, jossa kokemukseen vaikuttavat sekä katsojan mielikuvat ja mieltymykset että eletyn elämän muistot. Kari Savolainen kertoo, että esimerkiksi helsinkiläisvieraille Elanto-näyttelyn vanhat julisteet palauttivat mieliin myös makuja ja tuoksuja. 

 
Saksalainen 1930-luvun matkailujuliste Henri Palmqvistin lahjoittamasta kokoelmasta. Kuva: Lahden museot.
  Julisteiden lisäksi museon kokoelmissa on etikettejä, ex libriksiä ja taidepainojäljennöksiä.

Viimeinen näyttely Savolaiselle

  Julistemuseon 40-vuotisjuhlanäyttely Julisteita turuilta ja toreilta on esillä Lahden taidemuseon tiloissa 6.2.–10.5.2015. Se on samalla viimeinen Kari Savolaisen järjestämä näyttely ennen hänen siirtymistään eläkkeelle vuonna 2016. Juhlanäyttelyssä on esillä museon upeita kokoelmia 1890-luvulta aina 1960-luvun alkuun. Näyttelyyn sisältyy muun muassa ranskalaisia art nouveau -julisteita sekä makeis-, elintarvike- ja virvoitusjuomateollisuuden tuotteita mainostavia julisteita.

  Yksi osa juhlanäyttelystä rakennetaan ilman Savolaista: Yläkertaan tehdään Tribute to Kari -kokonaisuus kunnioittamaan Kari Savolaisen pitkäaikaista työtä julistetaiteen parissa. Näyttelyyn on pyydetty juliste yhdeksältä suomalaiselta ja yhdeltä venäläiseltä tämän ajan graafiselta kärkimuotoilijalta. Savolaisen kunniaksi tehtävät julisteet hän itse näkee vasta niitä esille ripustettaessa.

  – Nämä edustavat reaaliaikaista julistetaidetta, ja näyttelyn jälkeen ne päätyvät Julistemuseon kokoelmiin, toteaa Savolainen selvästi haikeana.

  Juhlanäyttelyn jälkeinen aika Savolaiselta menee varastojen järjestelyssä, jotta muilla olisi helpompaa jatkaa Julistemuseon toimintaa ilman Savolaista.

www.lahdenmuseot.fiTekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »